Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, head bartender του «El Jiron», μας προτείνει να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε μία πρωτότυπη συνταγή που είναι ό,τι πρέπει για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.
Υλικά
5- 6 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο
2- 3 κλαράκια τσάι του βουνού
Λίγα φύλλα αποξηραμένη μέντα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
30 ml Metaxa 3
Εκτέλεση
Απολαύστε ένα υπέροχο, χαλαρωτικό ρόφημα με συνδυασμό από τσάι του βουνού, που μπορούμε να βρούμε εύκολα ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις από την Αθήνα, ώριμα φύλλα φασκομηλιάς, που συλλέγονται στην καρδιά του καλοκαιριού, και τέλος ελληνική μέντα, που λόγω του ιδιαίτερου κλίματος, έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 350 ml νερό ,μέχρι να φτάσει τους 85-88°C περίπου. Βάζουμε τα βότανά μας στο ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 4- 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέσουμε και το ηδύποτο Μetaxa 3. Το ρόφημά μας καλό θα είναι να καταναλωθεί αμέσως, μόλις η θερμοκρασία του είναι ανεκτή από μας, διότι όσο περισσότερο παραμένει αποδυναμώνεται. Όσο για το μέλι, αν θέλουμε να λάβουμε τις αντισηπτικές του ιδιότητες και όλα τα οφέλη του, καλό θα είναι να το συμπληρώσουμε προς τις τελευταίες μας γουλιές και σε θερμοκρασία περίπου 45 βαθμούς. Στο μέλι συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία του φτάσει ή ξεπεράσει τους 45 °C, η μεταβολή στη σύστασή του είναι σημαντική.
Για αιώνες τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν μια σειρά ασθενειών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, για την εποχή που διανύουμε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας, απολαμβάνοντας μείγματα από ελληνικά βότανα στην καθημερινότητά μας.