Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν

Σε μια απολαυστική τελετή, πραγματική γιορτή της ελληνικής bartending σκηνής, με πεντανόστιμα κοκτέιλ αλλά και σπαρταριστά stand up comedy shows, το «Grooove Cocktail Bar» του Βόλου αναδείχτηκε το καλύτερο της Ελλάδας.

Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν

Σε μια απολαυστική τελετή, πραγματική γιορτή της ελληνικής bartending σκηνής, με πεντανόστιμα κοκτέιλ αλλά και σπαρταριστά stand up comedy shows, το «Grooove Cocktail Bar» του Βόλου αναδείχτηκε το καλύτερο της Ελλάδας, ενώ άλλα 58 μπαρ σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά κριτήρια της ομάδας των Αθηνόραμα Bar Awards και να κατακτήσουν το πολύτιμο τρόπαιο.

Στον άκρως ταιριαστό χώρο του δροσερού και φουτουριστικού «BOX Athens», με το εντυπωσιακό, ολόφωτο τούνελ του να προδιαθέτει για την ανατρεπτική λάμψη της βραδιάς, το Αθηνόραμα παρέα με τους εκπροσώπους των καλύτερων bars της Ελλάδας γιόρτασαν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου την ολοένα εξελισσόμενη σκηνή του bartending, χειροκροτώντας τους καλύτερους εκπροσώπους μιας από τις πιο εξωστρεφείς και εξαγώγιμες κοινότητες της χώρας.

Με την Εύα Θεοτοκάτου στα decks να δίνει μουσικό τέμπο στη βραδιά, την έναρξη σήμανε ο Μιχάλης Παπαζήσης, head of Digital Media Production στην Bar Academy και γνωστός για τα δημοφιλή του βίντεο με θεματολογία γύρω από τα spirits. «Είμαι ο Μιχάλης Παπαζήσης και οι περισσότεροι με γνωρίζετε επειδή παρουσιάζω αυτά τα βραβεία από το 2019», σημείωσε ο υπέρκομψος οικοδεσπότης της τελετής, με total look VARDAS, δίνοντας το χιουμοριστικό στίγμα της βραδιάς, στο οποίο τον σιγοντάριζε ο παρτενέρ του πίσω από την μπάρα της σκηνής Χρήστος Αξαρλής, head of Training Development στην Bar Academy και ειδικός στις μείξεις και στο… τρολάρισμα (τα εμπνευσμένα κείμενα είχαν, όπως πάντα, την υπογραφή του Θύμιου Νικολόπουλου).

Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν - εικόνα 1

Τα Αθηνόραμα Bar Awards είναι «ο θεσμός που επιβραβεύει τη φαντασία, τη δεξιοτεχνία, τη γνώση, την τόλμη και το δυναμισμό όσων δημιουργούν πίσω από τις μπάρες», υπογράμμισε ο Μιχάλης Παπαζήσης, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν οι διακρίσεις: κάθε χρόνο η εξειδικευμένη ομάδα του περιοδικού «αθηνόραμα» εξετάζει εκατοντάδες μπαρ σε όλη τη χώρα και αξιολογεί τις ικανότητες των bartenders στην παρασκευή κλασικών κοκτέιλ (για να αξιολογηθούν η εμπειρία και η δεξιοτεχνία) αλλά και στα signature cocktails (για να αξιολογηθούν η δημιουργικότητα και η γνώση). Επίσης, σε κάθε μπαρ ζητείται η δημιουργία δύο tailor-made cocktails, ώστε να αξιολογηθούν τα αντανακλαστικά, η φαντασία και η ικανότητα, ενώ εξετάζονται και αξιολογούνται η έκταση, το βάθος και η εξειδίκευση της spirit list.

