Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016: Το πάρτι του αθηναϊκού bartending!

Τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 απονεμήθηκαν στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων τη Δευτέρα 18 Απριλίου στην Αθηναΐδα, παρουσία ολόκληρης της bartending κοινότητας. Δείτε τα highlights της απονομής και το πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016: Το πάρτι του αθηναϊκού bartending!

Τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 απονεμήθηκαν στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων τη Δευτέρα 18 Απριλίου στην Αθηναΐδα, παρουσία ολόκληρης της bartending κοινότητας. Εντυπωσιακά κοκτέιλ και hip παρεΐστικη ατμόσφαιρα υπό τους ήχους γνωστών DJs κράτησαν τους παρευρισκόμενους μέχρι νωρίς το πρωί στην ατμοσφαιρική αυλή κάτω από το φεγγάρι. Η πιο δυναμική νέα σκηνή της πόλης έχει πλέον το θεσμό της.
Ρεπορτάζ Νίκος Βουλαλάς / Φωτό Studio Panoulis.

Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016: Το πάρτι του αθηναϊκού bartending! - εικόνα 1

Το επιδέξια… αδέξιο «The Clumsies» ανακηρύχτηκε καλύτερο αθηναϊκό μπαρ και μαζί με αυτό διακρίθηκαν άλλα είκοσι ένα μπαρ και μπαρ ρέστοραν (για τις μπάρες τους), τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο site του θεσμού, στην πρώτη τελετή απονομής των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 του «αθηνοράματος». Το πανηγυρικό ξεκίνημα αυτού του νέου θεσμού συγκέντρωσε σύσσωμους τους bartenders και τους επιχειρηματίες που έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής αθηναϊκής σκηνής, ξεσήκωνε σε κάθε βράβευση ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ιαχές, είχε ξεχωριστούς guests από το εξωτερικό καθώς και τον Χρήστο Φερεντίνο σε ρόλο παρουσιαστή να «διδάσκει» το κοινό μέσα από interactive ιστορικά fun bar facts. Όλα αυτά συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα στον industrial chic πολυχώρο της Αθηναΐδας, όπου μπήκαν τα θεμέλια ενός νέου θεσμού ο οποίος χάρη στη σαραντάχρονη ενασχόληση του «αθηνοράματος» με την ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση στοχεύει να αναγνωρίζει τις εξελίξεις στο fine drinking, να αναδεικνύει έπειτα από απαιτητικές δοκιμασίες τους άριστους και να προκαλεί ευγενή άμιλλα στο χώρο.

Αυτή η γιορτή του αθηναϊκού bartending ξεκίνησε συναντώντας τους key players της σκηνής στην κατάλευκη αίθουσα του welcome drink, όπου τους υποδέχονταν οι ιδιοκτήτες του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μ’ ένα φίνο Espresso Martini της Absolut, ένα δροσερό και ευχάριστο Perrier ή έναν espresso από τις 12 αρωματικές ποικιλίες της Nespresso στο χέρι, που μας προσέφεραν οι όμορφες ομάδες των χορηγών της βραδιάς, υποδεχτήκαμε κι εμείς τους πρωτεργάτες του χώρου, τους οποίους παρακολουθούμε στενά ως δημοσιογράφοι του «αθηνοράματος» απ’ τα πρώτα δημιουργικά σκιρτήματα της σκηνής: όπως τον Χρήστο Χουσέα του «42 Bar.Athens.» και τον Δημήτρη Κιάκο του «The Gin Joint», που αργότερα θα παραλάμβαναν το 12ο και 5ο βραβείο αντίστοιχα, ή τον Μιχάλη Μένεγο. Το θέμα της συζήτησής μας ήταν αν φαντάζονταν, όταν ξεκινούσαν πριν από μερικά μόλις χρόνια να μας μυούν στα μυστικά του καλού κοκτέιλ, ότι θα φτάναμε σ’ αυτήν τη μέρα που θα επιβραβεύονταν οι προσπάθειές τους.

