Τα τελευταία νέα των αθηναϊκών μπαρ

Από νέα μαγαζιά που μετράνε μερικές ημέρες λειτουργίας κι επερχόμενα openings μέχρι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, σας παρουσιάζουμε όλα τα νέα του αθηναϊκού bartending.

Τα τελευταία νέα των αθηναϊκών μπαρ

Από νέα μαγαζιά που μετράνε μερικές ημέρες λειτουργίας κι επερχόμενα openings μέχρι ενδιαφέρουσες εξελίξεις που ανανεώνουν τη διάθεση για bar hopping τη νέα σεζόν, σας παρουσιάζουμε όλα τα νέα του αθηναϊκού bartending.

Τα τελευταία νέα των αθηναϊκών μπαρ - εικόνα 1
Η ομάδα του «The Trap», όπου την κουζίνα θα αναλάβει το «ΜεΖεν»

Tο ημερολογιακό καλοκαίρι που μόλις πέρασε μόνο... άνυδρο δεν θα το χαρακτήριζες ως προς την κινητικότητα στο χώρο του bartending. Είχαμε λανσαρίσματα καταλόγων (πολύ ξεχωριστό το «διαστημικό» concept της Λορέτας Τόσκα στο «Theory»), την ξαφνική πώληση του «42» από τον Χρήστο Χουσέα στον Σπύρο Κερκύρα, την αγωνία για τη συμμετοχή του Πάνου Κανατσούλη του «Clumsies» στο World Class (ήρθε 11ος σε όλο τον κόσμο) και φρεσκαρισματάκια χώρων. Απασχολημένους μας κράτησαν­ και μερικά openings, που διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά­ για να γίνουν στέκια. Το «La Favela Project» (Ευαγγελιστρίας 9 και Μαδύτου 1), στο οποίο συμμετέχει ο πρώην head bartender του «CityZen» Άκης Παπαγεωργίου, φέρνει το fine drinking στη γειτονιά του Υμηττού. Ο Άκης και οι συνεργάτες του μεταμόρφωσαν μια καφετέρια στην οποία σύχναζαν παλιά σε ένα λιτό urban bar.

Τα τελευταία νέα των αθηναϊκών μπαρ - εικόνα 2
Ο Σπύρος Κερκύρας αγόρασε το «42» και προχωράει σε rebranding

Μέχρι να λανσαριστεί η καινούργια cocktail list, θα πιεις σωστά κλασικά κοκτέιλ (προτείνω ανεπιφύλακτα το Daiquiri), ενώ αν αγαπάς τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα έχε το νου σου για guest DJs που παίζουν καλή hip hop ή house. Από τον ήσυχο Υμηττό κατεβαίνουμε στο τέρμα της Μητροπόλεως, όπου, κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα στα τραπέζια των κεμπαμπ­τζίδικων, βρίσκεις στην Κηρυκείου 6 την είσοδο για το «Anglais Athens» του Αλέξανδρου Μασίνα («The Shy Horse») και για μια περασμένη εποχή που θα ταίριαζε σε εξώφυλλο δίσκου lounge μουσικής. το ντεκόρ, με τα λευκά φερφορζέ έπιπλα, τα φλοράλ υφάσματα και το στρογγυλό πάσο με το φοίνικα στη μέση και την επένδυση από πλακάκια που έχουν κολληθεί ένα ένα με το χέρι, είναι του Ζήση Παπαμίχου. Στη δεύτερη ψηλότερη ταράτσα του κέντρου θα προτιμήσεις να καθίσεις στους καναπέδες που έχουν θέα στην Ακρόπολη (σαν να ήταν κινηματογραφική οθόνη), θα πιεις κοκτέιλ της Φαίδρας Μαυροειδή με ονόματα που παραπέμπουν στην αγγλική Ιστορία (The Crinoline, General Montgomery) και θα ακούσεις downtempo pop.

Τελευταία άφιξη, ακριβώς μόλις μπήκε ο Σεπτέμβριος, το «Flamingo» στο Παγκράτι (Ευφράνορος 22 & Κρησίλα, 2114104639), σχεδιασμένο σε minimal industrial ύφος από την Triopton Architects. Η ιδιοκτήτρια Ελένη Γαρυφαλή είχε σκεφτεί το όνομα προτού το ψηλόλιγνο πτηνό γίνει η μασκότ του φετινού καλοκαιριού αλλά και το concept ενός χώρου με φροντισμένες υπηρεσίες κάθε ώρα της all day λειτουργίας του: ο Αντώνης Γιαννακάρης έχει σχεδιάσει έναν ελκυστικό κατάλογο φαγητού (ως Παγκρατιώτης βρήκα την απάντηση στο πού βρίσκω brunch και πρωινό κοντά στο σπίτι μου), ενώ ο Μάριος Ηλιό­πουλος του «Six D.O.G.S.» και ο Δημήτρης Ρούσσος έχουν επιμεληθεί την εκτενή cocktail list.