«Ορισμένοι από τους αξιολογητές συμμετέχουν στη γευσιγνωστική ομάδα των Χρυσών Σκούφων», συνέχισε ο Μιχάλης Παπαζήσης, «ενώ η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση γίνονται με διεθνή κριτήρια και οι επισκέψεις της ομάδας είναι εξονυχιστικές, για να φτάσουμε στην αποψινή απονομή των 4ων Αθηνόραμα Bar Awards και αυτό το σημείωμα που υπάρχει έξω από τα καλύτερα μπαρ της χώρας: ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ BAR AWARDS!». Φυσικά, τα μπαρ μπορεί να μην ήταν στ’ αλήθεια κλειστά, για τους υποψήφιους των φετινών Bar Awards όμως η απονομή ήταν πράγματι μια ιδιαίτερη βραδιά: με δίκτυο υποψηφιοτήτων που κάλυπτε όλη την Ελλάδα, σχεδόν εκατό μπαρ διεκδίκησαν μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας, στοχεύοντας σε βαθμολογία 15/20 έως 15,5/20 για 1 Shaker, 16/20 έως 17,5/20 για 2 Shakers ή 18/20 και άνω για 3 Shakers.

Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν - εικόνα 2
Σύσσωμη η κοινότητα του ελληνικού bartending γέμισε τη φουτουριστική αίθουσα του «BOX Athens» και αγκάλιασε το θεσμό των Αθηνόραμα Bar Awards.

Με το σασπένς σε μεθυστικά επίπεδα, τον κύκλο των απονομών ξεκίνησε ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, που προέτρεψε την ομάδα των Αθηνόραμα Bar Awards αλλά και όλους τους υποψηφίους –βραβευμένους και μη– «να συνεχίσουν αυτό που κάνουν, φτιάχνοντας αυτήν την πολύ σημαντική βραδιά», ενώ σκυτάλη στις βραβεύσεις πήραν ο Γιώργος Χατζηπαύλου, που ανέβασε το χιουμοριστικό πήχη της βραδιάς με ένα ντελιριακό stand up, ο Σπύρος Γραμμένος, που σκόρπισε ανατρεπτική νοσταλγία στο «BOX» τραγουδώντας για μια «Ενενηντάρα TDK», ο Λάμπρος Φισφής με τον Δημήτρη Μακαλιά, που παρέσυραν το κοινό σε ένα αυτοσχεδιαστικό stand up σκετς με φόντο ένα μπαρ, αλλά και η Τζένη Μελιτά, που όχι μόνο εντυπωσίασε με την ενδυματολογική της επιλογή, αλλά απένειμε και το δικό της βραβείο «καλοντυμένου» σε έναν από τους νικητές της βραδιάς.

Μια βραδιά που «μας βοηθά να γινόμαστε όλοι καλύτεροι», όπως σημείωσε και ο Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του ΕΟΤ, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή. «Τα μπαρ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που μας αρέσει πάρα πολύ», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «απ’ όλες τις γειτονικές χώρες, η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος όπου τα μπαρ έχουν επιδείξει τέτοια φαντασία και τέτοιο περιεχόμενο, ώστε να αποτελούν προορισμό για ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο. Είναι, λοιπόν, για εμάς ένα κεφάλαιο θεματικού τουρισμού».

Το αίσθημα επιβεβαίωσε και η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο το ότι κάποια από τα μπαρ της Ελλάδας βραβεύονται και ως κορυφαία του κόσμου», ενώ υπογράμμισε τη σημασία των βραβείων του «αθηνοράματος», που «όπως πάντα πρωτοπορεί, εντοπίζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις, αφού τα τελευταία χρόνια η bar scene αποτελεί αποφασιστικό κριτήριο για όλους τους επισκέπτες μιας χώρας και η θεσμοθέτηση των βραβείων για τα καλύτερα μπαρ, δίνει το στίγμα ότι και η Ελλάδα έχει στιβαρή θέση σε αυτό το σκηνικό».

Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν - εικόνα 3
Με τόσες παρουσίες που μετρήσαμε, η ταμπέλα «ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ BAR AWARDS!» θα μπορούσε να κρέμεται όντως έξω από τα καλύτερα μπαρ της χώρας τη Δευτέρα που πέρασε.

