Κάτι τρέχει με το sherry

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry ξεκινάει και, μιας που το «Βorsalino» βγάζει το καπέλο του στο ενισχυμένο κρασί της Ανδαλουσίας, μιλάμε για τα πολλά του πρόσωπα με τον bartender και ειδικό στο sherry Γιάννη Κοροβέση.

Κάτι τρέχει με το sherry

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry ξεκινάει και, μιας που το «Βorsalino» βγάζει το καπέλο του στο ενισχυμένο κρασί της Ανδαλουσίας, μιλάμε για τα πολλά του πρόσωπα με τον bartender και ειδικό στο sherry Γιάννη Κοροβέση.

Κάτι τρέχει με το sherry - εικόνα 1
O Γιάννης Κοροβέσης

Ο Γιάννης Κοροβέσης κόλλησε το… μικρόβιο του sherry πριν από μερικά χρόνια φέρνοντας με την ομάδα του Bitterbooze στην Αθήνα τον Αυστριακό Reinhard Pohorec για ένα εξειδικευμένο σεμινάριο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ύστερα από μερικά ταξίδια στην Ανδαλουσία, ο γνωστός bartender και συνιδιοκτήτης του «Borsalino» είναι από πέρυσι τον Σεπτέμβρη κι ο ίδιος επίσημος sherry educator, πιστοποιημένος από το Consejo Regulador de Jerez, και το παραπάνω μικρόβιο έχει σκοπό να το μεταδώσει. Εξ ου και από την Δευτέρα 6 και μέχρι και την Κυριακή 12/11 που «τρέχει» για τέταρτη συνεχή χρονιά η Διεθνής Εβδομάδα Sherry, το all-day bar της Κολοκοτρώνη αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στον κόσμο του σπανιόλικου ενισχυμένου κρασιού με τα πολλά πρόσωπα που ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλία στα εστιατόρια και τα μπαρ του κόσμου.

Κάτι τρέχει με το sherry - εικόνα 2
To sherry ανεβαίνει σε δημοφιλία σε όλο τον κόσμο

Τελευταία, έχουμε πιει αρκετά ενδιαφέροντα κοκτέιλ με sherry. «Έχει πολλές δυνατότητες και τα μπαρ της Αθήνας τελευταία το παίζουν αρκετά», σημειώνει ο Γιάννης Κοροβέσης. «Από την άλλη, τα εστιατόρια δεν το αξιοποιούν όσο θα μπορούσαν κι είναι κρίμα, διότι πραγματικά το αξίζει. Εκτός του ότι έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής –ένα sherry δεκαετίας και δεκαπενταετίας κοστίζει € 15–, είναι πασπαρτού σε σχέση με τα φαγητά και μπορεί να δουλέψει σε άπειρους γευστικούς συνδυασμούς», συμπληρώνει. Δεν έχει καθόλου άδικο. Ωραία είναι μια manzanilla παρέα με μια χούφτα αμύγδαλα, αλλά άμα της βάλεις δίπλα ένα χταπόδι μαγειρεμένο με πράσινες ελιές είναι καλύτερη.

Κάτι τρέχει με το sherry - εικόνα 3
Το Βorsalino

Στο «Borsalino» προτείνονται αυτές τις μέρες δύο διαφορετικά flights (γευσιγνωσίες) sherry, που θα σας συστήσουν τη μέθοδο solera –τεχνική που αναμειγνύει νεότερα και παλαιότερα κρασιά μαζί όσο εκείνα παλαιώνουν– δοκιμάζοντας σε ποτήρια των 30 ml ποικίλους τύπους του ανδαλουσιανού αυτού κρασιού: απαλά σε χρώμα, ελαφριά, κομψά ξηρά Manzanilla και Fino, Amontillado και Oloroso, γλυκά PX, αλλά κι ένα ιδιαίτερο Palo Cortado, ένα πλούσιο Εast India Cream, προϊόν ανάμειξης ξηρού και γλυκού sherry ή ένα Moscatel. Οι γευσιγνωσίες ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και συνεχίζονται όλη μέρα, έχουν για παρέα pimentos de padron, ήτοι ισπανικές πιπερίτσες στο τηγάνι με ανθό αλατιού, και το κόστος συμμετοχής είναι € 12. Όσοι προτιμάτε ένα κοκτέιλ με πρωταγωνιστή το sherry, από την καινούργια λίστα του μαγαζιού που ντεμπουτάρει όπου να ’ναι, μπορείτε να διαλέξετε το «Αναΐς» με sherry Palo Cortado, Cocchi vermouth Amaro και Falernum.

Tα δυο flights

1# Introductory
Valdespino Manzanilla Deliciosa
Lustau Fino Jarana
NPU Amontillado
Lustau Don Nuno Oloroso
Valdespino El Candado Pedro Ximénez

2# Advanced
Amontillado Olvidado
Regente Palo Cortado
Lustau East India Cream
Lustau Moscatel Emilin

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Hype, DJ sets και μωβ φως στο Ανκόρ Μπαρ των Εξαρχείων

Το Ανκόρ κλείνει έναν χρόνο ζωής και το γιορτάζει με μουσική, κοκτέιλ και urban ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
16/12/2025

Ένα στέκι-θρύλος επιστέφει πιο oldschool από ποτέ στα Βόρεια Προάστια

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε τα "SOS θέματα" για το 2025 αυτά θα είναι η επιστροφή του Bronco εκεί που ανήκει, στα ΒΠ. Χωρίς φανταχτερά concepts και περιττές πόζες.

Ντισκόμπαλα ... Χορεύουμε;

Χορός μέχρι τελικής πτώσης με retro ήχους στο hot spot του Κολωνακίου.

Villa Grigio 46 : Holiday drinking

Αperitivo, signature, classics cocktails με γιορτινή διάθεση και στυλ στο στέκι του Παλαιού Φαλήρου.

"Άγιος" : Holy night, after night!

Γνωρίστε το κλασσικό αφτερ-άδικο που συχνάζουν τα party animals της Αθήνας.

Σε ένα πανέμορφο αθηναϊκό νεοκλασικό, δοκιμάζεις σήμερα και αύριο premium ουίσκι και ρούμι

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του Amalias 36 γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες, χάρη στο Athens Rum & Whisky Festival.

Γιατί το μπαρ 'Quinn's' στα Ιλίσια είναι τόσο δημοφιλές;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.