Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες

Επισκεφθήκαμε τέσσερα μπαρ που ανανέωσαν ή πρόσθεσαν κατάλογο με bar food, δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες

Μπορεί τα κοκτέιλ να τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας και να αποτελούν το θεμέλιο λίθο (έστω και σε υγρή μορφή!) του κύρους ενός μπαρ, ωστόσο δίπλα στις cocktail lists μπαίνουν πλέον ολοκληρωμένοι κατάλογοι φαγητού, ενισχύοντας έτσι τις υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας ολοήμερης λειτουργίας. Επισκεφθήκαμε τέσσερα από αυτά, που ανανέωσαν ή πρόσθεσαν κατάλογο με bar food, δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες - εικόνα 1
Το μαξιμαλιστικά ρετρό «Upupa Epops» σερβίρει καλοφτιαγμένες ένοχες απολαύσεις

Πριν από λίγο καιρό η Ann Tuennerman, διοργανώτρια του μεγαλύτερου φεστιβάλ στον κόσμο για την κουλτούρα του κοκτέιλ και των πιο έγκυρων βραβείων για τη βιομηχανία του ποτού, μου μιλούσε ενθουσιασμένη για το πώς το «Clumsies», το οποίο τη φιλοξενούσε για μια ομιλία, αλλά και άλλα μπαρ της πόλης «είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να σε κρατούν στο χώρο όλη την ημέρα». Πράγματι το all day μοντέλο λειτουργίας των μπαρ είναι ελληνικό φαινόμενο, το οποίο φυσικά υπαγορεύεται από την επιδίωξη να είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα μια επιχείρηση αλλά και από τις προνομιακές τοποθεσίες των χώρων, που θα ήταν κρίμα να περιορίζουν το ωράριό τους.

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες - εικόνα 2
Το ramen bowl στο «42» ίσως και να είναι η απάντηση σε όλα!

Για παράδειγμα το 42, ένα από τα μπαρ που είναι συνδεδεμένο περισσότερο από κάθε άλλο με την έκρηξη της αθηναϊκής σκηνής του κοκτέιλ, θα ήταν κρίμα να μη βγάζει από νωρίς τα στολισμένα με φρέσκα λουλούδια τραπέζια του σε αυτό το μοναδικό αστικό ξέφωτο του downtown. Το συγκεκριμένο μπαρ, που βρίσκεται σε φάση ανανέωσης (αυτό σημαίνει ότι απέχουμε ελάχιστα από την πολυαναμενόμενη νέα cocktail list), λανσάρισε πριν από λίγο καιρό έναν κατάλογο με bar food και snacks, την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει κάνει στα 7 χρόνια λειτουργίας του. Υπεύθυνη γι’ αυτόν είναι η Μαριάννα Μπόικου, η οποία έπειτα από εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη, μας πάει μια βόλτα στις street κουζίνες Ασίας και Αμερικής.

Αν πρέπει να δοκιμάσετε ένα και μόνο πιάτο, αυτό είναι το 42 Pork Belly Ramen (από τη δεύτερη ενότητα), ένα θεραπευτικά αρωματικό και χορταστικό μπολ σούπας ramen. «The answer to everything in a bowl», όπως αναγράφεται αντί συστατικών. Μέσα σε κουκλίστικων χρωμάτων πιάτα έρχονται επίσης νιόκι πατάτας στο τηγάνι με πικάντικο κοτόπουλο και παρμεζάνα (τόσο πληθωρικά!), ένα Fried Chicken Sandwich με τρυφερότατο μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου, το 42 Burger με ένα λεπτό στρώμα κατσικίσιου τυριού ανάμεσα σε δύο λεπτά μπιφτέκια καθώς κι ένα brunch bowl με κινόα, σπανάκι, μανιτάρια, αβγό ποσέ και αβοκάντο.

Πρόσφατα άλλαξε το μενού του και το Mr. Peacock, κρατώντας το συντονισμένο πάντα με τις απαιτήσεις του κοινού και με τον pop χαρακτήρα που έχουν τα κοκτέιλ του Χάρη Δάρρα και της ομάδας του. Έτσι τα noodles με κοτόπουλο και λαχανικά τα καταβροχθίζεις κατευθείαν μέσα από το χάρτινο κουτάκι, ενώ τα ελαφρώς πικάντικα και ζουμερά μίνι σουβλάκια κοτόπουλο, μαριναρισμένα σε γιαούρτι και πάπρικα, σερβίρονται πάνω σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Υπάρχουν τα απαραίτητα μπέργκερ (σε δύο εκδοχές), κροκέτες με τυρί που τις βουτάς σε μαρμελάδα ντομάτας και μια πολύχρωμη σαλάτα με ζυμαρικά. Τα πληθωρικά και πολυφωτογραφημένα pancakes παραμένουν στη θέση τους!