Η απονομή είχε και τις ειδήσεις της, αφού ο συνιδιοκτήτης του «Finca Vigia» Ιωάννης Γεωργιάδης, παραλαμβάνοντας το βραβείο ευχαρίστησε το «α» και όλους τους παριστάμενους «που ξαναέκαναν στέκι το Νέο Ψυχικό» και αποκάλυψε ότι το «Finca Vigia» θα κατεβεί σύντομα στο κέντρο της Αθήνας με το μικρό του «αδερφάκι», ονόματι «Oh my God». Παράλληλα οι ομάδες των «The 7 Jokers» και «Tiki Bar Athens» επιβεβαίωσαν την κομβική τους θέση στον ιστορικό ρου του αθηναϊκού bartending, καθώς απέσπασαν τα εκκωφαντικότερα χειροκροτήματα της βραδιάς, ενώ ένα άλλο contest χειροκροτήματος πυροδότησε η «κόντρα» του «7 Jokers» με το χαλανδριώτικο «White Monkey» για το άτυπο τρόπαιο του πιο rock ’n’ roll bar της πόλης.

Το fun της βραδιάς απογείωσε ο Tonis Sfinos ο οποίος, προτού απονείμει τα βραβεία των 2 Shakers, αφηγήθηκε την ιστορία των εγκαινίων του δικού του μπαρ/ψησταριάς/καντίνας σε ένα τρίφατσο αγροτεμάχιο στο Μασατσούσετς (εγκαίνια που κατέληξαν, φυσικά, σε ένα αβυσσαλέο φλερτ με εκρηκτικά αποτελέσματα), ενώ το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς απένειμε ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ανακηρύσσοντας το «Grooove Cocktail Bar» του Βόλου το καλύτερο μπαρ της Ελλάδας, με βαθμολογία 16,5/20.

Τα ειδικά βραβεία του θεσμού παρέδωσε η παραγωγός του En Lefko 87,7 Εύα Θεοτοκάτου, ενώ τα ειδικά βραβεία των χορηγών απένειμαν ο Ευάγγελος Δρίτσας, Group Brand manager της Nestlé Waters Hellas (καλύτερο κοκτέιλ με βάση το Perrier), και η Ελευθερία Καλφοπούλου, Marketing director της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης Α.Ε. (καλύτερο κοκτέιλ με βάση την M Dry Mastiha).

Αθηνόραμα Bar Awards 2019: Η ανατρεπτική βραδιά που γιόρτασε το fun του ευ πίνειν - εικόνα 4
Και, ναι, το καλύτερο μπαρ της Ελλάδας είναι το «Grooove Cocktail Bar» με βαθμολογία 16,50/20 στον Βόλο και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος απονέμει το βραβείο στον Θανάση Κουζιώκα και τον Κώστα Κοτόπουλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των απονομών δε ήταν πυρετώδης και μεθυστικός ο άτυπος διαγωνισμός στον οποίο επιδόθηκαν με θέρμη οι παρευρισκόμενοι για την ανάδειξη του καλύτερου από τα πεντανόστιμα, δημιουργικά κοκτέιλ που σέρβιραν οι έμπειροι bartenders στα bar stations των χορηγών και των υποστηρικτών: με βάση τις εκρηκτικές φυσαλίδες του Perrier, τα ελληνικά αποστάγματα The Local Spirit Project (Adolo, M Dry Mastiha και Dekaraki), το φινετσάτο ιαπωνικό Nikka whisky, το εξωτικό Plantation rum από την Καραϊβική, τα premium γευστικά σιρόπια Monin και τα αρωματικά χαρμάνια καφέ της Qualita Unica, αυτές οι tailor-made δημιουργίες μαζί με τα fingerfood από το Δειπνοσοφιστήριον σφράγισαν με τη φρεσκάδα τους τη γεμάτη παλμό γιορτή του ελληνικού bartending.

Δείτε εδώ όλους τους νικητές των Αθηνόραμα Bar Awards 2019.

© φωτογραφιών: Δημήτρης Μαόφης, Δημήτρης Τσίτσος

Χορηγοί Αθηνόραμα Bar Awards

Perrier
The Local Spirit Project (Adolo | M Dry Mastiha | Dekaraki)

Υποστηρικτές

Monin
Qualita Unica
Plantation
Nikka Whisky

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.