Umek: «Η techno δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος»

Ο Σλοβένος σταρ της techno μας μιλάει αποκλειστικά με αφορμή το γενέθλιο party της Evolution το Σάββατο 1/10 στο «Βυρσοδεψείο».

Umek: «Η techno δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος»

Ο Σλοβένος σταρ της techno μας μιλάει αποκλειστικά με αφορμή το γενέθλιο party της Evolution το Σάββατο 1/10 στο «Βυρσοδεψείο».

Umek: «Η techno δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος» - εικόνα 1
©Luka Kaše

Ποια ήταν τα highlights του καλοκαιριού και τι ακολουθεί το χειμώνα;
Το καλοκαίρι έκανα τα συνηθισμένα! Βρισκόμουν σε περιοδεία, άκουσα και διάλεξα μουσική, παρουσίαζα την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή μου Behind the Iron Curtain και έβγαλα μερικά κομμάτια στην εταιρεία μου 1605, όπως τα «Inhumane Visions», «Incinerator» και «Revisit the Preposterous». Ελπίζω να σας άρεσαν, γιατί είναι κάπως σκοτεινότερα από όσα έχω φτιάξει τα τελευταία χρόνια. Κάτι πολύ ιδιαίτερο ήταν το online masterclass που βιντεοσκόπησα για την Toolroom Academy, καθώς και το Molten Veil Machine Expansion Pack, ένα εργαλείο για DJs που δημιούργησα για τη Native Instruments. Από τα προσεχή μου σχέδια ξεχωρίζω τη συμμετοχή μου στη βραδιά Whip It του Dave Clarke στο πλαίσιο του Amsterdam Dance Event. Εκεί θα εμφανιστώ με το side project Zeta Reticula, με το οποίο έχω κάνει μόνο μία εμφάνιση τα δύο τελευταία χρόνια. Θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους φίλους της electro. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα περιοδεύσω στην Ευρώπη, ενώ τον Ιανουάριο θα βρεθώ ξανά στις ΗΠΑ.

Δείτε ένα preview του masterclass για την Toolroom Academy:



Το «Inhumane Visions» είναι ένα άψογο δείγμα big room techno. Γενικά από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα στο μυαλό μου ένα… big room γεμάτο φίλους της techno! Αυτή φαντάζομαι πως είναι η μουσική που ταιριάζει σε ένα μεγάλο σκοτεινό χώρο γεμάτο από κόσμο που αγαπάει την techno. Προσπαθώ πάντα να φαντάζομαι ποια αισθήματα και αντιδράσεις θα προκαλούσε η μουσική μου στον κόσμο που χορεύει, γιατί είμαι εγώ ο ίδιος που τον καθοδηγώ με τη μουσική που έχω επιλέξει και παίζω.

Ακούστε το «Inhumane Visions»:

Τι σημαίνει για σένα η techno; Και γιατί είναι το είδος που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο;
Για μένα η techno είναι το μέσο με το οποίο μπορώ να εκφραστώ καλύτερα. Ίσως να με βοηθάει να διοχετεύω κάποια συναισθήματα τα οποία δυσκολεύομαι να εκφράσω με άλλον τρόπο. Μου αρέσει ιδιαίτερα η δομή αυτής της μουσικής, η οποία είναι περισσότερο αφηρημένη από άλλα είδη. Η απουσία στίχου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στον καθένα να ερμηνεύσει την ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα κομμάτι. Κάθε άνθρωπος μπορεί να ακούσει διαφορετικά μια νότα ή μια ακολουθία ήχου: σε κάποιον μπορεί να ακουστούν μελαγχολικές, σε κάποιον άλλο όμορφες, σε έναν τρίτο καταθλιπτικές.

Ποια είναι η κατάσταση στη σλοβένικη σκηνή της techno;
Η techno σκηνή της χώρας μου δεν είναι στην καλύτερη φόρμα. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι μπορεί να επανέλθει στην πρότερη ακμάζουσα κατάσταση: το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν μερικά ενδιαφέροντα φεστιβάλ techno μουσικής, το club «Ambasada Gavioli» στην Ίζολα φιλοξένησε πετυχημένα πάρτι το τελευταίο διάστημα, ενώ έχουν προγραμματιστεί για το χειμώνα αρκετά parties με ονομαστούς διεθνείς guests στη Λουμπλιάνα. Είμαι αισιόδοξος.

Είσαι συχνός καλεσμένος στα parties της Evolution. Ποια είναι η σχέση σου με την ομάδα;
Πράγματι, εμφανίζομαι τακτικά στα parties της Evolution από το ξεκίνημα της ομάδας. Ακόμη θυμάμαι εκείνα τα φανταστικά clubs που υπήρχαν στη χώρα σας πριν από την κρίση. Τώρα η techno σκηνή έχει επιστρέψει στις αποθήκες και σε άλλους παρόμοιους χώρους όπου και εγώ αισθάνομαι άνετα να παίζω. Απολαμβάνω πάντα τις επισκέψεις μου στην Ελλάδα και τη συνεργασία μου με την Evolution. Δεν έχουμε απλώς μια επαγγελματική σχέση, αλλά κυρίως λειτουργούμε από κοινού ως πρεσβευτές της ποιοτικής μουσικής που όλοι μας ακούμε και δημιουργούμε. Είμαι σίγουρος ότι το κοινό το καταλαβαίνει αυτό, καθώς στα parties στην Ελλάδα δέχομαι απ’ αυτό άπλετη ενέργεια.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή;
Παρακολουθώ κυρίως τους καλλιτέχνες της techno. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για καλλιτέχνες που δεν συνδέονται με την Evolution ή ασχολούνται με άλλο μουσικό είδος. Ωστόσο παίζω συστηματικά μουσική Ελλήνων παραγωγών τόσο στη ραδιοφωνική εκπομπή όσο και στα sets μου.