Στα κλεφτά ρίχναμε ματιές στους προσκεκλημένους που κατέφθαναν με αμείωτο ρυθμό: είδαμε τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, που αργότερα θα έδινε τρία από τα Bar Awards, συνοδευόμενο από την εντυπωσιακή Κλέλια Μενελάου, τον πάντα στιλάτο Νεκτάριο Ντάλλα, διευθυντή του «Oozora» (που κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη μπάρα σε μπαρ ρέστοραν), καθώς και ένα άλλο όμορφο ζευγάρι από το «The Dalliance House», τη Μαριλένα Σπανουδάκη και τον Λευτέρη Μπακόπουλο. Ο ιδιοκτήτης του κηφισιώτικου μπαρ ρέστοραν δήλωσε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του θεσμού Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016, που «όπως οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο χώρο της γαστρονομίας, αξιολογεί με ολοκληρωμένες και αξιόπιστες διαδικασίες το χώρο του ποτού». Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, διακρίναμε και τη Νατάσσα Μποφίλιου, που ήρθε όχι μόνο για να απονείμει βραβεία αλλά και για να συνοδεύσει την αδερφή της Νέλλη, συνιδιοκτήτρια μαζί με τον Πέτρο Ζήσου του «Μπλε Παπαγάλου» (13ο βραβείο) – σπεύσαμε μάλιστα να της ευχηθούμε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της.

Στη συνέχεια περάσαμε στην αίθουσα της απονομής, η οποία γέμισε ασφυκτικά και αισθανόσουν ότι ξεχείλιζε από την αδημονία και την προσδοκία που δημιουργεί ένας νέος θεσμός. Ο host της βραδιάς Χρήστος Φερεντίνος ζέστανε αμέσως την ατμόσφαιρα, εντοπίζοντας στην αίθουσα ανθρώπους από τα μπαρ των οποίων είναι θαμώνας και ο ίδιος και χαιρετώντας καλεσμένους στις πρώτες θέσεις, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πρώτα έκανε μια σύντομη εισαγωγή στις διαδικασίες με τις οποίες έγινε η αξιολόγηση των μπαρ σε τέσσερις άξονες (πληρότητα και ποιότητα της spirit list, δημιουργία signature, classic και tailor-made κοκτέιλ) από την ομάδα των εξειδικευμένων στο αλκοόλ οινολόγων και δημοσιογράφων. Κατόπιν έδωσε το λόγο στον Διονύση Κούκη.

Ο εμπνευστής των βραβείων αναγνώρισε ότι «το ελληνικό bartending σήμερα δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα που κινείται στο στενό πλαίσιο των συνόρων της χώρας μας, αλλά αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα η οποία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά όρια». Περιέγραψε τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ως «προϊόν μιας εμπειρίας που μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε τις εξελίξεις, να προβλέπουμε τάσεις και να κρίνουμε πότε οι συνθήκες είναι ώριμες και μας επιτρέπουν να τις αναδείξουμε, να αξιολογήσουμε τους πρωτεργάτες και να βραβεύσουμε τους άριστους που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ καλούς». Και έθεσε ως βασικό στόχο των βραβείων την «ανάδειξη και επιβράβευση κάθε αξιόλογης ποιοτικής προσπάθειας, τη δημιουργία ερεθισμάτων που αποτελούν προϋπόθεση για ευγενική άμιλλα και την ενημέρωση του καταναλωτή, ο οποίος με γνώση και κρίση θα κάνει τις επιλογές του και τελικά θα επιβραβεύσει αυτός με την παρουσία του τους αρίστους».

