"Line Athens": Μια κυψέλη συνέργειας και βιωσιμότητας στα Πετράλωνα

Τρεις ταλαντούχοι φίλοι βρίσκονται πίσω από το καινούργιο all-day spot, που δεν θα γίνει απλά το νέο talk of the town, αλλά και η αφετηρία της συνεργασίας μικρών παραγωγών για την ευρηματική αξιοποίηση τοπικών υλών και τη διεύρυνση της πίνειν και τρώγειν εμπειρίας.

line

Πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του το "Line Athens" στον ατμοσφαιρικό χώρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη (Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα): το νέο εγχείρημα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη, ή αλλιώς των εμπνευστών του τέταρτου στη σειρά από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, του "The Clumsies", και του Δημήτρη Νταφόπουλου, ενός εκ των δημιουργών των βραβευμένων αναψυκτικών Three Cents.

Τα ωραία στοιχεία του εσωτερικού της γκαλερί έχουν ενισχυθεί με καλαίσθητες πινελιές βιομηχανικού στιλ: Η μπάρα ντυμένη κυρίως με μέταλλο και ξύλο είναι κυρίαρχη και δένει με το χαμηλότερο μπαρ, όπου θα σερβίρεται ο ποιοτικός καφές της Wise Up. H 9 Design έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα πρωτογενή υλικά, τα οποία έχει ενσωματώσει σε κάθε γωνιά, από τις κεντρικές σάλες μέχρι τον ημιυπαίθριο χώρο και τον κήπο. Μάλιστα από τον ημιύπαιθριο χώρο μπορείς να ρίξεις κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο, εκεί όπου η ομάδα "ζυμώνει" τα βασικά στοιχεία του "Line Athens", τα κρασιά, την μπίρα και το ψωμί, και πλάθει την κεντρική φιλοσοφία του μαγαζιού με εναλλακτικά "υλικά" όπως η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η ζύμωση, τα υποπροϊόντα, η κοινωνία των μικροπαραγωγών και η επικοινωνία μεταξύ του μπαρ και της κουζίνας.

Τα κρασιά δεν φτιάχνονται από σταφύλι, αλλά από φρούτα διαλεγμένα από μικρούς παραγωγούς, όπως για παράδειγμα το ρόδι, που έρχεται από την Τιθορέα, και διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κλάσικ και τα fancy. Για την παραγωγή τους πολύ σημαντική είναι η συμβουλευτική σχέση του Θάνου Γεωργιλά από το οινοποιείο Τ-Οίνος.

line2

Στη λίστα από τον Φεβρουάριο θα βρούμε και συμβατικά κρασιά από σταφύλι από το οργανικό οινοποιείο του Καριμάλη στην Ικαρία. Η μπίρα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Alea. Για αρχή θα δοκιμάσουμε τρεις διαφορετικές in house μπίρες, μία lager και δύο πληθωρικές IPA, μια west και μια east, που έρχονται στο ποτήρι μας μέσα από ένα μη συνηθισμένο draught, ένα φουτουριστικό άγαλμα της Αφροδίτης διαμορφωμένο από τον tattoo artist Sake. Τα κρασιά και οι μπίρες θα ανανεώνονται περίπου κάθε μήνα.

Την ενότητα ψωμί έχει αναλάβει η ανερχόμενη αρτοπαρασκευάστρια Φαίδρα Μαυροειδή Σβάνα. Η Φαίδρα αξιοποιεί υποπροϊόντα της κουζίνας και της μπάρας και φτιάχνει συνταγές ψωμιών out of the box, για να διανθίσουν όχι μόνο το πρωινό και το brunch, αλλά και το bar food.

Μιλώντας για το μπαρ, τον ρόλο του head στις παρασκευές έχει αναλάβει ο έμπειρος mixologist Γιάννης Βαβαδάκης. Οι δώδεκα signature συνταγές ποτών είναι μια αριστοτεχνική μείξη σπιτικών κρασιών, homemade συστατικών, υπολειμμάτων της κουζίνας και κλασικών κοκτέιλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Sustainable Mary, ένα πειραγμένο Bloody Mary, όπου ο ντοματοχυμός φτιάχνεται από υλικά που περισσεύουν από την κουζίνα, και το Negroni στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα homemade βερμούτ, το Symposium. Όλα φτιάχνονται από την ομάδα: τα λικέρ, τα βερμούτ, το πορτ και όλες οι πρώτες ύλες που ανακυκλώνονται και αποτελούν τη γέφυρα κουζίνας και μπαρ.

Ειδικά τα πιάτα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για μοίρασμα, επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης. Οι συνταγές του είναι comfort, δημιουργικές και δίνουν έμφαση στις πρώτες ύλες. Σύντομα, τις Κυριακές θα τρέχουν και θεματικά brunch. Προβλέπουμε ότι το "Line Athens" θα δώσει νέα πνοή στα Κάτω Πετράλωνα και, όπως μας είπε και ο Βασίλης Κυρίτσης, ένα έναυσμα για τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στην εστίαση και τους παραγωγούς, γιατί μόνο με τέτοιες συνέργειες μπορούμε να πάμε παρακάτω και να πετύχουμε κάτι καινούργιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Βασίλη Κυρίτση, πώς έγιναν ξανά της μόδας τα disco drinks;

Μία κουβέντα με τον κορυφαίο bartender και Lead Activation Strategist, στο πλαίσιο του προγράμματος Schweppes Brand Ambassadors, με αφορμή το νέο Schweppes Tropical Fusion.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/06/2025

Γιατί το Barro Negro είναι τόσο σημαντικό μπαρ

Μερικές σκέψεις για το αγαυένιο spot της οδού Παπαρρηγοπούλου, που κλείνει 6 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα πάρτι, αυτή την Κυριακή.

Paul Van Dyk & Paul Oakenfold: Δύο θρύλοι συναντιούνται στην Αθήνα

Το Bolivar Beach Bar παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα δύο από τα παγκόσμια icons της ηλεκτρονικής μουσικής.

21 κεράκια για το "Bolivar Beach Club"

Επικό επετειακό event με καλεσμένες τις μοναδικές MËSTIZA.

The Great Sunday Club: Επιστρέφει με σκανδιναβικό touch στο Avra Bar

Μια βραδιά αφιερωμένη στη σκανδιναβική δεξιοτεχνία με guest bartenders από δύο από τα κορυφαία bars της Νορβηγίας έρχεται αυτή την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Avra Bar
του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Peloponnese Cocktail Festival: Η Πελοπόννησος σερβίρει τον πολιτισμό της σε κάθε cocktail

Το Peloponnese Cocktail Festival (PCF) έρχεται την Τετάρτη 2 Ιουλίου στη Μεγαλόπολη για να ενώσει 22 κορυφαία bars από όλη την Πελοπόννησο σε μια γιορτή γεύσης, δημιουργικότητας και τουριστικής εξωστρέφειας