
«Και τώρα τι;», βρίσκω συχνά τον εαυτό μου να αναρωτιέται. Ποιό θα είναι το επόμενο trend; Τι θα παραγγέλνουμε στα café bar του μέλλοντός μας; Όταν θα παραγγέλνω τον ελληνικό μου, θα λέω απλώς «ένα μέτριο παρακαλώ» ή, έναν ελληνικό με ροδόνερο, ας πούμε; Θα είναι ο espresso μου μονοποικιλιακός και single origin ή θα κάνει link με το αγαπημένο μου brand new παλαιομοδίτικο vermouth;

Αν κρίνω από τον καταιγισμό των new entries σε ιδέες για pairing του καφέ με αλκοόλ, χυμούς, σιρόπια, βοτάνια και φρούτα, που είδα στο περίπτερο της Nestlé Professional στη Horeca (10-13 Φεβρουαρίου ), όλα τα παραπάνω είναι ζήτημα χρόνου να γίνουν κοινός τόπος στα καφέ, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια. Άκρως εντυπωσιακό, το περίπτερο της Nestlé Professional με 5 λαμπερά μπαρ όπου, εκτός από τον καφέ –Nescafé, Λουμίδης Παπαγάλος και Espresso Buondi Caffè σε περίμενε η Nestlé Chocolate και το Perrier.
Οι baristi έδειχναν το «προσεχώς» στο μέτωπο των signature beverages φέρνοντας σε επαφή τους επαγγελματίες του χώρου με τα best off της επομένης ημέρας, έχοντας ξεκινήσει από το πρωί, με πρώτο show «Τα μυστικά για ένα ιδανικό φλιτζάνι ελληνικού καφέ» από τον Σταύρο Λαμπρινίδη, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Cezve/Ibrik (καφέ σε μπρίκι) και μέγα λάτρη του ελληνικού καφέ που μίλησε για την παράδοση αλλά και το μέλλον του αγαπημένου καφέ.

Η δράση γινόταν στο πασίγνωστο και πανέμορφο όχημα - αντίκα Λουμίδης Παπαγάλος - με το πράσινο χρώμα που ανοίγει στο πλάι σαν καντίνα και όπου έκανε τα μαγικά του ο Λαμπρινίδης. Δεν το πρόλαβα από την αρχή, αλλά ο ελληνικός σε cold brewing απόσταξη (κρύα απόσταξη), βλέπω (κυριολεκτικά στο φλιτζάνι) πως θα είναι το νέο hot trend του καλοκαιριού και αν μιλήσω προσωπικά, για ολόκληρο το χρόνο. Πολύ εντυπωσιακός και ο ελληνικός με ροδόνερο και ακόμα πιο σύνθετος και show off ο ελληνικός με αστεροειδή γλυκάνισο –σχεδόν ένα άλλο είδος καφέ.
Αμέσως μετά κάτω από την ομπρέλα « Mixology by Perrier» ο Θοδωρής Πύριλλος, ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της μπάρας, δημιουργούσε το ένα μετά το άλλο εντελώς απροσδόκητα αλκοολούχα και μη, signature cocktails.

Ντίβα του περιπτέρου πάντως, ήταν η παρουσίαση Nescafé Coffee Cocktails. Με φυζίκ ξυλοκόπου, μάλλον ψηλός, αρκούντως γεροδεμένος, χωρίς μαλλιά, με ξανθά γένια και γαλανά μάτια, ο Σουηδός Ola Persson, είναι καλλιτέχνης στην ψυχή, αναγνωρισμένος Barista και Head Barista της Nestlé Professional. Αφού προετοιμάστηκε σχολαστικά, άρχισε να δημιουργεί μια σειρά πολύ ιδιαίτερα Nescafé cocktails, με παράξενα υλικά και σχεδόν όλα με υψηλές οξύτητες. Ενδιαφέρουσα και θεαματική δημιουργία, το «Sweet Sage» ένα ζεστό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Έκαψε ξερό φασκόμηλο σε μπολ, αναποδογύρισε το ποτήρι επάνω και το άφησε να αρωματίζεται, ανάμιξε Nescafé, λάιμ, και μέλι, έφερε το ποτήρι στην ίσια θέση, έριξε μέσα το μείγμα και το πρόσφερε σε όποιον ήθελε –εγώ ήθελα!- μέσα σε αρωματικούς ατμούς γεμάτους γήινη ζεστασιά. Τέλειο!
Πολύ εντυπωσιακό το «Volcano» –ζαχαρούχο γάλα στο πάτο του ποτηριού, από πάνω τσίλι, μετά Nescafé και μετά αφρόγαλα. Αν το πιεις πριν το ανακατέψεις, έρχονται οι γεύσεις μια –μια να ξεσηκώσουν τα γευστικά σου κύτταρα με τη δύναμη και την αυστηρότητά τους. Αν τα ανακατέψεις, έχεις ένα επιθετικό πλην όμως απόλυτα ισορροπημένο κοκτέιλ που σε ανασταίνει.
Εντελώς άλλη φάση το «Κit Kat», ένα κρύο κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ και αυτό, που σε πηγαίνει καρφί πίσω στην παιδική σου ηλικία, κάπως σαν την Αλίκη όταν κατέβηκε από την κουνελότρυπα στη Χώρα των Θαυμάτων: Nescafé, γάλα, κρέμα γάλακτος, συν μπάρα Kit Kat στο μπλέντερ και όλο αυτό σερβιρισμένο με σαντιγί και τριμμένο μπισκότο –τρώγεται και με το κουταλάκι!

Δεν πρόλαβα να καταγράψω τη συνταγή ενός κοκτέιλ με Nescafé που σερβιριζόταν σε ποτήρι με τα χείλη του βουτηγμένα σε μια πάστα από Wasabi και σοκολάτα. Ήταν κόλαση και όταν κυκλοφορήσει, όπου κι αν κυκλοφορήσει, παρακαλώ ενημερώστε με να πιάσω θέση στην μπάρα.
Στο μέτωπο του Buondi espresso Caffè, δύο ήταν τα highlights: «Antique espresso» με βερμούτ και πορτοκάλι –το αγάπησα, και το σουρεαλιστικό «Cappuccino» σε χωνάκι με σοκολάτα κουβερτούρα –ένας άλλο τρόπος να ..τρως τον καφέ σου. Αν και ο μάγος της σοκολάτας Στέλιος Παρλιάρος θα ερχόταν τη Δευτέρα να κάνει τα μαγικά του τα κόλπα, εγώ είχα ένα pre-taste στο ειδικό stand της Nestle Chocolate από τις σούπερ συνταγές του: Cold Nestlé chocolate με φρούτα, Hot Nestlé chocolate με πιπέρι καγιέν και ροζ πιπέρι και μια ζεστή White chocolate με τριαντάφυλλο για ρομαντικούς τύπους με παιδικές πτυχές στην κατά τα λοιπά ενήλικη ψυχή τους.

Αν και καθώς γράφω αυτό το κομμάτι βρίσκομαι ακόμα υπό την επήρεια της καφεΐνης –ναι δοκίμασα πολλά υπέροχα coffee cocktails στο περίπτερο της Nestlé Professional και ακόμα υπό την επήρεια της γοητευτικής δημιουργικότητας που απέπνεε ο χώρος και οι δράσεις του, νομίζω πως δεν υπερβάλλω υποστηρίζοντας ότι πηγαίνουμε σε μια φάση που οι baristi θα έχουν την ίδια λάμψη με τους bartenders. Η γραμμή που τους χωρίζει γίνεται όλο και πιο λεπτή, η τάση για κοκτέιλ (γενικά) σαρώνει και ο καφές ανέρχεται χρόνο με το χρόνο κατακτώντας το χώρο των delicatessen και αργά ή γρήγορα θα κατακλύσει και τις λίστες των κοκτέιλ. Η έκρηξη είναι ζήτημα χρόνου.
Sponsored by Nestlé Professional