"Line Athens": Μια κυψέλη συνέργειας και βιωσιμότητας στα Πετράλωνα

Τρεις ταλαντούχοι φίλοι βρίσκονται πίσω από το καινούργιο all-day spot, που δεν θα γίνει απλά το νέο talk of the town, αλλά και η αφετηρία της συνεργασίας μικρών παραγωγών για την ευρηματική αξιοποίηση τοπικών υλών και τη διεύρυνση της πίνειν και τρώγειν εμπειρίας.

line

Πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του το "Line Athens" στον ατμοσφαιρικό χώρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη (Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα): το νέο εγχείρημα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη, ή αλλιώς των εμπνευστών του τέταρτου στη σειρά από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, του "The Clumsies", και του Δημήτρη Νταφόπουλου, ενός εκ των δημιουργών των βραβευμένων αναψυκτικών Three Cents.

Τα ωραία στοιχεία του εσωτερικού της γκαλερί έχουν ενισχυθεί με καλαίσθητες πινελιές βιομηχανικού στιλ: Η μπάρα ντυμένη κυρίως με μέταλλο και ξύλο είναι κυρίαρχη και δένει με το χαμηλότερο μπαρ, όπου θα σερβίρεται ο ποιοτικός καφές της Wise Up. H 9 Design έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα πρωτογενή υλικά, τα οποία έχει ενσωματώσει σε κάθε γωνιά, από τις κεντρικές σάλες μέχρι τον ημιυπαίθριο χώρο και τον κήπο. Μάλιστα από τον ημιύπαιθριο χώρο μπορείς να ρίξεις κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο, εκεί όπου η ομάδα "ζυμώνει" τα βασικά στοιχεία του "Line Athens", τα κρασιά, την μπίρα και το ψωμί, και πλάθει την κεντρική φιλοσοφία του μαγαζιού με εναλλακτικά "υλικά" όπως η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η ζύμωση, τα υποπροϊόντα, η κοινωνία των μικροπαραγωγών και η επικοινωνία μεταξύ του μπαρ και της κουζίνας.

Τα κρασιά δεν φτιάχνονται από σταφύλι, αλλά από φρούτα διαλεγμένα από μικρούς παραγωγούς, όπως για παράδειγμα το ρόδι, που έρχεται από την Τιθορέα, και διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κλάσικ και τα fancy. Για την παραγωγή τους πολύ σημαντική είναι η συμβουλευτική σχέση του Θάνου Γεωργιλά από το οινοποιείο Τ-Οίνος.

line2

Στη λίστα από τον Φεβρουάριο θα βρούμε και συμβατικά κρασιά από σταφύλι από το οργανικό οινοποιείο του Καριμάλη στην Ικαρία. Η μπίρα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Alea. Για αρχή θα δοκιμάσουμε τρεις διαφορετικές in house μπίρες, μία lager και δύο πληθωρικές IPA, μια west και μια east, που έρχονται στο ποτήρι μας μέσα από ένα μη συνηθισμένο draught, ένα φουτουριστικό άγαλμα της Αφροδίτης διαμορφωμένο από τον tattoo artist Sake. Τα κρασιά και οι μπίρες θα ανανεώνονται περίπου κάθε μήνα.

Την ενότητα ψωμί έχει αναλάβει η ανερχόμενη αρτοπαρασκευάστρια Φαίδρα Μαυροειδή Σβάνα. Η Φαίδρα αξιοποιεί υποπροϊόντα της κουζίνας και της μπάρας και φτιάχνει συνταγές ψωμιών out of the box, για να διανθίσουν όχι μόνο το πρωινό και το brunch, αλλά και το bar food.

Μιλώντας για το μπαρ, τον ρόλο του head στις παρασκευές έχει αναλάβει ο έμπειρος mixologist Γιάννης Βαβαδάκης. Οι δώδεκα signature συνταγές ποτών είναι μια αριστοτεχνική μείξη σπιτικών κρασιών, homemade συστατικών, υπολειμμάτων της κουζίνας και κλασικών κοκτέιλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Sustainable Mary, ένα πειραγμένο Bloody Mary, όπου ο ντοματοχυμός φτιάχνεται από υλικά που περισσεύουν από την κουζίνα, και το Negroni στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα homemade βερμούτ, το Symposium. Όλα φτιάχνονται από την ομάδα: τα λικέρ, τα βερμούτ, το πορτ και όλες οι πρώτες ύλες που ανακυκλώνονται και αποτελούν τη γέφυρα κουζίνας και μπαρ.

Ειδικά τα πιάτα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για μοίρασμα, επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης. Οι συνταγές του είναι comfort, δημιουργικές και δίνουν έμφαση στις πρώτες ύλες. Σύντομα, τις Κυριακές θα τρέχουν και θεματικά brunch. Προβλέπουμε ότι το "Line Athens" θα δώσει νέα πνοή στα Κάτω Πετράλωνα και, όπως μας είπε και ο Βασίλης Κυρίτσης, ένα έναυσμα για τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στην εστίαση και τους παραγωγούς, γιατί μόνο με τέτοιες συνέργειες μπορούμε να πάμε παρακάτω και να πετύχουμε κάτι καινούργιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

To Athens Rum & Whisky Festival επιστρέφει στο 'Amalias 36'

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του υπέροχου νεοκλασικού γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/11/2025

Το δίλημμα του Σαββάτου: 3 πάρτι για κάθε λάτρη της ηλεκτρονικής μουσικής

Συγκεντρώσαμε τα clubbing events που κάνουν την επιλογή για την έξοδο του Σαββάτου δύσκολη αλλά και συναρπαστική.

Ο Funk Tribu έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής στο "Oddity".

'Nouvelle Vague': Πώς ένα μπαρ από τα Τίρανα βρέθηκε στα 50 καλύτερα του πλανήτη

Μια κουβέντα με τον Σοφοκλή Κάλι για τον άθλο του Nouvelle Vague, που από την αλβανική πρωτεύουσα έφτασε να φιγουράρει πια στα λαμπερότερα σημεία του ευ πίνειν σύμπαντος.

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στην μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Το καλύτερο μπαρ του πλανήτη αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στη Σαγκάη.

Στο Κολωνάκι, για το remake του '42 Bar'

Η δεύτερη ζωή του εμβληματικού μπαρίστικου αθηναϊκού brand, το βρίσκει στην περίφημη γειτονιά του κέντρου και το εμπορικό κέντρο Λαιμού.