Ακολούθησε ένα από τα highlights της βραδιάς, δηλαδή η ομιλία του Joshua Fontaine και του Simon Perich από το «Candelaria», το παρισινό μπαρ που φιγουράρει φέτος στη 12η θέση της λίστας με τα πενήντα καλύτερα του κόσμου – σ’ αυτήν τη λίστα έχει σταθερή παρουσία εδώ και τέσσερα χρόνια. Τα δύο νεαρά στελέχη της εταιρείας Quixotic Projects επισκέπτονταν για πρώτη φορά τη χώρα μας ως προσκεκλημένοι της Absolut, γνωρίζοντας ωστόσο την άνθηση της αθηναϊκής σκηνής, και δήλωσαν χαρούμενοι που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού. Στην παρουσία­σή τους μίλησαν για τα mini size projects της εταιρείας τους, δηλαδή τα «Candelaria», «Le Mary Celeste», «Glass» και «Hero». Πρόκειται για hip meeting points της παρισινής νεολαίας, που συνδυάζουν το φαγητό με το ποτό και αποτελούν υπόδειγμα για το πώς μπορεί να στηθεί ένα προσοδοφόρο και ποιοτικό μπαρ με μηδαμινά μέσα. Όλα αυτά, που σίγουρα έβαλαν ιδέες στους παρευρισκόμενους για νέα projects, ο Joshua και ο Simon τα παρουσίασαν μέσα από φωτογραφικό υλικό που μας έκανε να σχεδιάζουμε ένα city break στο Παρίσι, αλλά και από ευρηματικά στοιχεία για την «οικονομία» ενός μπαρ και το περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο στήσιμό του. Προσκάλεσαν μάλιστα μεταξύ αστείου και σοβαρού όσους θέλουν να εργαστούν στο Παρίσι ως bartenders, καθώς εκεί υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό, ενώ μας έδωσαν ραντεβού μετά το τέλος της απονομής για να δοκιμάσουμε τρία tailor-made κοκτέιλ της ομάδας του «Candelaria».

Έτσι σιγά-σιγά μπήκαμε στη ροή της απονομής, η οποία στράφηκε γύρω από ένα interactive μάθημα για την ιστορία του αλκοόλ, με δάσκαλο τον Χρήστο Φερεντίνο και κείμενα του διευθυντή Δημοσιογραφικής Παραγωγής του «αθηνοράματος» Θύμιου Νικολόπουλου. Στα… «διαλείμματα» αυτού του ευχάριστου μαθήματος, ανακοινώθηκαν τα βραβεία, αρχικά στις τρεις ειδικές κατηγορίες: της καινοτομίας («The Clumsies»), της δημιουργικότητας («A for Athens») και της καλύτερης spirit list («CV Distiller»). Ακολούθησαν τα βραβεία για τα μπαρ των μπαρ ρέστοραν και για τα μπαρ, τα οποία απένειμαν ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Αντώνης Κρόμπας, ο Ρένος Ρώτας (που αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρωτοβουλία του «αθηνοράματος»), ο Λάμπρος Φισφής και ο Γιώργος Χρανιώτης. Η αίθουσα σειόταν κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες ανέβαιναν για να παραλάβουν τα βραβεία τους, με τους συνεργάτες τους από κάτω να τους επευφημούν ζωηρότατα – η ένταση ανέβηκε για τον Θοδωρή Πύριλλο του «A for Athens» και για το σερί του Σπύρου Κερκύρα («Hide and Seek», «Nikkei», «The Sowl» και «Oozora»), δείχνοντας ότι η σκηνή των αθηναϊκών μπαρ είναι συσπειρωμένη γύρω από τους αναγνωρισμένους εκπροσώπους της.