Umek: «Η techno δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος» - εικόνα 2
©Luka Kaše

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που θα έδινες σε έναν DJ ή παραγωγό στα πρώτα του βήματα;
Να είναι επίμονος και να κυνηγάει τα πράγματα. Η υπομονή και η επιμονή είναι δύο αρετές στις οποίες πολλοί νέοι καλλιτέχνες δεν δίνουν όση σημασία πρέπει. Συνήθως, ή, σωστότερα, σχεδόν πάντα, χρειάζονται χρόνια σκληρής δουλειάς για να έρθει η αναγνώριση. Κι όταν αυτή έρθει δεν πρέπει να επαναπαυτείς στις δάφνες σου αλλά να δουλέψεις ακόμη σκληρότερα. Η techno δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Χρειάζεται χρόνος για να καθιερωθείς. Μπορεί να γίνεις εκατομμυριούχος γράφοντας ένα κομμάτι EDM, αλλά μην περιμένεις ότι ισχύει το ίδιο και στην techno. Ένα εμπορικά πετυχημένο κομμάτι techno σίγουρα θα σου ανοίξει πόρτες, αλλά πρέπει να κυνηγήσεις και άλλες ευκαιρίες για να εξελιχθείς σ’ αυτήν τη σκηνή.

Έχεις ασχοληθεί με τα start-ups συμμετέχοντας στη δημιουργία της Viberate.
Η βάση αυτού του εγχειρήματος είναι η Topdeejays, ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία ανάλυσης στη βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής. Η Viberate (σ.σ. ένα δίκτυο για επαγγελματίες μουσικούς) είναι ένα πολύ μεγαλύτερο project. Μια ικανή ομάδα μανιακών με τη στατιστική ξεκίνησε από μια καλή ιδέα και με τη χρηματοδότηση από ένα κεφάλαιο σποράς την ανέπτυξε και την εξελίσσει. Τα πράγματα δείχνουν ότι αυτή θα είναι μια συναρπαστική επιχειρηματική ιστορία.

Το να είσαι περιζήτητος DJ σημαίνει ότι πρέπει να καταπιάνεσαι με πολλές δραστηριότητες, όπως προβολή στα social media, podcasts, ίδρυση και διαχείριση ενός label κ.λπ. Μήπως όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εξάντληση, όπως στην περίπτωση του Avicii;
Αν θέλεις να είσαι βασικός παίκτης στο διεθνές κύκλωμα είναι πράγματι αναγκαίο να ασχολείσαι όχι μόνο με την παραγωγή μουσικής και το DJing. Φυσικά είναι αδύνατο να τα κάνεις όλα αυτά μόνος σου. Για να έχεις δυναμική παρουσία στον Τύπο και στα social media είναι απαραίτητο να διαθέτεις μια ομάδα υποστήριξης. Εγώ, για παράδειγμα, περιβάλλομαι από μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι φροντίζουν ένα σωρό πράγματα ώστε να έχω όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου για να δημιουργώ μουσική, να τρέχω το label και να εμφανίζομαι σε όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται αλλιώς!

Είσαι εθισμένος στα αθλητικά παπούτσια. Ποιο είναι το πιο πρόσφατο απόκτημά σου;
Αγόρασα τα θαυμάσια Just Don x Air Jordan 1. Έχω μια μεγάλη συλλογή με πολλά πανάκριβα και σπάνια ζευγάρια.

Το 4-Year Anniversary Warehouse Party της Evolution θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1/10 στο «Βυρσοδεψείο». Εισιτήρια διατίθενται από το δίκτυο του Viva.gr. Αναλυτικά το lineup:

Upper Stage:
Umek
Industrialyzer (live)
Secret Cinema
Christian Cambas
Dimitri Motofunk

Open Air Stage (hosted by Electric Colony)
Danny Serrano
Ramon Tapia
Zoo Roo
Fragk & Gi
Dallux

Ground Stage (Evolution Records)
Landmark
D.R.N.D.Y
LFCs
Nuel
Olga

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/04/2024

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αναβιώνει το "Studio 54" στο "Athenee"

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος φέρνει τον μύθο του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας, για ένα one night only event

Ένα 'Μεταφυσικό' wine bar μόλις εμφανίστηκε στην πλατεία Μαβίλη

Μία καινούρια οινική γωνιά εμφανίστηκε στην πόλη, αυτή τη φορά στους χώρους του 'Metaphor Athens'.