Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef...

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 1
Hot dog σε brioche βουτύρου με καπνιστά λουκάνικα με sauerkraut, πικάντικη μουστάρδα από φρούτα και flakes από nori

Τι συμβαίνει αλήθεια όταν τα γνωστά γιαπωνέζικα whisky του Masataka Taketsure συναντούν τον Βασίλη Καλλίδη expert στο street food και την ιαπωνική κουλτούρα; Πριν πάρουμε τις γευστικές... βαλίτσες μας και αποδράσουμε για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με τις γεύσεις του Καλλίδη, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 2
Μαρινάτο λαβράκι με ωμό παντζάρι, ελαιόλαδο, lime και παστέλι

Το γιαπωνέζικο whisky τα τελευταία χρόνια είναι πολύ στα πάνω του, κερδίζοντας επάξια τον παγκόσμιο spirit χάρτη. Ανάμεσα στα brand που κυκλοφορούν, στην κορυφή φιγουράρουν τα Nikka, με μια σειρά ετικετών για όλα τα γούστα, από φινετσάτα μέχρι πληθωρικά whisky που προκύπτουν από διάφορους συνδυασμούς προσεκτικών αποστάξεων. Στο εγχώριο bartending οι εν λόγω ετικέτες τιμούνται ιδιαίτερα και δεν είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε στις κάβες των bar ή να τις δοκιμάσουμε σε κάποιο smart and taste cocktail. Ταιριάζουν με πολλά υλικά και μην σας φανεί παράξενο αν βρείτε τα πιο καλοκαιρινά cocktail με ένα Nikka from the Barrel.

H straight δοκιμή είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για να μυηθείτε στην κουλτούρα τους. Πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου και αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να ανοίξουν τα αρώματα τους περισσότερο. Δεύτερο σκαλοπάτι γνωριμίας είναι τα cocktail με ιαπωνική υπογραφή. Σαν βασικό αλκοόλ ενισχύουν αρωματικά και γευστικά μια μείξη και την ανεβάζουν επίπεδο.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 3
Μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso

Η τωρινή συνεργασία του Βασίλη Καλλίδη με τα Nikka πάει τη σχέση μας μαζί τους παρακάτω. Ο σεφ έχει ετοιμάσει ιδανικά παντρέματα για κάθε ετικέτα ξεχωριστά. Είναι αλήθεια ότι όταν μιλάμε για drink pairing το whisky έρχεται πρώτο στις επιλογές. Ειδικά η παλέτα των Nikka είναι τόσο πλούσια που μπορεί να δώσει πολλά ερεθίσματα. Ο Βασίλης αξιοποίησε όλα τους τα χαρίσματα και όχι μόνο, αφόύ κατάφερε να αναδείξει και μερικά κρυμμένα.

Στο κλασικό grain whisky το «Nikka Coffey Grain» έβαλε δίπλα μανούρι με pop corn ρυζιού και θυμαρίσιο μέλι τονίζοντας τις νότες καλαμποκιού του whisky. Για το γεμάτο και βραβευμένο «Nikka from the barrel», που δημιουργείται από ώριμα malt και grain whisky, επέλεξε ένα μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso. Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει το πάντρεμα του καπνιστού «Nikka Coffey malt» με hot dog σε brioche, με καπνιστά λουκάνικα και πικάντικη μουστάρδα. Μια πιο καλοκαιρινή πρόταση είναι το δροσερό «Nikka 12» με φρέσκια σαλάτα ξινόμηλου, τονάκι, αυγοτάραχο και λαδολέμονο. Αγαπημένη πρόταση είναι το carpaccio μοσχαριού με ανθό αλατιού, μαριναρισμένα κεράσια και παλαιωμένο βαλσάμικο με το Taketsure Pure Malt ένα πολύ ωραίο και έντονο whisky.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 4
Φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα

Κάτι ακόμα must taste με κρέας είναι το φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα με «Nikka Blended». To Νikka Blended είναι ένα ποτό με βαθιά αρώματα και γλυκιά γεύση. Ένα συνδυασμός με ψάρι είναι το μαρινάτο λαυράκι με ωμό παντζάρι, lime και παστέλι με ένα Nikka Sour. Για να φτιάξετε το Nikka sour ανακατέψτε Nikka from the barrel με πουρέ Monin yuzu και μερικές σταγόνες φρέσκο lime. Για το τέλος ένα γλυκό ντουέτο που σκάει στον ουρανίσκο σορμπέ μάνγκο με μαρινάτα κεράσια με βανίλια Μαδαγασκάρης και το πολύπλοκο γεμάτο αρώματα εσπεριδοειδών Nikka Coffey gin.

Μελετήστε τα ζευγάρια και μπείτε στον πειρασμό να κάνετε και εσείς μερικά από αυτά μέσα στο καλοκαίρι στήνοντας το δικό σας ιαπωνικό σκηνικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.