Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky

Tα δημοφιλή Nikka whisky συναντούν τον καταξιωμένο chef...

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 1
Hot dog σε brioche βουτύρου με καπνιστά λουκάνικα με sauerkraut, πικάντικη μουστάρδα από φρούτα και flakes από nori

Τι συμβαίνει αλήθεια όταν τα γνωστά γιαπωνέζικα whisky του Masataka Taketsure συναντούν τον Βασίλη Καλλίδη expert στο street food και την ιαπωνική κουλτούρα; Πριν πάρουμε τις γευστικές... βαλίτσες μας και αποδράσουμε για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με τις γεύσεις του Καλλίδη, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 2
Μαρινάτο λαβράκι με ωμό παντζάρι, ελαιόλαδο, lime και παστέλι

Το γιαπωνέζικο whisky τα τελευταία χρόνια είναι πολύ στα πάνω του, κερδίζοντας επάξια τον παγκόσμιο spirit χάρτη. Ανάμεσα στα brand που κυκλοφορούν, στην κορυφή φιγουράρουν τα Nikka, με μια σειρά ετικετών για όλα τα γούστα, από φινετσάτα μέχρι πληθωρικά whisky που προκύπτουν από διάφορους συνδυασμούς προσεκτικών αποστάξεων. Στο εγχώριο bartending οι εν λόγω ετικέτες τιμούνται ιδιαίτερα και δεν είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε στις κάβες των bar ή να τις δοκιμάσουμε σε κάποιο smart and taste cocktail. Ταιριάζουν με πολλά υλικά και μην σας φανεί παράξενο αν βρείτε τα πιο καλοκαιρινά cocktail με ένα Nikka from the Barrel.

H straight δοκιμή είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για να μυηθείτε στην κουλτούρα τους. Πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου και αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να ανοίξουν τα αρώματα τους περισσότερο. Δεύτερο σκαλοπάτι γνωριμίας είναι τα cocktail με ιαπωνική υπογραφή. Σαν βασικό αλκοόλ ενισχύουν αρωματικά και γευστικά μια μείξη και την ανεβάζουν επίπεδο.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 3
Μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso

Η τωρινή συνεργασία του Βασίλη Καλλίδη με τα Nikka πάει τη σχέση μας μαζί τους παρακάτω. Ο σεφ έχει ετοιμάσει ιδανικά παντρέματα για κάθε ετικέτα ξεχωριστά. Είναι αλήθεια ότι όταν μιλάμε για drink pairing το whisky έρχεται πρώτο στις επιλογές. Ειδικά η παλέτα των Nikka είναι τόσο πλούσια που μπορεί να δώσει πολλά ερεθίσματα. Ο Βασίλης αξιοποίησε όλα τους τα χαρίσματα και όχι μόνο, αφόύ κατάφερε να αναδείξει και μερικά κρυμμένα.

Στο κλασικό grain whisky το «Nikka Coffey Grain» έβαλε δίπλα μανούρι με pop corn ρυζιού και θυμαρίσιο μέλι τονίζοντας τις νότες καλαμποκιού του whisky. Για το γεμάτο και βραβευμένο «Nikka from the barrel», που δημιουργείται από ώριμα malt και grain whisky, επέλεξε ένα μαρινάτο χταπόδι με αγγουροσαλάτα και παλαιωμένο miso. Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει το πάντρεμα του καπνιστού «Nikka Coffey malt» με hot dog σε brioche, με καπνιστά λουκάνικα και πικάντικη μουστάρδα. Μια πιο καλοκαιρινή πρόταση είναι το δροσερό «Nikka 12» με φρέσκια σαλάτα ξινόμηλου, τονάκι, αυγοτάραχο και λαδολέμονο. Αγαπημένη πρόταση είναι το carpaccio μοσχαριού με ανθό αλατιού, μαριναρισμένα κεράσια και παλαιωμένο βαλσάμικο με το Taketsure Pure Malt ένα πολύ ωραίο και έντονο whisky.

Ο Βασίλης Καλλίδης κάτι «μαγειρεύει» με τα Nikka Whisky - εικόνα 4
Φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα

Κάτι ακόμα must taste με κρέας είναι το φιλέτο από μοσχίδα με ψητά πομοντόρι και μαγιονέζα από καλοκαιρινή μαύρη τρούφα με «Nikka Blended». To Νikka Blended είναι ένα ποτό με βαθιά αρώματα και γλυκιά γεύση. Ένα συνδυασμός με ψάρι είναι το μαρινάτο λαυράκι με ωμό παντζάρι, lime και παστέλι με ένα Nikka Sour. Για να φτιάξετε το Nikka sour ανακατέψτε Nikka from the barrel με πουρέ Monin yuzu και μερικές σταγόνες φρέσκο lime. Για το τέλος ένα γλυκό ντουέτο που σκάει στον ουρανίσκο σορμπέ μάνγκο με μαρινάτα κεράσια με βανίλια Μαδαγασκάρης και το πολύπλοκο γεμάτο αρώματα εσπεριδοειδών Nikka Coffey gin.

Μελετήστε τα ζευγάρια και μπείτε στον πειρασμό να κάνετε και εσείς μερικά από αυτά μέσα στο καλοκαίρι στήνοντας το δικό σας ιαπωνικό σκηνικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Τίτλοι τέλους για το 'Αμερικάνικο', το εμβληματικό μπαρ του Πειραιά

Σημείο αναφοράς για τον Πειραιά από το 1990, κλείνει οριστικά τις πόρτες του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
11/09/2025

Οι Giolì & Assia συναντούν για πρώτη φορά το κοινό της Αθήνα στο Bolivar

Για τις δύο Ιταλίδες, "ανοίγει" ο ανερχόμενος Γάλλος καλλιτέχνης Leblanc.

Κορυφαία μπαρ και bartenders της Ελλάδας δίνουν ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το The Great Sunday Pool Club επιστρέφει στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

O Dave Seaman πρωταγωνιστεί στο επόμενο Mayans event

To Bolivar Beach Club υποδέχεται έναν από τους σημαντικότερους DJs και παραγωγούς της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής.

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.

Nick Warren και Trym δίνουν ραντεβού στο Bolivar

Το Bolivar Beach Club αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύο μοναδικές βραδιές.