Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης

Αν αισθάνεσαι ότι οι κανόνες του παραδοσιακού clubbing σε περιορίζουν, αυτές είναι μερικές από τις βραδινές και... πρωινές προτάσεις για να τους σπάσεις.

Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης

Προτιμάς να πέσεις για ύπνο νωρίς το Σάββατο και να βγεις στις 6 το ξημέρωμα της Κυριακής; Βαρέθηκες τη house και αναζητάς ό,τι πιο ψυχεδελικό έχεις ακούσει ποτέ; Και μήπως θέλεις να απελευθερώσεις τη φαντασία σου υπό τους ήχους της EDM; Αν αισθάνεσαι ότι οι κανόνες του παραδοσιακού clubbing σε περιορίζουν, αυτές είναι οι προτάσεις για να τους σπάσεις.

Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης - εικόνα 1
Ο Αδαμάντιος Καφετζής, εμπνευστής των Davadur! στο «BIOS.Tesla» μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπίδη

Εκεί γύρω στο ’90, κάθε Σάββατο απόγευμα στο Σόρντιτς ξεκινούσε το Whirl-Y-Gig, ένα φαντασμαγορικό world music party, που κορυφωνόταν ακριβώς τα μεσάνυχτα με το «Sweet Lullaby» των Deep Forest, καθώς ένα τεράστιο αερόστατο έπεφτε από την οροφή και κάλυπτε τους ξαπλωμένους clubbers. Εκείνη ήταν επίσης η εποχή των events Megadog και Megatripolis, που μετέφεραν την παγανιστική ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ σε κλειστά clubs, του Big Chill, όπου απόγευμα σε ένα παρεκκλήσι παίζαμε επιτραπέζια και διαβάζαμε εφημερίδες ακούγοντας live τους Autechre, του γκέι Trade, που ξεκινούσε στις 3 το πρωί, και του Torture Garden, της hardcore φετιχιστικής διοργάνωσης όπου τα πάντα μπορούσαν να συμβούν υπό τους ήχους της techno.

Όλα αυτά τα concepts διεύρυναν την τυποποιημένη έννοια του clubbing, είτε… αναστατώνοντας το βιολογικό ρολόι του, ξεφεύγοντας από τη house/techno μουσική συνταγή και βρίσκοντας στέγη σε χώρους διαφορετικής χρήσης, είτε δημιουργώντας ένα ολόκληρο σύμπαν όπου οι clubbers δεν χόρευαν απλώς παθητικά μπροστά στον DJ-θεό.

Από το θερμοκήπιο στα Οινόφυτα και τα απογευματινά Sunrise στο «Άλσος» της δεκαετίας του ’90 μέχρι τα πιο πρόσφατα cosplay parties της ομάδας Le Ciel με επένδυση γιαπωνέζικη pop ή το All Together Now NEON Party, όπου φουσκωτές βάρκες πετούν πάνω από κεφάλια και λίτρα χρώματος εκτοξεύονται στο κοινό (αχ, τι μας έκανε ο Steve Aoki και οι τούρτες του!), στην Αθήνα υπήρχαν πάντοτε προτάσεις για έναν σκληρό πυρήνα clubbers οι οποίοι ήταν ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Αυτήν τη στιγμή, σε μια περίοδο που το clubbing βρίσκεται σε άνθηση (κόντρα στις συζητήσεις περί «θανάτου» του), κάποιες εναλλακτικές βραδιές (ή πρωινά!) επιβεβαιώνουν τη ζωτικότητα της σκηνής παραβαίνοντας τους κανόνες του.

Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης - εικόνα 2
Ο Γιώργος Φακίνος τού «Second Skin» έφερε τα fetish events στην Αθήνα

Με την αφρόκρεμα των διεθνών DJs να παρελαύνει από τα αθηναϊκά decks παίζοντας τα πιο επίκαιρα releases, υπάρχει μια βραδιά με εντελώς διαφορετική μουσική από οπουδήποτε αλλού. Στο Davadur! του «BIOS.Tesla» κάποια Σάββατα, θα ακολουθήσεις μια διαδρομή από την Τουρκία στο Ισραήλ και από την Αφρική στα δικά μας ’70s, όπως δεν τα ’χεις ξανακούσει ποτέ. Εμπνευστές της βραδιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «BIOS» Βασίλης Χαραλαμπίδης και ο Αδαμάντιος Καφετζής, ιδρυτής της δισκογραφικής Teranga Beat.