Η αγωνία κορυφωνόταν καθώς πλησιάζαμε προς τα πρώτα βραβεία, με τον Χρήστο Φερεντίνο να εμπλέκει διαρκώς το κοινό σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Κανείς από τους ερωτώμενους ανάμεσα στο κοινό δεν βρήκε τη σωστή απάντηση στο multiple choice για το ποιος ανακάλυψε το αλκοόλ (σωστή απάντηση: οι Άραβες αλχημιστές – ποιος να το περίμενε!). Μάθαμε επίσης πώς δημιουργήθηκε η μπάρα (στην Άγρια Δύση ώστε να προστατεύονται οι σερβιτόροι στα σαλούν όταν ξεσπούσαν πιστολίδια) και το πρώτο κοκτέιλ (από τον ναύαρχο Edward Vernon), ενώ κάναμε ένα νοερό ταξίδι στην υδρόγειο σφαίρα με στάσεις σε πόλεις και περιοχές που έχουν δώσει το όνομά τους σε κλασικά κοκτέιλ – μ’ αυτή την αφορμή ο Χρήστος Φερεντίνος παρακίνησε τους Έλληνες bartenders να δημιουργήσουν κοκτέιλ με ντόπιες ονομασίες όπως Πίνα Γλυφάδα και Ντράι Σαντορίνι! Γνωρίσαμε επίσης διάσημες φυσιογνωμίες του bartending, από τον Lars Olsson Smith που είναι ο πατέρας της Absolut Vodka και τον Jerry Thomas έως τους σύγχρονους mixologists Dale DeGroff και Joel Heffernan, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με ένα κοκτέιλ 12.000 δολαρίων.

Αφού περιπλανηθήκαμε στο συναρπαστικό παρελθόν και παρόν του bartending, ιδιαίτερη μνεία έγινε στους Έλληνες bartenders και τις διεθνείς διακρίσεις τους, ενώ το countdown προς την κορυφή αποκάλυψε το «The Gin Joint», το «Theory Bar & More», το «Alexander’s Bar», το «Baba Au Rum» και, στην πρώτη θέση, το «The Clumsies», το οποίο σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο λειτουργίας προσθέτει άλλη μια μεγάλη διάκριση στο βιογραφικό του μαζί με την κατάταξή του στην 22η θέση της λίστας με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

Μόλις σίγησαν τα χειροκροτήματα, προχωρήσαμε στον εξωτερικό χώρο της Αθηναΐδας για το after party, περνώντας ανάμεσα από την ομάδα του «Old Dog» που φωτογραφιζόταν με το βραβείο στα χέρια, και δίνοντας συγχαρητήρια στον Γιάννη Μωράκη που ήταν με το χαμόγελο στα χείλη για τη βράβευση του «Nikkei», του «The Sowl» και του «Oozora». Ο Σπύρος Παγιατάκης είχε αρχίσει ήδη να δίνει το ρυθμό από τα decks (ακολούθησαν με μουσικάρες που ακούμε στα αγαπημένα μας μπαρ ο Νίκος Μορφέσης και ο εξαντρίκ Ντίνος Γκουτζουλούς) και νεαρά κορίτσια κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας προσφέροντας τα signature κοκτέιλ με Absolut Vodka που δημιούργησε για τη βραδιά η ομάδα του «Candelaria», με Perrier (και Absolut Vodka), που έφεραν την υπογραφή του Θοδωρή Πύριλλου και της εταιρείας Barflies, καθώς και το Decaf Espresstini που έχει δημιουργήσει για τη Nespresso ο Σπύρος Κερκύρας και η Bar Solutions. Επιλέξαμε ένα Spring Cooler από τα κοκτέιλ της Perrier, γιατί η φραουλένια δροσιά του ταίριαζε στη γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά, πήραμε ένα μακαρόν από σπανάκι, με βασιλικό καβούρι, chilly garlic και φρέσκο κρεμμύδι, καθώς κι ένα ριζότο με γιαούρτι, λάιμ και σπαράγγια σε κουταλάκι, δύο από τις δέκα νόστιμες μπουκιές που είχε ετοιμάσει ο σεφ της Αθηναΐδας Δημήτρης Καραγιάννης, και χωθήκαμε στα πηγαδάκια.

