«Το μότο μου είναι ότι οι αισθήσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ανασύρεις μια ανάμνηση» μου λέει ο Κωνσταντίνος Καπνιάρης ξεκινώντας να μου ξεδιπλώνει την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Thimisis. Μ’ αυτό το cocktail κέρδισε τον ελληνικό τελικό του Bacardi Legacy (στην τελική τριάδα βρέθηκε με τους Γιώργο Μεγαλοκονόμο και Σταμάτη Σταματιάδη) και θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό στο Σαν Φρανσίσκο.
Μέσα στο Thimisis ο Κωνσταντίνος έχει κλείσει αναμνήσεις από καλοκαίρια πλάι στη θάλασσα της Μεσογείου, την ιστορία της οικογένειας Bacardi, την ιδέα του Marcel Proust ότι οι αισθήσεις ξυπνούν την αυτοβιογραφική μνήμη μέχρι κι ένα έξυπνο τρικ, δηλαδή τη συνήχηση του ονόματος του cocktail με το θυμάρι, ένα από τα συστατικά του. Όλα αυτά τα έχει σφραγίσει με την ελληνική λέξη «θύμηση» στο όνομα και ένα γραφιστικό σχέδιο βασισμένο στο λουλούδι μη με λησμόνει που ολοκληρώνει την παρουσίαση του ποτού.
Ο Αγρινιώτης bartender, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη («Vogatsikou 3», «Spinte» και στο δικό του «Third Wave»), μου λέει ότι «το να δημιουργήσεις ένα νόστιμο cocktail δεν είναι τόσο δύσκολο, αφού αυτή είναι η δουλειά μας», όσο το να κινήσεις το ενδιαφέρον γι’ αυτό. Για να ξεχωρίσει στην απαιτητική διαδικασία του διαγωνισμού, έχει δημιουργήσει, λοιπόν, αυτό τον ιστό αναμνήσεων, γευστικά προσιτό και κονσεπτικά παιχνιδιάρικο. Η βάση του Thimisis είναι το Bacardi Carta Blanca, ενώ το λικέρ θυμαριού, το σιρόπι μελιού από άνθη πορτοκαλιάς, το λάιμ και τα bitters λεβάντας δίνουν έναν ξεκάθαρο μεσογειακό χαρακτήρα.
Εκτός από το να ξυπνάει προσωπικές αναμνήσεις, το cocktail αποτελεί ευθεία αναφορά στην καταγωγή της οικογένειας Bacardi από την Καταλωνία. Ειδικά το θυμάρι, ως σύμβολο δύναμης και θάρρους, αναφέρεται στις περιπέτειές της όταν εγκαταστάθηκε πια στην Κούβα (πυρκαγιά στο εργοστάσιο, κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο) και την παθιασμένη πορεία της μέχρι σήμερα ως μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει ζωντανές τις αναμνήσεις της.
Μέχρι τον παγκόσμιο τελικό του Bacardi Legacy στα τέλη Απριλίου, ο Κωνσταντίνος συνεχίζει την προώθηση του Thimisis και στο πλάνο του έχει ένα επιβεβαιωμένο guest bartending στο «Mr. Peacock» την Κυριακή 27/4 – εκεί θα σας πει και τα σχέδιά του για το καλοκαίρι, που σίγουρα θα τον βρει και πίσω από την μπάρα του «Kouchico» στην Ερμούπολη, όπου φτιάχνει τους καταλόγους τα τελευταία καλοκαίρια.
Δείτε τα βίντεο για την παρασκευή του Thimisis και την κεντρική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του: