Pisco Sour, το Περού στο ποτήρι

Η ιστορία, η συνταγή και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το εθνικό κοκτέιλ της χώρας των Ίνκας.

Pisco

Αυτό που έχουν καταφέρει οι Περουβιανοί με το Pisco Sour είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο: Σερβίρεται σε μπαρ και εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνοδεύει άψογα το φαγητό (ειδικά αν μιλάμε για πιάτα της περίφημης κουζίνας της χώρας) και έχει εξελιχθεί σε ένα trademark προϊόν, χωρίς να είναι κάτι πραγματικά εξεζητημένο - αναλογικά, οι Έλληνες παραγωγοί και άνθρωποι του spirits industry θα μπορούσαν να κάνουν αντίστοιχο με το τσίπουρο. 

Τo pisco και η ιστορία

Αρχικά, το pisco, η αλκοολική βάση του κοκτέιλ. Πρόκειται για ένα άχρωμο ή σε ορισμένες περιπτώσεις κιτρινωπό απόσταγμα που προέρχεται από την απόσταξη σταφυλιών μέσα σε αλκοόλ. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως είναι για τους Περουβιανούς ό,τι για εμάς το τσίπουρο.

Είναι αρκετά υψηλό σε αλκοολικούς βαθμούς και φέρεται να έχει φτιαχτεί για πρώτη φορά από Ισπανούς αποίκους στη λατινική Αμερική, τον 16ο αιώνα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν κάτι που θα τους θυμίζει το orujo (το αντίστοιχο ισπανικό τσίπουρο ή grappa).

Pisco Esquire.com.gr

Τα ντόπια σταφύλια όμως έδιναν διαφορετική γεύση και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα νέο ποτό, που διόλου τυχαία, πήρε το όνομα της πόλης Πίσκο (στις νοτιοδυτικές ακτές του Περού), που ήταν ένα πολύ σημαντικό λιμάνι για την εξαγωγή των αμπελουργικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

Peru

Τον Απρίλιο του 1916, ο Αμερικανός bartender Βίκτορ Βόγκεν Μόρις άνοιξε στην πρωτεύουσα Λίμα το "Morris Bar". Μέχρι τότε, τα μπαρ στο Περού συνήθιζαν να πειραματίζονται με το pisco, συχνά ανακατεύοντας το με lime και ζάχαρη. Κανείς ωστόσο δεν είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει bitters και ασπράδι αυγού, όπως έκανε ο Μόρις, δημιουργώντας ουσιαστικά το φίνο και με γεμάτο σώμα κοκτέιλ.

Το Pisco Sour φιλοξενήθηκε στο πρώτο μενού του "Morris Bar", αναγραφόμενο ως Pisco Sauer. Η ποτοαπαγόρευση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Περού (πολιτική αστάθεια και εσωτερική τρομοκρατία) εμπόδισαν την εξάπλωσή του για αρκετές δεκαετίες. Στις αρχές των 90s ξεκίνησε να συγκινεί την αμερικάνικη αγορά και πλέον να είναι αρκετά διάσημο σε οικουμενικό επίπεδο.

Η συνταγή

Υλικά 
3 μεζούρες pisco
3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
ασπράδι από ένα αυγό
3 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση
Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από τα bitters στο σέικερ και ανακατεύεις, χωρίς πάγο.
Στη συνέχεια, ανοίγεις το σέικερ, προσθέτεις πάγο και συνεχίζεις να ανακινείς για τουλάχιστον ένα λεπτό ακόμη.
Σουρώνεις σε ένα παγωμένο lowball ποτήρι και προσθέτεις τα bitters πάνω στο στρώμα του ασπραδιού. 
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, στροβιλίζεις λίγο τα bitters στον αφρό.

*Πολλοί Περουβιανοί bartenders δεν χρησιμοποιούν σέικερ για την παρασκευή του αλλά μπλέντερ. 

*Το πρώτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου είναι η National Day of Pisco Sour - γιορτή που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της χώρας, από το 2003. 

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

'Ichigo Ichie': Ένα ιαπωνίζον μπαρ ανατέλλει στο αθηναϊκό κέντρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προστίθεται στην αθηναϊκή μπαρογραφία και έχει γεύση και άποψη Άπω Ανατολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/12/2025

Ένα αθηναϊκό 50 Best Hotel φιλοξενεί ένα αθηναϊκό 50 Best Bar

​​Γιορτινή ατμόσφαιρα, κορυφαία ταλέντα του διεθνούς bartending και ένας ουσιαστικός σκοπός, σε μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες της πρωτεύουσας.

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Το θρυλικό Doors επιστρέφει στο Κολωνάκι

Στην παλιά του θέση, στο εμπορικό κέντρο του Λαιμού αλλά έναν όροφο πιο ψηλά και με την ενέργεια του ακόμα ψηλότερα, το σημερινό Doors επιλέγει το συνοδευτικό "Live Art".

Ο Δεκέμβριος είναι μοναδικός στα Vibo Bistrot

Wine Stories με δώρα, DJ πάρτι, live με Arionas και τα γλυκά του Δ. Χρονόπουλου στα δύο δημοφιλή μπιστρό σε Γλυφάδα και Πειραιά.

Στο ομορφότερο μπαρ της Αθήνας με τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

To επίσημο Release Party της συλλογής SUITE no.2025 του κορυφαίου DJ θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου.

Αθηναϊκά μπαρ που τους ταιριάζει πολύ ο χειμώνας

Εκείνες οι ζεστές μπάρες που μοιάζουν ιδανικές για τις συνθήκες και το mood της εποχής.