Για τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, συνιδιοκτήτη του «The Clumsies» και του «Theory», τα πρώτα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 είναι το ξεκίνημα ενός θεσμού που από τη μία επιβραβεύει τις προσπάθειες των bartenders και από την άλλη υποστηρίζει και προβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στα αθηναϊκά μπαρ. «Σου το είχα πει ότι θα είναι μια πολύ όμορφη εκδήλωση πριν από λίγες μέρες, δεν σου το είχα πει;» μου θύμισε... Αφήνοντάς τον να μοιραστεί τη χαρά του με τους υπόλοιπους της ομάδας, προχωρήσαμε προς το pop up bar της Absolut και του «Candelaria» και επιλέξαμε ένα Dolce Vita που μας κέντρισε το ενδιαφέρον με το twist στην κλασική συνταγή του Dry Martini – δίπλα μας ο κόσμος έβρισκε χαριτωμένο το ζωηρό ροζοκόκκινο χρώμα του Live by the Sun και το βαζάκι στο οποίο σερβιριζόταν το Single Ladies.

Αφού δοκιμάσαμε ένα αλμυρό bignet με άγρια μανιτάρια, λαδοτύρι Μυτιλήνης και μυρώνια κι ένα πουγκί μπρεζάολας με cream cheese και φραγκοστάφυλο, πλησιάσαμε τον Θοδωρή Πύριλλο, ο οποίος είχε να πει για τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ότι «αυτός ο θεσμός μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να δουλεύουμε επιβραβεύοντάς μας, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στα μπαρ, πιο έτοιμο από κάθε άλλη φορά να βιώσει την εμπειρία που έχουμε να προσφέρουμε, τον βοηθάει να συγκρίνει και να έχει άποψη για ό,τι του αρέσει». Ζητήσαμε και τη γνώμη του Φώτη Σεργουλόπουλου, συνιδιοκτήτη του «Artisanal» που η μπάρα του απέσπασε το 5ο βραβείο, ως ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει τη νύχτα από παλιά. Εκείνος απέδωσε την έκρηξη της αθηναϊκής σκηνής των μπαρ στην ανάγκη των ανθρώπων να αλληλεπιδράσουν και να φλερτάρουν σε μια εποχή όπου πουθενά αλλού δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να το κάνει, ενώ εκθείασε το νέο θεσμό του «αθηνοράματος» επειδή αναγνωρίζει ένα δυναμικό ρεύμα επιχειρηματικότητας σε μια χώρα που περνάει μια μακρόχρονη κρίση.

Μετά το δεύτερο (ή τρίτο;) Dolce Vita αλλά κι ένα New Orleans Lemonade από την Perrier, είχαμε μάθει από τους bartenders τα επόμενα σχέδιά τους για το καλοκαίρι (επιφυλασσόμαστε για τις λεπτομέρειες) και γεμίσει τις μπαταρίες μας από τη θερμότατη ανταπόκριση των ανθρώπων του χώρου. Όχι μόνο για το νέο κύκλο της αναζήτησης των αρίστων του bartending, που θα ξεκινήσει από την εξειδικευμένη κριτική επιτροπή του «αθηνοράματος» αμέσως, αλλά και για την επόμενή μας βόλτα στα υπέροχα μπαρ της πόλης.

Χορηγοί των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ήταν η Absolut, το Perrier, η Angostura και η Nespresso.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Barro Negro" στήνει σεβιτσερία στην μπάρα του

Margarita, Paloma και σεβίτσε απόψε στην ​​Παπαρρηγοπούλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

Το "Casablanca Social Club" σβήνει 4 κεράκια με ένα non-stop πάρτι

Το δημοφιλές μπαρ της Θεσσαλονίκης έχει γενέθλια και το γιορτάζει καταλλήλως.

Στο "In Love Again" (και) για aperitivo

Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στην Κλειτίου θέλουν spritz, coffee cocktails και ροζέ κρασιά.

7 χρόνια "Barelle" με ένα μοναδικό πάρτι

Το αγαπημένο στέκι του Νέου Ηρακλείου έχει γενέθλια και το γιορτάζει με παλιούς και νέους φίλους.

To "Barro Negro" στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Τα πρώτα ουίσκι με άρωμα Ελλάδας

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεργάζονται με τους Irish Distillers και Spot Whiskeys, για το λανσάρισμα της νέας σειράς Greek Wine Single Cask.

Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.