Την Πέμπτη 7/9, εφόσον έχουν τακτοποιηθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ανοίγει και το «Meerkat Cocktail Safari» (Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, 2130453390), ένα δημιούργημα του αξιαγάπητου ζευγαριού Romain Krot (με βιογραφικό που περιλαμβάνει δουλειά σε βραβευμένα μπαρ του Παρισιού) και Χριστίνα Μαυρίδη με συνεργάτη τον Ανδρέα Βερνίκο, οι οποίοι φέρνουν κυριολεκτικά την άμμο της σαχάριας Αφρικής στο Κουκάκι! Από την είσοδο και την μπάρα, που είναι στρωμένες με άμμο κολλημένη στην επιφάνειά τους, μέχρι το κεφάλι και τα οπίσθια μιας­ βαλσαμωμένης αντιλόπης στον τοίχο και μια ξύλινη πολυθρόνα αλά «Εμμανουέλλα», αυτό το all day bar επιθυμεί να είναι όσο κοινωνικό, παιχνιδιάρικο και στοργικό είναι το ζώο που του έχει δώσει το όνομά του, δηλαδή η σουρικάτα­. Highlights είναι το bar station όπου θα σε καθοδηγούν να δημιουργήσεις το δικό σου κοκτέιλ βάσει ερωτηματολογίου, η playlist με αφρικανική jazz (όταν δεν παίζουν γνωστοί DJs όπως ο Νίκος Πατρελάκης και ο Χρήστος Ζωγόπουλος) και η προβολή μιας σειράς ντοκιμαντέρ του BBC για τις σουρικάτες.

Τα τελευταία νέα των αθηναϊκών μπαρ - εικόνα 3
Ο Romain Krot, από το «Experimental Cocktail Club» και το «Little Red Door» του Παρισιού στο Κουκάκι

Η μεγάλη είδηση της νέας σεζόν είναι, βέβαια, η συνεργασία του «ΜεΖεν» με το «Trap» από τα μέσα του μήνα. Μετά τον Βόλο και τη Λάρισα, το προχωρημένο τσιπουράδικο του Γρηγόρη Χέλμη και του Ανδρέα Διακοδημήτρη αποκτά μια τρίτη έδρα στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας μόνιμα την κουζίνα του cocktail bar. Η συνύπαρξή τους με δύο από τους πιο δημιουργικούς bartenders της πόλης, τον Γιάννη Σαμαρά και τον Στέφανο Δραγανιδάκη, θα είναι μια αμφίδρομη δημιουργική σχέση με άξονα τις τοπικές διατροφικές ύλες, συνταγές και αποστάγματα.

Στη Ι. Παπαρρηγοπούλου, κάτω από την πλατεία Καρύτση, ετοιμάζεται αυτές τις μέρες το all-day «B2» με προοπτική να κάνει εγκαίνια στις αρχές Οκτωβρίου. Τα δυνατά χαρτιά του είναι οι μινιμαλιστικές γραμμές του Ολλανδού αρχιτέκτονα Joris Braat, η cocktail list με την υπογραφή των Νίκου Αρβανίτη (αυθεντία στα ρούμια), Νίκου Σωτηρόπουλου και Χρήστου Καριπίδη, οι οποίοι επίσης έχουν χτίσει τη spirit list με αποστάγματα από μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς, και, τέλος, η μουσική. Αξίζει ειδική αναφορά σε αυτό το τελευταίο στοιχείο του «Β2», καθώς την επιμέλεια του μουσικού ύφους και του roster των DJs, καθώς και τη μελέτη του ήχου έχει κάνει ο γνωστός DJ/παραγωγός Bengoa, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Όσο για το πολυαναμενόμενο rebranding του «42», ο Σπύρος Κερκύρας ετοιμάζεται για εγκαίνια στα τέλη του μήνα. Η βασική του πρόθεση είναι να διατηρήσει το DNA του χώρου (δηλαδή το ύφος και την ατμόσφαιρα, που φυσικά κανείς δεν θα αλλοίωνε) με παρεμβάσεις που θα αντανακλούν τη δική του προσωπικότητα. αυτήν που έχει συμβάλει στην επιτυχία μαγαζιών όπως το «Hide and Seek» ή το «Nikkei». Οι αρχικές σκέψεις του Κερκύρα είναι να κάνει ένα update, με πολλές εκπλήξεις που θα ζωντανέψουν αυτό το προνομιακό σημείο του downtown.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στο "Λοκάλι" για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Επέκταση θερινής και γευστικής ραστώνης σε αυλή και ταράτσα, στου Ψυρρή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/09/2022

Ο Γιώργος Φακίνος resident DJ στο LouLou Is Present

Για ένα Σάββατο του μήνα θα μοιράζεται τα decks με τους καλύτερους local και διεθνείς DJs.

Μα πού πήγε η σαμπάνια;

Τελειώνει όντως η σαμπάνια από την αγορά; Μην αγχώνεσαι, ο εκλεκτός αφρώδης οίνος θα παραμείνει στον αφρό των οινικών εξελίξεων.

'Athens Wine & Art Festival': Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το "Angelo et Manolo" αγαπά το κρασί και τους ανθρώπους

Όταν ο Εμμανουήλ Καραλής δεν πετά στους αιθέρες, σερβίρει φίνα κρασιά στην Μητροπόλεως, μαζί με τον γιο της Φωτεινής Παντζιά του "By The Glass".

Ο Giorgio Bargiani για μία ξεχωριστή βραδιά στο "The Clumsies"

Ο head bartender του καλύτερου μπαρ του πλανήτη σερβίρει απόψε αλησμόνητα Negroni στην Πραξιτέλους.

Το λαμπερό yacht party της GREY GOOSE premium vodka στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, το σκάφος της GREY GOOSE κατέληξε στο ISLAND Athens Riviera, όπου με ένα ανεπανάληπτο party στον απόηχο του καλοκαιριού, έριξε για φέτος άγκυρα.