Θάνος Προυνάρους: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους ποιότητα»

Bartender με διεθνή παρουσία και αναγνωρισιμότητα, αλλά και με άποψη για τη συνολική εμπειρία που πρέπει να προσφέρει ένα bar, ο Θάνος Προυναρούς μας μιλάει για το Athens Rum Festival (6 & 7/11 στο Ζάππειο), για το βραβευμένο «Baba Au Rum», καθώς και για την αθηναϊκή σκηνή των bars.

Θάνος Προυνάρους: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους ποιότητα»

Bartender με διεθνή παρουσία και αναγνωρισιμότητα, αλλά και με άποψη για τη συνολική εμπειρία που πρέπει να προσφέρει ένα bar, ο Θάνος Προυναρούς μας μιλάει για το Athens Rum Festival (6 & 7/11 στο Ζάππειο), για το βραβευμένο «Baba Au Rum» και το brand που χτίζει γύρω απ’ αυτό, καθώς και για τα προτερήματα αλλά και τις ελλείψεις της αθηναϊκής σκηνής των bars.

Θάνος Προυνάρους: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους ποιότητα» - εικόνα 1

Μόνο εσύ μπορείς να μου λύσεις αυτή την απορία: τελικά κλίνεται η λέξη «ρούμι»;
Ναι, είναι ελληνοποιημένη λέξη, οπότε είναι σωστό να λέμε τα «ρούμια» και των «ρουμιών»!

Ευχαριστώ, με βοηθάει πολύ αυτό ως δημοσιογράφο. Ως καταναλωτής τι θα μάθω στο Athens Rum Festival;
Μ’ αυτήν τη γιορτή, που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε απλούς καταναλωτές, επιχειρούμε να δείξουμε ότι το ρούμι είναι ένα ευγενές απόσταγμα, αλλά και να αναδείξουμε την ποικιλομορφία του, από το λευκό, ελαφρύ μέχρι το πολύ ώριμο ρούμι, που το απολαμβάνεις όπως ένα πολύ καλό κονιάκ. Υπάρχει μια παρεξήγηση ότι το ρούμι είναι ένα γλυκό απόσταγμα εξαιτίας της χρησιμοποίησης από κάποιους πρόσθετων όπως η καραμέλα. Καθώς στο διεθνές… ρουμοστερέωμα εξελίσσεται ένα ντιμπέιτ για τα πρόσθετα, αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν οι επισκέπτες τα προϊόντα, να αρχίσουν να κατανοούν τι ρούμι πίνουν και από ’κει και πέρα να κάνουν τις επιλογές τους. Το Athens Rum Festival είναι, λοιπόν, καταρχάς μια εμπορική έκθεση, με τη συμμετοχή εταιρειών που εισάγουν όλα τα μεγάλα brands αλλά και λιγότερο αναγνωρίσιμα, καθώς και μια γιορτή με σεμινάρια, masterclasses και γευσιγνωσίες.

Θάνος Προυνάρους: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους ποιότητα» - εικόνα 2

Ανυπομονώ να δω τον Martin και τη Rebecca Cate από το «Smuggler’s Cove» να παρουσιάζουν το όμορφο καινούργιο τους βιβλίο και να το αγοράσω. Μπορείς να μου ξεχωρίσεις μερικές ακόμη από τις παράλληλες εκδηλώσεις;
Ο Jerry Gitany και ο Benoît Bail θα κάνουν μια στάση με το Agricole Tour για να μας συστήσουν τα ιδιαίτερα «αγροτικά» ρούμια που παράγονται στις γαλλικές αποικίες της Καραϊβικής, ο έγκριτος blogger Pete Holland θα μιλήσει για τη φιλοσοφία του ρουμιού, εγώ θα κάνω ένα matching με σοκολάτα Valrhona από διαφορετικά terroirs, ενώ παρουσιάσεις θα κάνουν ο Μιχάλης Μένεγος, ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Αλέξης Σιμωνίδης. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει το σεμινάριο του Νίκου Αρβανίτη για την κατηγοριοποίηση των ρουμιών, η οποία έχει αλλάξει αρκετά ως προς τη φιλοσοφία συνυπολογίζοντας τα κριτήρια της πρώτης ύλης, της ζύμωσης και της παλαίωσης.

Με το φεστιβάλ, αλλά και το merchandise και το περιοδικό «Fine Drinking» χτίζεις ένα brand πάνω στο «Baba Au Rum».
Έτσι ακριβώς είναι. Ειδικά με το περιοδικό που πρεσβεύει την απόλαυση να μείνεις offline, να διαβάσεις βιωματικά και διαχρονικά κείμενα στα οποία μπορείς να ανατρέχεις ξανά και ξανά, και να δεις όμορφες φωτογραφίες. Έχουμε συνεργάτες απ’ όλο τον κόσμο κι έτσι όταν θέλουμε να γράψουμε ας πούμε ένα άρθρο για το Daquiri πηγαίνουμε στην Κούβα για να αναζητήσουμε τις ρίζες του! Το «Fine Drinking» είναι τριμηνιαίο και το τρίτο τεύχος του, που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο θα περιέχει ένα κεντρικό θέμα για το δημιουργικό σκέλος της σκηνής των bars στην Αθήνα. Το περιοδικό δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το fine drinking και living. Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος ή ψώνιο για να καλλιεργήσεις αυτό το ενδιαφέρον. Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους την ποιότητα.