Ο δεύτερος προσδιορίζει την ταυτότητα του Davadur! ως εξής: «Στην πραγματικότητα, η Αθήνα δεν έχει να προσφέρει στο clubbing κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι άλλες πόλεις, κάποιον διαφορετικό ήχο. Θέλαμε να δώσουμε μια ταυτότητα στη μουσική της. Να στήσουμε μια βραδιά που θα ταιριάζει απόλυτα με τη γεωγραφική θέση της Αθήνας και της Ελλάδας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, με βάση την ελληνική μουσική, να κινηθούμε στην τούρκικη, στην αραβική και στην αφρικάνικη». Στο Davadur! θα ακούσεις τούρκικη ψυχεδέλεια, ethio-jazz (απ’ αυτήν που χρωμάτισε το soundtrack των «Τσακισμένων λουλουδιών» του Τζάρμους), τον Aris San (τον Καλαματιανό που έγινε θρύλος στο Ισραήλ), ξεχασμένες ηχογραφήσεις με φαρφίσες του Βασίλη Βασιλειάδη, μέχρι και live από την Εβρίτικη Ζυγιά, ένα εκρηκτικό θρακιώτικο συγκρότημα, που θα εμφανιστεί το Σάββατο 12/12.

Σε εντελώς διαφορετικό μουσικό στιλ, που μας θυμίζει τα Kitscherella parties, μία μέρα μετά, την Κυριακή 13/12, το τηλεοπτικό blog Makarenia, που ειδικεύεται στην cult ελληνική τηλεόραση, διοργανώνει το πρώτο του party στο «Ρομάντσο» με DJ τον Gizmo των Trashformers – κάτι μας λέει ότι η άσβεστη δίψα για viral στιγμές της ελληνικής TV θα δώσει υλικό και για επόμενα parties.

Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης - εικόνα 3
Ο Romylos συνδιοργανώνει με τον Mikele parties τα ξημερώματα της Κυριακής στο «Skullbar»

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε… κανονικές ώρες. Στο «Skullbar», που έχει αγκαλιάσει τις περιθωριακές κουλτούρες με διάφορα θεματικά parties, η χορευτική δράση ξεκινάει στις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα Athens After Hours, στα οποία μπορείς να πας αφού έχεις ρίξει έναν υπνάκο νωρίς το Σάββατο ή έπειτα από ένα άλλο party, τα διοργανώνουν οι βετεράνοι DJs Mikele και Romylos. After hours καταστάσεις μπορεί να συμβούν εκεί που δεν το περιμένεις: όπως μάθαμε, μετά την εμφάνιση του Maceo Plex και του Marcel Dettmann, οι residents του Blend συνέχισαν τη φάση στο «Steam» στο Γκάζι.

Στο «Boiler» της οδού Βλαχάβα, οι Callas, ο Άρης και ο Λάκης Ιωνάς, μαζί με το Velvet Team, κλείνουν τις κουρτίνες κάθε Τετάρτη μεσημέρι από τις 2.00 μέχρι τις 8.00, βάζουν στα decks κιθαριστική και indie pop και προσφέρουν με τα Velvet Afternoons μια χαμηλότερων τόνων clubbing εμπειρία σε όσους τελειώνουν τη δουλειά και δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι ή σε όσους, όπως αυτό το εικαστικό δίδυμο, αναζητούν μια διαφορετική συνθήκη για να κάνουν τα επαγγελματικά ραντεβού τους.

Οι πιο ιδιαίτερες clubbing καταστάσεις της πόλης - εικόνα 4
Το θρακιώτικο συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά θα εμφανιστεί στο επόμενο Davadur!

Περίοπτη θέση στο εναλλακτικό clubbing έχουν τα fetish events που διοργανώνει ο Γιώργος Φακίνος στους διάφορους χώρους από τους οποίους έχει περάσει – από τα Spookshows, τα Fetish Balls και τη μετάκληση του περίφημου λονδρέζικου Torture Garden. Η μετεξέλιξη αυτών των events είναι το Venus in Furs στο «Second Skin» στο Γκάζι, που διοργανώνεται τέσσερις φορές τον χρόνο, φιλοξενεί extreme διεθνή acts, δείχνει μια μουσική προτίμηση στην EDM και στην dubstep και ενθαρρύνει την kinky μεταμφίεση των προσερχομένων – εννοείται ότι αυτά τα events είναι ακατάλληλα για… συντηρητικούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Skullbar

Ιπποκράτους & Λ. Κατσώνη 11, Νεάπολη Εξαρχείων
  • Clubs

Boiler

Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.