Η ιστορία και η συνταγή του Garibaldi

Το κομψό ιταλικό cocktail και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό.

Garibaldi κοκτέιλ

Mιλώντας για το Garibaldi, αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο κλασικά ιταλικά cocktails. Και ένα εκ των πιο απλών από αυτά. Χρειάζονται ουσιαστικά μόλις δύο βασικά συστατικά για την παρασκευή του και αυτά δεν είναι άλλα από το Campari και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συν κάποια extra twists που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και διαφέρουν κάθε φορά αναλόγως του ποιος φτιάχνει το ποτό και πού.

Το μυστικό του είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται - ιδανικά, να στύβεται εκείνη την ώρα στο ποτήρι. Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο στην παρασκευή του Garibaldi είναι η ανάδευση, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και πριν την προσθήκη πάγου, ώστε να αποκτήσει αφρώδη υφή, που εξομαλύνει την πικρότητα του ιταλικού κόκκινου λικέρ.

Η ιστορία

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο Giuseppe Garibaldi αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του Ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ουρουγουάης, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο, το οποίο και επικράτησε. Έχει λάβει το προσωνύμιο του 'Ήρωα των Δύο Κόσμων' για την καταλυτική παρουσία του στις δύο αυτές σημαντικές διαμάχες, ενώ για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας.

Για να τον τιμήσουν λοιπόν, έδωσαν το όνομά του σε ένα από τα πιο κομψά ποτά, δίχως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για την προέλευση του ποτού. Αυτό όμως που όλοι στον κόσμο των μπαρ και των spirits γνωρίζουν, είναι πως επανήλθε στο προσκήνιο ουσιαστικά το 2015, όταν ο πρωτοπόρος Naren Young του νεοϋορκέζικου Dante παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του, καθιστώντας το ένα από τα best sellers της επιχείρησής του εκείνη την περίοδο. Και ξέρεις τι λένε, αν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα Campari
  • 4 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/5 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι βάζεις πάγο.
  2. Ρίχνεις το Campari, το σιρόπι ζάχαρης και τον χυμό και αναδεύεις ελαφρά.
  3. Γαρνίρεις με μία σφήνα πορτοκαλιού.

Tip: Το Garibaldi είναι ένα ποτό που αναβαθμίζεται αρκετά αν του προσδώσεις 'μεγαλύτερο' και πυκνότερο σώμα. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να το χτυπήσεις στο σέικερ και να προσθέσεις στα υλικά ασπράδι αυγού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των sour cocktails.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ντισκόμπαλα ... Χορεύουμε;

Χορός μέχρι τελικής πτώσης με retro ήχους στο hot spot του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/12/2025

Villa Grigio 46 : Holiday drinking

Αperitivo, signature, classics cocktails με γιορτινή διάθεση και στυλ στο στέκι του Παλαιού Φαλήρου.

"Άγιος" : Holy night, after night!

Γνωρίστε το κλασσικό αφτερ-άδικο που συχνάζουν τα party animals της Αθήνας.

Σε ένα πανέμορφο αθηναϊκό νεοκλασικό, δοκιμάζεις σήμερα και αύριο premium ουίσκι και ρούμι

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του Amalias 36 γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες, χάρη στο Athens Rum & Whisky Festival.

Γιατί το μπαρ 'Quinn's' στα Ιλίσια είναι τόσο δημοφιλές;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

'Ichigo Ichie': Ένα ιαπωνίζον μπαρ ανατέλλει στο αθηναϊκό κέντρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προστίθεται στην αθηναϊκή μπαρογραφία και έχει γεύση και άποψη Άπω Ανατολής.

Ένα αθηναϊκό 50 Best Hotel φιλοξενεί ένα αθηναϊκό 50 Best Bar

​​Γιορτινή ατμόσφαιρα, κορυφαία ταλέντα του διεθνούς bartending και ένας ουσιαστικός σκοπός, σε μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες της πρωτεύουσας.