Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ένα ζεστό, τονωτικό ρόφημα για τις κρύες ημέρες. Φυσικά, με ιρλανδικό ουίσκι.

Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Kρύο, καιρός για Irish Coffee λοιπόν. Ο ιρλανδικός καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτά/ροφήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή αν σκεφτείς ότι περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες ουσίες που ποθεί σχεδόν κάθε ανθρώπινος οργανισμός: αλκοόλ και καφεΐνη. Το ελιτίστικο και ταυτόχρονα απλό beverage λοιπόν αποτελείται από (ιρλανδικό ασφαλώς) ουίσκι, ζεστό καφέ φίλτρου και ζάχαρη, με την κρέμα γάλακτος να συμπληρώνει ιδανικά το όλο δημιούργημα. 

Η ιστορία

Στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας και στην κομητεία Λίμερικ λειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας, το Foynes, κοντά στην ομώνυμη πόλη. Σε αυτό, ο μετέπειτα εξαιρετικά δημοφιλής σεφ Joe Sheridan είχε -από το 1942- τα ηνία του εστιατορίου του αεροδρομίου.

Από το Foynes πραγματοποιούνταν τότε οι μοναδικές υπερατλαντικές πτήσεις και μάλιστα με υδροπλάνα, κάτι που σήμαινε πως οι επιβάτες θα έπρεπε να μεταφερθούν αρχικά με βάρκες προς τις προβλήτες αναχώρησης ή άφιξης. Αυτό σήμαινε ότι ήταν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες του νησιού, που συνήθως περιελάμβαναν μπόλικο κρύο και βροχή. Πολύ συχνά δε, οι πτήσεις καθυστερούσαν ή ακυρώνονταν λόγω κακοκαιρίας και οι ταξιδιώτες διέμεναν στο αεροδρόμιο. Ένα κρύο βράδυ του 1943 λοιπόν, μία πτήση προς τη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην ιρλανδική βάση, με το εστιατόριο να δέχεται οδηγία να προσφέρει σε όλους έναν ζεστό καφέ και φαγητό.

Ο δαιμόνιος Sheridan, θέλοντας να ανεβάσει το ηθικό όλων, προσέθεσε ιρλανδικό ουίσκι στον καφέ φίλτρου. Όταν ένας από τους επιβάτες τον ρώτησε αν πρόκειται για βραζιλιάνικο καφέ, πήρε την απάντηση: "Όχι, αυτός είναι ιρλανδικός καφές". Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και έκτοτε ο Irish Coffee έγινε το επίσημο ρόφημα του Foynes, μέχρι το 1945, όταν και το αεροδρόμιο έκλεισε καθώς άνοιξε το αντίστοιχο (κανονικό) του γειτονικού Shannon. Ο Joe Sheridan αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και βρέθηκε στο εστιατόριο Buena Vista του Σαν Φρανσίσκο. Ο ιδιοκτήτης Jack Koeppler είχε ακούσει για τον ιρλανδικό καφέ αλλά το προσωπικό του δεν μπορούσε να πετύχει ακριβώς τη γεύση. Έτσι προσέλαβε τον Sheridan για να γίνει σωστά η δουλειά. Ο Sheridan εργάστηκε για 10 χρόνια στο Buena Vista, μέχρι και τον θάνατό του, το 1962. Κατόρθωσε όμως να αφήσει "κληρονομιά" τη συνταγή του.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες ιρλανδικό ουίσκι
  • 5 μεζούρες καφές
  • 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις το ουίσκι, τον καφέ και τη ζάχαρη σε ένα ζεστό ποτήρι (για να πετύχεις το τελευταία αφήνεις για λίγα λεπτά ζεστό νερό εντός του).
  2. Ανακατεύεις και προσθέτεις ένα παχύ στρώμα από ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος - την τελευταία δεν την αναμειγνύεις με τα υπόλοιπα. 
  3. Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την αυθεντική Margarita, το απόλυτο Whiskey Sour, το πιο τονωτικό Black Russian και το νεότερο κλασικό cocktail Paper Plane.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ντισκόμπαλα ... Χορεύουμε;

Χορός μέχρι τελικής πτώσης με retro ήχους στο hot spot του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/12/2025

Villa Grigio 46 : Holiday drinking

Αperitivo, signature, classics cocktails με γιορτινή διάθεση και στυλ στο στέκι του Παλαιού Φαλήρου.

"Άγιος" : Holy night, after night!

Γνωρίστε το κλασσικό αφτερ-άδικο που συχνάζουν τα party animals της Αθήνας.

Σε ένα πανέμορφο αθηναϊκό νεοκλασικό, δοκιμάζεις σήμερα και αύριο premium ουίσκι και ρούμι

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του Amalias 36 γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες, χάρη στο Athens Rum & Whisky Festival.

Γιατί το μπαρ 'Quinn's' στα Ιλίσια είναι τόσο δημοφιλές;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

'Ichigo Ichie': Ένα ιαπωνίζον μπαρ ανατέλλει στο αθηναϊκό κέντρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προστίθεται στην αθηναϊκή μπαρογραφία και έχει γεύση και άποψη Άπω Ανατολής.

Ένα αθηναϊκό 50 Best Hotel φιλοξενεί ένα αθηναϊκό 50 Best Bar

​​Γιορτινή ατμόσφαιρα, κορυφαία ταλέντα του διεθνούς bartending και ένας ουσιαστικός σκοπός, σε μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες της πρωτεύουσας.