
Στην τέταρτη εκδοχή του, από τις 4 μέχρι και τις 7/5, το FASMA Festival εξερευνά ένα μεγάλο πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής φιλοξενώντας 40 Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε χαρακτηριστικούς αστικούς χώρους. Μιλάμε με τους διοργανωτές για τα highlights και την ανανεωμένη φιλοσοφία της διοργάνωσης.

Για άλλη μία χρονιά το Resident Advisor τοποθετεί το FASMA Festival στο top 10 των φεστιβάλ του Μαΐου ανά τον κόσμο (τα πρώτα εισιτήρια, μάλιστα, αγοράστηκαν από το εξωτερικό), επισημαίνοντας πόσο αυθεντική και φυσική είναι η αίσθηση μιας διοργάνωσης της οποίας οι άνθρωποι είναι ενσωματωμένοι στη σκηνή της πόλης που τη φιλοξενεί. Η ομάδα του boutique festival αξίζει αυτό το κομπλιμέντο τόσο για την επιλογή των χώρων της τέταρτης διοργάνωσης όσο και για την εκλεκτική ανάδειξη της εγχώριας σκηνής.
Σε μια προσπάθεια σύζευξης της παλιάς με τη σύγχρονη Αθήνα επιστρατεύονται ιστορικά κτίρια, όπως το Μικρό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το νεοκλασικό κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μαζί με το Θέατρο Χυτήριο, τον πολυχώρο «Six D.O.G.S.» και το «Astron Βar». Αυτή είναι μια «διαδρομή ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, που μας υπενθυμίζει πόσο αγαπάμε την Αθήνα» μου λένε οι Γιώργος Παπαγεωργόπουλος, Εύα Μπολολιά και Αντώνης Καζάκος. Με την ίδια αγάπη περιβάλλουν και την ελληνική σκηνή, με «ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι στέκονται αντάξια δίπλα σε αντίστοιχα διεθνή ονόματα». Έτσι την Παρασκευή 5/5 υπάρχει ένα μεγάλο showcase των αξιόλογων αθηναϊκών δισκογραφικών Lower Parts και Hypermedium στο «Six D.O.G.S.» καθώς κι ένα takeover του «Astron Βar» από τη θεσσαλονικιώτικη ομάδα Be Uncensored.

Το μουσικό πρόγραμμα, που έχει να επιδείξει 40 καλλιτέχνες σε τέσσερις ημέρες, απεικονίζει τη σταθερή φιλοσοφία του FASMA Festival όπως μας την περιγράφει ο Γιώργος Παπαγεωργόπουλος: «Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής ως ένα ηχητικό φάσμα το οποίο εξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιοδήποτε άλλο μουσικό είδος κι εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε και να αναδείξουμε όλες του τις εκφάνσεις. Το φετινό μουσικό πρόγραμμα φτιάχτηκε με σκοπό να καλύψει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα, ίσως μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Επιδιώκουμε κάθε επισκέπτης να βρει ένα σημείο ταύτισης αλλά και κάτι καινούργιο να ανακαλύψει». Όπως κάθε χρόνο, σε αυτήν τη βάση προστίθεται και κάτι καινούργιο.
Οι φετινές πρωτιές είναι το καλωσόρισμα της hip hop μουσικής, μεταξύ άλλων, με το νέο project του Hatemost («Η συγκεκριμένη σκηνή αποτελεί διαχρονική σταθερά, παγκόσμια αλλά κι εγχώρια») καθώς και η φιλοξενία μιας μπάντας, των dark wave ρομαντικών Sixth June. «Φέτος το φεστιβάλ παίρνει τη μορφή που είχαμε στο μυαλό μας εξαρχής, εκπροσωπώντας μουσικές που μας αρέσουν από διαφορετικές σκηνές της ηλεκτρονικής μουσικής, οι οποίες έρχονται να συνυπάρξουν αρμονικά κάτω από τη δική μας αισθητική», μου λέει η Εύα Μπολολιά.
Ζητάω από τον Αντώνη Καζάκο να μου προτείνει τι δεν πρέπει να χάσω: «Την Toxe επειδή ο ήχος που φτιάχνει και παίζει είναι τόσο φρέσκος, ώστε κανείς δεν μπορεί να τον κατηγοριοποιήσει, τον Vercetti Technicolor επειδή είναι ο Έλληνας John Carpenter, τον DJ Stingray που είναι τεχνικά από τους καλύτερους DJs εκεί έξω, τον νονό της queer rap Zebra Katz και τον Daniele Baldelli επειδή είναι ένας ζωντανός θρύλος της disco κι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Εγώ θα πρόσθετα τον Perc διότι παίζει σκοτεινή techno, τον Pinch διότι είναι καθοριστικός για την dubstep, τον Tolouse Low Trax διότι είναι ένας πραγματικός conoisseur της electronica και τον Alessandro Cortini διότι είναι κομμάτι των Nine Inch Nails.

Βαρύτητα έχει δοθεί φέτος και στο παράλληλο πρόγραμμα, με στόχο μια πιο ολοκληρωμένη φεστιβαλική εμπειρία για τον επισκέπτη. Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια ομιλία του Zebra Katz, σε συνεργασία με το Red Bull Music Academy, να βιώσετε τα οπτικοακουστικά έργα του Alex Augier και της Εύας Παπαμαργαρίτη, να φτιάξετε το δικό σας drum machine υπό την καθοδήγηση του Tomash Ghz και να παραστείτε σε μια συζήτηση για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της χορευτικής μουσικής, σε μια σύμπραξη με το Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων της Documenta 14. Όλες οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6/5.
Το FASMA Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι και τις 7/5. Ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων μέσω των www.viva.gr, www.residentadvisor.net, www.athinorama.gr και σε όλα τα φυσικά σημεία προπώλησης viva. Περισσότερες πληροφορίες στο www.fasmafestival.com.