Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef...

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 1
Hot dog σε brioche βουτύρου με καπνιστά λουκάνικα με sauerkraut, πικάντικη μουστάρδα από φρούτα και flakes από nori

Τι συμβαίνει αλήθεια όταν τα γνωστά γιαπωνέζικα whisky του Masataka Taketsure συναντούν τον Βασίλη Καλλίδη expert στο street food και την ιαπωνική κουλτούρα; Πριν πάρουμε τις γευστικές... βαλίτσες μας και αποδράσουμε για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με τις γεύσεις του Καλλίδη, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 2
Μαρινάτο λαβράκι με ωμό παντζάρι, ελαιόλαδο, lime και παστέλι

Το γιαπωνέζικο whisky τα τελευταία χρόνια είναι πολύ στα πάνω του, κερδίζοντας επάξια τον παγκόσμιο spirit χάρτη. Ανάμεσα στα brand που κυκλοφορούν, στην κορυφή φιγουράρουν τα Nikka, με μια σειρά ετικετών για όλα τα γούστα, από φινετσάτα μέχρι πληθωρικά whisky που προκύπτουν από διάφορους συνδυασμούς προσεκτικών αποστάξεων. Στο εγχώριο bartending οι εν λόγω ετικέτες τιμούνται ιδιαίτερα και δεν είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε στις κάβες των bar ή να τις δοκιμάσουμε σε κάποιο smart and taste cocktail. Ταιριάζουν με πολλά υλικά και μην σας φανεί παράξενο αν βρείτε τα πιο καλοκαιρινά cocktail με ένα Nikka from the Barrel.

H straight δοκιμή είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για να μυηθείτε στην κουλτούρα τους. Πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου και αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να ανοίξουν τα αρώματα τους περισσότερο. Δεύτερο σκαλοπάτι γνωριμίας είναι τα cocktail με ιαπωνική υπογραφή. Σαν βασικό αλκοόλ ενισχύουν αρωματικά και γευστικά μια μείξη και την ανεβάζουν επίπεδο.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 3
Μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso

Η τωρινή συνεργασία του Βασίλη Καλλίδη με τα Nikka πάει τη σχέση μας μαζί τους παρακάτω. Ο σεφ έχει ετοιμάσει ιδανικά παντρέματα για κάθε ετικέτα ξεχωριστά. Είναι αλήθεια ότι όταν μιλάμε για drink pairing το whisky έρχεται πρώτο στις επιλογές. Ειδικά η παλέτα των Nikka είναι τόσο πλούσια που μπορεί να δώσει πολλά ερεθίσματα. Ο Βασίλης αξιοποίησε όλα τους τα χαρίσματα και όχι μόνο, αφόύ κατάφερε να αναδείξει και μερικά κρυμμένα.

Στο κλασικό grain whisky το «Nikka Coffey Grain» έβαλε δίπλα μανούρι με pop corn ρυζιού και θυμαρίσιο μέλι τονίζοντας τις νότες καλαμποκιού του whisky. Για το γεμάτο και βραβευμένο «Nikka from the barrel», που δημιουργείται από ώριμα malt και grain whisky, επέλεξε ένα μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso. Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει το πάντρεμα του καπνιστού «Nikka Coffey malt» με hot dog σε brioche, με καπνιστά λουκάνικα και πικάντικη μουστάρδα. Μια πιο καλοκαιρινή πρόταση είναι το δροσερό «Nikka 12» με φρέσκια σαλάτα ξινόμηλου, τονάκι, αυγοτάραχο και λαδολέμονο. Αγαπημένη πρόταση είναι το carpaccio μοσχαριού με ανθό αλατιού, μαριναρισμένα κεράσια και παλαιωμένο βαλσάμικο με το Taketsure Pure Malt ένα πολύ ωραίο και έντονο whisky.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 4
Φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα

Κάτι ακόμα must taste με κρέας είναι το φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα με «Nikka Blended». To Νikka Blended είναι ένα ποτό με βαθιά αρώματα και γλυκιά γεύση. Ένα συνδυασμός με ψάρι είναι το μαρινάτο λαυράκι με ωμό παντζάρι, lime και παστέλι με ένα Nikka Sour. Για να φτιάξετε το Nikka sour ανακατέψτε Nikka from the barrel με πουρέ Monin yuzu και μερικές σταγόνες φρέσκο lime. Για το τέλος ένα γλυκό ντουέτο που σκάει στον ουρανίσκο σορμπέ μάνγκο με μαρινάτα κεράσια με βανίλια Μαδαγασκάρης και το πολύπλοκο γεμάτο αρώματα εσπεριδοειδών Nikka Coffey gin.

Μελετήστε τα ζευγάρια και μπείτε στον πειρασμό να κάνετε και εσείς μερικά από αυτά μέσα στο καλοκαίρι στήνοντας το δικό σας ιαπωνικό σκηνικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στον Κόκορα, τη νέα ταράτσα της Κυψέλης

Ένα φρέσκο μπαρ σε μια από τις κλασικότερες αθηναϊκές γειτονιές επιβλέπει την πόλη από ψηλά, σερβίρει φροντισμένα ποτά και έχει διάθεση για πάρτι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/07/2025

Βασίλη Κυρίτση, πώς έγιναν ξανά της μόδας τα disco drinks;

Μία κουβέντα με τον κορυφαίο bartender και Lead Activation Strategist, στο πλαίσιο του προγράμματος Schweppes Brand Ambassadors, με αφορμή το νέο Schweppes Tropical Fusion.

Πώς είναι να πίνεις σε ένα από τα ομορφότερα μπαρ της Ασίας

Όλα όσα κάνουν το Sunset Park στο Desa Potato Head του Μπαλί ένα από τα κορυφαία μπαρ στα πέριξ του Ινδικού ωκεανού.

Οι Adam Beyer και Maceo Plex σε ένα μοναδικό double bill

Το Bolivar Beach Club υποδέχεται δύο κολοσσούς της παγκόσμιας techno σκηνής. Το line-up συμπληρώνει ο Manolaco.

Ο Echonomist επιστρέφει στο Bolivar

Μαζί του, οι Nick Matthew και ΛVΛ.

Ο Βασίλης Κυρίτσης στους σημαντικότερους ανθρώπους από το σύμπαν των μπαρ για το 2025

Έγινε γνωστή η λίστα Bar World 100 του Drinks International, με εκείνους που 'τρέχουν' το bar industry για το έτος που διανύουμε. Ανάμεσά τους και ο συνδημιουργός των The Clumsies, Line και Walk In.

Sun:Set Beach Party από τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο στο DOT Beach Vibes

Το Σάββατο 5 Ιουλίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Α’ Πλαζ Βούλας.