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες - εικόνα 3
Πιάτο με μυλοκόπι στο νέο, εκλεπτυσμένο μενού του «Trap»

Αλλάζοντας πριν από λίγες ημέρες το μενού με την υπογραφή του Δημήτρη Φέτση και του Νίκου Ανίψη (ανανεωμένη είναι και η cocktail list με bestsellers από την προηγούμενη και μερικά καινούργια signature κοκτέιλ), το Trap κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα διαφοροποίησης από το τυπικό bar food για να ακολουθήσει την αλλαγή της εποχής καθώς και τις χορτοφαγικές και vegan διατροφικές συνήθειες του υποψιασμένου κοινού που κυκλοφορεί στο κέντρο. και στο οποίο θέλει να απευθύνεται με το συνολικό στήσιμό του. Στόχος του καταλόγου να δημιουργήσει την αίσθηση της φρεσκάδας.

Το καταφέρνει από το ξεκίνημα με μια ξεχωριστή σαλάτα με λεπτοκομμένο καρότο και φινόκιο, tempeh (φασόλι­ σόγιας­ πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεϊνούχο), μάραθο, φιλέ πορτοκαλιού­, αμύγδαλο κροκάν και βινεγκρέτ από πορτοκάλι, λεμόνι και παπαρουνόσπορο. Ελαφρύ είναι και το μυλοκόπι που μαγειρεύεται πάνω σε μπανανόφυλλο σε κενό αέρος με μια σκορδάτη σάλτσα που δίνει στο πιάτο σωστή ένταση. Στα ιδιαίτερα­ πιάτα του μενού του «Trap» περιλαμβάνεται ακόμη ένα χούμους με κόκκινη φακή, σεϊτάν και σάλτσα anticucho (ρίγανη, κύμινο, ξίδι, καπνιστή πιπεριά), ενώ για τους κρεατοφάγους υπάρχει κρέας που έχει μαγειρευτεί σε κενό αέρος, το οποίο συνοδεύεται από μια απίθανη πατατοσαλάτα.

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες - εικόνα 4
Σε pop και παιχνιδιάρικη φιλοσοφία το bar food του «Mr. Peacock»

Στο Upupa Epops ο κατάλογος του bar food είναι μια ισορροπημένη ένοχη απόλαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και οι γεύσεις πλούσιες, οικείες και καθαρές – τρανή απόδειξη η «σαλάτα» με ταλιάτα από μοσχάρι­ Black Angus (μην τη ζητήσεις καλοψημένη, διότι θα χάσεις όλη τη χάρη του κρέατος), μοτσαρέλα­ και ντοματίνια. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το μπιφτέκι στα μπέργκερ (εμείς πήραμε εκείνο με την απολαυστικότατη λιπαρότητα της τρούφας και του τυριού talegio), το grilled sandwich με παλαιωμένη γκούντα, καπνιστό ζαμπόν, καραμελωμένο κρεμμύδι και μανιτάρια είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, ενώ στα περισσότερα τραπέζια την τιμητική τους έχουν τα pizzette σε τρεις εκδοχές. Τώρα που το πολυσύχναστο «Upupa Epops» θα επεκταθεί για το καλοκαίρι στον απέναντι πεζόδρομο, τη θέση τους στο μενού θα βρουν άνετα και μερικά healthy, χορτοφαγικά πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Mr. Peacock

Κατσουλιέρη 7, Χαλάνδρι
  • Bars

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Κ. Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Casablanca Social Club" σβήνει 4 κεράκια με ένα non-stop πάρτι

Το δημοφιλές μπαρ της Θεσσαλονίκης έχει γενέθλια και το γιορτάζει καταλλήλως.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

Στο "In Love Again" (και) για aperitivo

Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στην Κλειτίου θέλουν spritz, coffee cocktails και ροζέ κρασιά.

7 χρόνια "Barelle" με ένα μοναδικό πάρτι

Το αγαπημένο στέκι του Νέου Ηρακλείου έχει γενέθλια και το γιορτάζει με παλιούς και νέους φίλους.

To "Barro Negro" στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Τα πρώτα ουίσκι με άρωμα Ελλάδας

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεργάζονται με τους Irish Distillers και Spot Whiskeys, για το λανσάρισμα της νέας σειράς Greek Wine Single Cask.

Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.

Το "The Foundry Rooftop" ανεβάζει εντάσεις με τον Άγγελο Πεντάρη

Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys και 2Pac συναντούν Taylor Swift, Dua Lipa και Lizzo, σε μια βραδιά με διασκευές και remixes κορυφαίων επιτυχιών των τελευταίων δεκαετιών, από τον νεαρό drummer με τη συναρπαστική ιστορία ζωής.