Φανταζόσουν το 2009 όταν άνοιξε το «Baba Au Rum» ότι η Αθήνα θα εξελισσόταν σε μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνές bar industry;
Η Αθήνα δεν ακολούθησε απλώς τις τάσεις, αλλά τις αντιλήφθηκε από την αρχή και βρέθηκε πρωτοπόρα να δημιουργεί κάποιες. Αν εξαιρέσεις το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, πιστεύω πως όταν ανοίξαμε το 2009 ήμασταν από τα πρώτα bars σ’ όλο τον κόσμο που κάναμε μια ιδιαίτερη δουλειά αποκτώντας εξειδίκευση και δίνοντας μεγάλη σημασία σ’ αυτό που πίνουμε. Στην ανάπτυξη των ελληνικών bars μεγάλο ρόλο έχει παίξει η φιλοξενία που μας διακρίνει από τη φύση μας. Το hospitality που θα βρεις στα ελληνικά bars είναι πολύ ανώτερο από πολλά του εξωτερικού. Έξω όλοι μιλούν γι’ αυτό, ενώ οι bartenders που φιλοξενούμε μας λένε ότι η Αθήνα είναι μια φανταστική πόλη. Έχει πλάκα, γιατί εκείνοι ζουν σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Ρώμη, που όντως είναι φανταστικές πόλεις!

Θάνος Προυνάρους: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στον εαυτό τους ποιότητα» - εικόνα 3

Τι λείπει από την Αθήνα;
Μην αεροβατούμε. Υπάρχουν εξαιρετικά bars στο εξωτερικό, μικρά, μαζεμένα, με μοναδική ατμόσφαιρα, που είναι δυσκολότερο να έχουμε εμείς λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Ίσως μας λείπει η πιο εναλλακτική ματιά, ίσως η τόλμη να δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Κάποια bars τολμούν να είναι διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι πολλά είναι ίδια μεταξύ τους, ενώ μερικές φορές προωθείται μέσα από τα social media η λανθασμένη λογική ότι «εδώ γίνεται χαμός, ελάτε κι εσείς!». Θα ήθελα να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο σέρβις. Να έρχεται ο πελάτης, να παίρνεις κατευθείαν το παλτό του και να αισθάνεται ότι αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που του προσφέρεις. Δεν λέω ότι είναι σωστό ή λάθος, αλλά σε κάποια bars στο εξωτερικό δεν σερβίρουν όρθιους, γιατί θέλουν να είναι σίγουροι ότι σερβίρουν σωστά. Εμείς διστάζουμε να βγάλουμε ακριβά ποτήρια σε όσους κάθονται έξω, γιατί μπορεί να σπάσουν. Όλα αυτά είναι θέματα της συνολικής σωστής εμπειρίας που πρέπει να προσφέρει ένα bar.

Τι προβλέπεις για το μέλλον;
Υπάρχει μια τεράστια δυναμική γύρω από το bar industry η οποία στα επόμενα πέντε χρόνια θα μας εκπλήξει. Αν θεωρούμε ότι τώρα είμαστε σε ένα peak, όχι καμία σχέση! Η κουλτούρα του cocktail θα γίνει πολύ εμπορική διεθνώς και τότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η πλευρά των επιχειρηματιών. Θα αρκεστούν να έχουν ένα μεγάλο μαγαζί που θα πουλάει cocktails ή θα στραφούν σε boutique μαγαζιά;

Το Athens Rum Festival συνδιοργανώνεται από το «Baba Au Rum» και την Conf Expo Ltd αυτή την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7/11 στο Ζάππειο. Με το εισιτήριο των € 18 (από την ιστοσελίδα www.athensrumfestival.com και στην είσοδο) παραλαμβάνετε έξι μάρκες για γευσιγνωσίες από τους εκθέτες και μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, για τις οποίες θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Οι Giolì & Assia συναντούν για πρώτη φορά το κοινό της Αθήνα στο Bolivar

Για τις δύο Ιταλίδες, "ανοίγει" ο ανερχόμενος Γάλλος καλλιτέχνης Leblanc.

09/09/2025

Κορυφαία μπαρ και bartenders της Ελλάδας δίνουν ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το The Great Sunday Pool Club επιστρέφει στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

O Dave Seaman πρωταγωνιστεί στο επόμενο Mayans event

To Bolivar Beach Club υποδέχεται έναν από τους σημαντικότερους DJs και παραγωγούς της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής.

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.

Nick Warren και Trym δίνουν ραντεβού στο Bolivar

Το Bolivar Beach Club αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύο μοναδικές βραδιές.

Χαβανέζικο πάρτι στον Πύργο Πειραιά, αν σου λείπει ήδη το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβριος στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι δροσερός, χρωματιστός και με πολλή μουσική σε αυτό το 00s throwback party.