
Η επαρχία έχει σταματήσει να παρακολουθεί μακρόθεν τις εξελίξεις στο αθηναϊκό bartending. Σίγουρα συντονίζεται με αυτές (όχι μιμητικά), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις πυροδοτεί. Διασχίζουμε την Ελλάδα, ξεχωρίζουμε τις σκηνές που έχουν δυναμική, καταγράφουμε αφίξεις της τελευταίας στιγμής κι αισιοδοξούμε ότι το ελληνικό bartending βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Πριν από μερικές ημέρες οι άνθρωποι του «Theory», που αγαπούν κι εφαρμόζουν στη δουλειά τους το networking, φιλοξένησαν για δεύτερη χρονιά στην αυλή τους πέντε μπαρ από την επαρχία, ώστε να πιούμε τα ποτά και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους τους. Φέτος αυτό το ενδιαφέρον cocktail... trip έκανε στάση στον «Γορίλα» (Θεσσαλονίκη), στο «Groove» (Βόλος), το «Maverick» (Πάτρα), το «Yacht Club» (Σέριφος) και το «Blue Gin» (Ιωάννινα), επιβεβαιώνοντάς μας ότι σε κάθε πόλη και νησιωτική Χώρα της Ελλάδας μπορείς να δοκιμάσεις σωστά κοκτέιλ. Κάποιες πόλεις, βέβαια, το έχουν πάρει πιο ζεστά το θέμα... και αφού ήρθε η κουβέντα σε θέματα θερμότητας, μία από αυτές είναι η Λάρισα.

Διοργανώνοντας εδώ και δύο χρόνια το Bar Engage, ένα μεγάλο event του οποίου το όραμα θυμίζει πολύ εκείνο της Ann Tuennerman για το Tales of the Cocktail, οι άνθρωποι του υπερδραστήριου «Kubrick - Pure Social Club», ο Άρης Μακρής, πρώην bartender στο μαγαζί και νυν μάνατζερ στο παρισινό «Le Syndicat», και η πλατφόρμα Kintsugi Project (Λαρισαίος και ο Στέφανος Δραγανιδάκης) έχουν εξασφαλίσει για την πόλη τους περίοπτη θέση στο χάρτη του ελληνικού bartending. Αν φαίνεται περίεργο πώς η Λάρισα κατάφερε να προσπεράσει τη Θεσσαλονίκη, το πέτυχε με μια διοργάνωση που απλώνεται σε όλη την πόλη, την κινητοποιεί, εμπλέκει τους επιχειρηματίες και όλα αυτά τα πασπαλίζει με πληθωρική φιλοξενία και καλλιέργεια δεσμών.
Δεν είναι και λίγο για μια πόλη που μέχρι πρότινος πάλευε με διόλου κολακευτικά στερεότυπα να φιλοξενεί πέντε από τα πενήντα καλύτερα μπαρ του κόσμου (μόνο το «Clumsies» στην Αθήνα διοργανώνει τέτοια events) αλλά και να επιδεικνύει στους επισκέπτες της καλοστημένες μπάρες (το rooftop bar «Skyfall» και από κάτω το «Epicure 5» αλλά και το «Barbarum») και άξιους bartenders όπως ο Γιάννης Αγγελίδης («Barley», «Dante’s»).
Η Θεσσαλονίκη, αν και δεν έχει μπει στο χορό των events μάλλον λόγω της ιδιομορφίας του κοινού της, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη συνεπή δουλειά που κάνουν οι bartenders της. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα βρεθείς στη συμπρωτεύουσα θα περάσεις οπωσδήποτε από το «Vogatsikou 3» (δύο Shakers στα Αθηνόραμα Bar Awards), το «La Doze», τον «Γορίλα» (και τα δύο από ένα Shaker) και το «Cocktail Bar». Από πρόσωπα θα αναζητήσεις την ταλαντούχα Θωμαή Μωυσίδου στο «Hostel» (από το φθινόπωρο, διότι τώρα είναι στο «Isla» στις Γούβες Ηρακλείου) και τους Αναστάση Βιζυηνό και Βασίλη Καλαϊτζή, οι οποίοι εφαρμόζουν στο «Cin Cin» μια πρωτότυπη ιδέα, καταργώντας την μπάρα κι ετοιμάζοντας το κοκτέιλ σου σε τροχήλατο δίπλα στο τραπέζι σου. Άλλες δύο ελληνικές πόλεις φαίνεται να έχουν αξιοπρόσεκτη δυναμική.

Η Καλαμάτα, μία από τις πιο ελκυστικές καλοκαιρινές πόλεις, έχει το φινετσάτο «Bistroteca» και το «Baba Yaga», νέα άφιξη που εμπνέεται από ένα σλάβικο μύθο και συνδυάζει τόσο την tiki με την old fashioned κουλτούρα. Στην Κρήτη, το Ηράκλειο ξεπροβάλλει ως το επόμενο trend, με σημεία ενδιαφέροντος το «Χάλαβρο», το «Beachcomber», το «DrinkEasy» και το «Bitters Bar». Αν και ο σκοπός μας εδώ δεν είναι τουριστικός, θα κλείσουμε με μια αναφορά στα νησιά. Παραδόξως η Μύκονος και η Σαντορίνη, πρωταγωνίστριες του καλοκαιριού, δεν αντανακλούν τη δυναμική του ελληνικού bartending, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η επιμέλεια της cocktail list από τον Χρήστο Χουσέα στο «Sunken Watermelon» του μυκονιάτικου «Belvedere», το «Momix» και το «Flora» στη Σαντορίνη.
Στα υπόλοιπα νησιά η κινητικότητα στέκεται στο ύψος της πολύ καλής εικόνας της χώρας – όλα αυτά τα αναδείξαμε στο «αθηνόραμα Travel», που επανακυκλοφορεί προαιρετικά μαζί με το «α» αυτής της εβδομάδας και σύντομα στα περίπτερα όλης της Ελλάδας, και θα επανέρθουμε σύντομα από αυτήν τη στήλη για να είστε έτοιμοι για τις διακοπές. Στο μπαρίστικο πανόραμα του καλοκαιριού έχουν προστεθεί δύο ολοκαίνουργιες προτάσεις.

Το «Nelipot» (σημαίνει «ξυπόλητος») βρίσκεται πάνω από το λιμάνι του Κουφονησίου και από τον εξωτερικό του χώρο, που είναι κατάλευκος, λιτός, με οργανικές γραμμές, ξύλινα στοιχεία, γυμνούς κορμούς δέντρων και χτιστούς καναπέδες, έχει εκπληκτική θέα προς την Κέρο, καδραρισμένη από δύο φοίνικες. Η μεγάλη έκπληξη βρίσκεται στην cocktail list, την οποία υπογράφουν κορυφαίοι και βραβευμένοι bartenders από την Αθήνα – όχι δύο ή τρεις, αλλά δέκα!
To «Dell’Acque» στην πόλη της Κέρκυρας είναι δημιούργημα του Ηρακλή Φωτεινού και της Ελένης Σαγιαδινού, που όχι μόνο είναι από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, αλλά αγαπούν και πάρα πολύ τον τόπο τους. Σε αυτό το καλόγουστο μπαρ έχουν διοχετεύσει με το παραπάνω τα δύο αυτά βασικά χαρακτηριστικά τους, σερβίροντας όχι μόνο κοκτέιλ αλλά και μια δόση κερκυραϊκής ιστορίας (που λέει ότι από εκεί περνούσε ο κεντρικός αγωγός των υδάτων).