Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν

Τη χρονιά που μας πέρασε είδαμε νέα πράγματα να ανθούν στις ελληνικές μπάρες. Το μίνιμαλ γοητεύει, οι κλασικές συνταγές επέστρεψαν δριμύτερες και πειραγμένες, ενώ η επαρχία έχει μπει δυνατά στο bartending παιχνίδι

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν

Υποδεχόμενοι το 2020, ανατρέχουμε στις βόλτες και τις επισκέψεις μας στα μπαρ εντός κι εκτός Αθηνών και συμπυκνώνουμε σε μια δυνατή πεντάδα τις τάσεις που ξεχωρίσαμε, συζητήσαμε και γευτήκαμε το 2019 στις ελληνικές μπάρες και σίγουρα θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων τη νέα χρονιά και –γιατί όχι;– στην ερχόμενη δεκαετία. Είναι πλέον προφανές ότι η δυναμική της ελληνικής σκηνής ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο, κάτι που είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε γυρνώντας για πέμπτη χρονιά τις μπάρες της Αθήνας και της επαρχίας για τα Αθηνόραμα Bar Awards. Η χρονιά που πέρασε τα είχε όλα: δυνατά openings, βελτιωμένες τάσεις, απίστευτες συνταγές και μεγάλες διακρίσεις εκτός συνόρων.

#1 Η επαρχία αντεπιτίθεται...

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 1

Οι εξελίξεις που παρατηρούσαμε τα προηγούμενα χρόνια στα μπαρ εκτός πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας έχουν αποκτήσει πλέον δυναμική η οποία ξεπερνά τους γνώστες του χώρου. Οι bartenders της επαρχίας ταξιδεύουν, ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και πειραματίζονται, κι αυτό είναι φανερό στη δουλειά τους, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη σκηνή Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι καλύτερο μπαρ για το 2019 στα Αθηνόραμα Bar Awards ανακηρύχτηκε το «Grooove Cocktail Bar» στον Βόλο, ενώ το «Blue Gin» στα Γιάννενα περιλαμβάνεται και αυτό στην ελίτ των διακεκριμένων με 2 Shakers.

#2 Τα κλασικά κοκτέιλ είναι παντοτινά

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 2

Σε όλες τις λίστες παίζουν δυνατά τα τελευταία χρόνια οι δημιουργικές προσεγγίσεις των κλασικών συνταγών. Ειδικά το 2019 οι bartenders ξεπέρασαν την ευρηματικότητά τους κι επαναπροσδιόρισαν γνωστές συνταγές, διατηρώντας και τονίζοντας ακόμη περισσότερο την κλασική αξία και τη φινέτσα τους. Χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές, όπως ο αποχρωματισμός, και πρόσθεσαν πρωτότυπα υλικά χωρίς να αλλοιώνουν το DNA των κλασικών κοκτέιλ. Για να πάρετε μια γεύση, στο «Spoiled» βρίσκουμε ένα πεντανόστιμο Bloody Mary με κρίταμο και αποξηραμένη αρμπαρόριζα στο «Clumsies» απολαμβάνουμε ένα κρυστάλλινο και ταυτόχρονα πληθωρικό Negroni, ενώ στο «Nikkei» πίνουμε ένα συγκλονιστικό Dry Martini με περουβιανή πατάτα!

#3 Ανοίγματα υψηλών προδιαγραφών

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 3

Πολύ σημαντική ήταν η ανανέωση της bartending σκηνής με νέα στέκια, που εξέλιξαν ακόμη περισσότερο τον κλάδο και πρόσθεσαν καινούργια προς εξερεύνηση πεδία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Barro Negro», που μας προσκάλεσε να γνωρίσουμε από την αρχή την τεκίλα, το «Frater & Soror», που έβαλε στο επίκεντρο το τζιν, το «Godmama’s Yard», που έπαιξε στις συνταγές του με τα λουλούδια, και το «Λοκάλι», που μας ξανάφερε στου Ψυρρή για να δοκιμάσουμε «ντόπιες» μείξεις και γεύσεις.

#4 Διεθνείς επιτυχίες με ελληνικό άρωμα

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 4

Για άλλη μία χρονιά τα βλέμματα της διεθνούς bartending σκηνής στράφηκαν στην Ελλάδα. Το «Clumsies» και το «Baba Au Rum» παραμένουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, στην 6η και την 31η θέση αντίστοιχα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διακρίσεις για τους Έλληνες bartenders, όπως η πρόσφατη μεγάλη παγκόσμια νίκη του Αστέριου Ψαρρά στη Μελβούρνη, στον παγκόσμιο τελικό του Nikka Perfect Serve, ενώ το φετινό Athens Bar Show συγκέντρωσε πρωτοκλασάτους ξένους επαγγελματίες.

#5 Εισαγωγή στην απλότητα

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 5

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μεν εκπληκτικά πράγματα, δεν έλειψαν όμως και οι υπερβολές. Πολύπλοκες γαρνιτούρες, φλύαρα συστατικά, ανούσιες τεχνικές και φασαριόζικα σκαλιστά ποτήρια. Καλές οι φιοριτούρες, αλλά μήπως στην πορεία χάσαμε την ουσία των μείξεων; Το 2019 έσκασε μύτη μια νέα τάση, που στηρίζει τη μίνιμαλ προσέγγιση, και μας άρεσε πολύ. Ο μινιμαλισμός επέστρεψε δυναμικά, χαράσσοντας στις μπάρες το σύνθημα «Back to basics», κι όπως φαίνεται η επιστροφή στην απλότητα θα είναι το πιο hot trend του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Spoiled

Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, Δάφνη
  • Bars

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Godmama’s Yard

Βασ. Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

To Manko εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με εντυπωσιακό opening party και Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Μια βραδιά αφιερωμένη στους λάτρεις της κοσμοπολίτικης ζωής και της υψηλής φιλοξενίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
31/10/2025

Την Ημέρα των Νεκρών, η Espolòn Tequila γιορτάζει την ίδια τη ζωή

Από το Jalisco μέχρι την Αθήνα, η Espolòn Tequila φέρνει τη μαγεία της Día de los Muertos σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, τέχνη και γεύσεις.

Κάτι πρωτότυπο παίζει αυτές τις ημέρες στη Red Lion Pub

Παρασκευή 31/10 και Σάββατο 01/11 έχεις έξτρα λόγους για να επισκεφθείς την πιο παλιά αθηναϊκή παμπ.

Η -περίπου- μυστική mezcaleria του Barro Negro επιστρέφει

Για 4 μόνο βράδια, κάτι δυνατό θα τρέξει και πάλι στο υπόγειο της πρεσβείας της Paloma στην Αθήνα.

'George, The Lobby Bar': Στο King George για το νέο του μπαρ

Έμφαση στο premium τζιν και την τεκίλα, μενού με βραβευμένες υπογραφές, ένας εξαιρετικά γοητευτικός χώρος και μία sui generis ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό στο ολοήμερο, μητροπολιτικό σημείο του περίφημου ξενοδοχείου.

Ένα designάτο burgerάδικο γίνεται το πιο χοτ μπαρ της Athens Bar Week

Το One Burger Athens και η εξαίρετη bartender Manon Kapfer παρουσιάζουν το Pour Me One, με εκλεκτούς καλεσμένους από το σύμπαν του fine drinking.

Εκεί θα βρεις κάποια από τα κορυφαία μπαρ του πλανήτη στην Αθήνα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού.