Είναι οι διαγωνισμοί ποτού το «Survivor» του bartending;

Τρεις κορυφαίοι Έλληνες bartenders μιλούν για τις εμπειρίες τους από τους τελικούς διαγωνισμών ποτού.

Είναι οι διαγωνισμοί ποτού το «Survivor» του bartending;

Ο Παναγιώτης Κανατσούλης από το «The Clumsies», η Λορέτα Τόσκα από το «Theory Bar & More» και ο Αλέξανδρος Πρεβίστας από το «Point », που αναδείχτηκαν πρόσφατα νικητές σε ελληνικούς τελικούς διαγωνισμών ποτού (η Λορέτα μπήκε και στην οκτάδα του παγκόσμιου), μας μιλούν για τις εμπειρίες τους και τα οφέλη από μια τέτοια διαδικασία, η οποία συχνά μπορεί να σου κοστίσει τον ύπνο!

Είναι οι διαγωνισμοί ποτού το «Survivor» του bartending; - εικόνα 1
Ο Παναγιώτης Κανατσούλης στο (μεξικάνικο) pop up bar που έστησε για την τρίτη δοκιμασία του διαγωνισμού World Class

«Ο διαγωνισμός σε φέρνει αντιμέτωπο με τα όριά σου. Ό,τι πάει στραβά πρέπει να είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Ζεις στην τσίτα και σχεδόν χάνεις τον ύπνο σου. Όλο αυτό σε περνάει σε άλλο επίπεδο». Κάθομαι με τον Παναγιώτη Κανατσούλη στην μπάρα του «The Clumsies», όπου εργάζεται ως bartender, και μιλάμε όχι για το «Survivor», όπως εντελώς δικαιολογημένα θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος από τα παραπάνω, αλλά για ένα διαγωνισμό ποτού. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Παναγιώτης είχε περάσει ένα έντονο διήμερο στον ημιτελικό και τον τελικό του διαγωνισμού World Class, που διοργανώνεται από τα Reserve Brands της Diageo.

Οι δοκιμασίες περιλάμβαναν προετοιμασία εννιά κοκτέιλ σε εννιά λεπτά, αναγνώριση των αναλογιών σε ένα blend από ουίσκι, παρουσίαση ενός signature cocktail γύρω από την προβληματική της αειφορίας στον τομέα του bartending (για την ιστορία, το Phoenix του περιείχε βρώσιμα μυρμήγκια στο σερβίρισμα) και στήσιμο από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από μία μέρα ενός pop up bar που θα σερβίριζε (και θα κρινόταν από) τους προσκεκλημένους του Athens Fine Drinking. Έπειτα από έναν και πλέον μήνα προετοιμασίας ο Παναγιώτης πέρασε από τους δώδεκα υποψηφίους του ημιτελικού στην τελική τριάδα (όπως και πέρυσι) και αναδείχτηκε ο Έλληνας World Class Bartender της φετινής χρονιάς, που θα ταξιδέψει σε λίγους μήνες στο Μεξικό για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό.

Ρωτάω ποια σχέση έχει ένας τόσο απαιτητικός διαγωνισμός με την καθημερινότητα ενός bartender κι εκείνος απαντάει: «Όπως μας έλεγε και ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος [σ.σ. έκτος στον παγκόσμιο τελικό του World Class το 2015], αυτός ο διαγωνισμός απαιτεί “πετσέτα, δηλαδή καθαριότητα, χαμόγελο και φιλοξενία”. Όσα δηλαδή πρέπει να διαθέτουμε σε καθημερινή βάση πίσω από το μπαρ. Η γεύση είναι υποκειμενική, αλλά η φιλοξενία και η καθαριότητα είναι το α και το ω του bartending».

Δες το teaser του παγκόσμιου τελικού του World Class στο Μεξικό:

Είναι οι διαγωνισμοί ποτού το «Survivor» του bartending; - εικόνα 2
Η Λορέτα Τόσκα στον παγκόσμιο τελικό του Bacardi Legacy

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σχεδόν δύο δεκάδες διαγωνισμοί ποτού – και όλο και κάποιος καινούργιος προστίθεται στο ημερολόγιο. Άλλοι λειτουργούν ως προκριματικός ενός παγκόσμιου τελικού και άλλοι έχουν τοπικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντα προβολής της εταιρείας που τον διοργανώνει, αλλά οι υποψήφιοι και οι νικητές έχουν να αποκομίσουν πολλά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παναγιώτη είναι η Λορέτα Τόσκα, head bartender στο «Theory Bar & More» (στον ίδιο όμιλο με το «The Clumsies»). Μιλήσαμε μαζί της μία ημέρα μετά τον παγκόσμιο τελικό του Bacardi Legacy στο Βερολίνο και ακουγόταν λίγο κουρασμένη, αλλά πολύ ευχαριστημένη που κατάφερε να μπει στην τελική οκτάδα. Και για εκείνη ένας διαγωνισμός ποτού είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία: «Δεν παίρνεις μέρος για να αποδείξεις πόσο καλός bartender είσαι. Είσαι καλός bartender! Το κέρδος είναι ότι διαμορφώνεις έναν ισχυρότερο χαρακτήρα. Όταν θεωρείς ότι μειονεκτείς, δεν μπορείς να χειριστείς κάποια θέματα και χρειάζεσαι κάποια έξτρα εφόδια, τότε ένας διαγωνισμός σε φέρνει αντιμέτωπο με το άγχος και τα μειονεκτήματά σου και σου θέτει προκλήσεις για να τα ξεπεράσεις. Δεν γεννιέσαι με συγκεκριμένες δυνατότητες, τις αποκτάς».

Έχοντας πάρει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς (τις προηγούμενες δύο χρονιές είχε μπει στη δωδεκάδα του World Class), η Λορέτα απέκτησε από το Bacardi Legacy δύο σημαντικά εφόδια: το πρώτο είναι η δικτύωση με τους ανθρώπους της βιομηχανίας στο εξωτερικό και το δεύτερο είναι πώς να προωθείς τον εαυτό και τη δουλειά σου. Αυτό το απέδειξε στήνοντας για το κοκτέιλ Silver Lining ένα εντυπωσιακό marketing plan με 38 guest bartendings, πολλά βίντεο (σε ένα από αυτά πρωταγωνιστεί η Θεοπούλα του «Στο παρά πέντε») κι έντονη παρουσία στα social media. Όλα αυτά η Λορέτα δηλώνει πρόθυμη να τα μοιραστεί με τους συναδέλφους της, καθώς, όπως μου αναφέρει, «δεν μπορώ να σκεφτώ ότι επειδή πήγα πολύ καλά εγώ να μην πάει καλύτερα ο επόμενος, γι’ αυτό θέλω να διαγωνιστεί με περισσότερα εφόδια από εμένα».

Δες τις παρουσιάσεις στον φετινό τελικό του Bacardi Legacy στο Βερολίνο:

Είναι οι διαγωνισμοί ποτού το «Survivor» του bartending; - εικόνα 3
Ο Αλέξανδρος Πρεβίστας στον ελληνικό τελικό του διαγωνισμού elit® art of martini

Σε έναν παγκόσμιο τελικό στην Ίμπιζα θα ταξιδέψει και ο Αλέξανδρος Πρεβίστας τού «Point α» στο ξενοδοχείο «Ηρώδειο», έχοντας κερδίσει πριν από λίγες ημέρες τον ελληνικό τελικό του elit® art of martini με ένα Skippers Martini και με ένα κοκτέιλ που δημιούργησε επιτόπου στον τελικό με βασικό υλικό το σαφράν. Μπορεί ο συγκεκριμένος δια­γωνισμός να είναι λιγότερο απαιτητικός σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους, έχει ωστόσο τις δικές του ιδιαιτερότητες, οι οποίες ιντριγκάρισαν τον Αλέξανδρο: «Μου άρεσε το concept, η δημιουργία ενός νέου Martini, με εξιτάρει γευστικά το προϊόν, ενώ στην Ίμπιζα θα έχουμε την καθοδήγηση ενός σεφ σε μια δοκιμασία pairing». Χώρια από αυτά, το έπαθλο στον παγκόσμιο τελικό είναι η παρουσία του νικητή στο σημαντικότερο φεστιβάλ για το κοκτέιλ στον κόσμο. Ίμπιζα και Tales of the Cocktail... Δεν αξίζει λίγο άγχος όλο αυτό;

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Συναυλίες

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Οι Giolì & Assia συναντούν για πρώτη φορά το κοινό της Αθήνα στο Bolivar

Για τις δύο Ιταλίδες, "ανοίγει" ο ανερχόμενος Γάλλος καλλιτέχνης Leblanc.

09/09/2025

Κορυφαία μπαρ και bartenders της Ελλάδας δίνουν ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το The Great Sunday Pool Club επιστρέφει στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

O Dave Seaman πρωταγωνιστεί στο επόμενο Mayans event

To Bolivar Beach Club υποδέχεται έναν από τους σημαντικότερους DJs και παραγωγούς της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής.

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.

Nick Warren και Trym δίνουν ραντεβού στο Bolivar

Το Bolivar Beach Club αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύο μοναδικές βραδιές.

Χαβανέζικο πάρτι στον Πύργο Πειραιά, αν σου λείπει ήδη το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβριος στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι δροσερός, χρωματιστός και με πολλή μουσική σε αυτό το 00s throwback party.