Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν.

Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν.

Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται - εικόνα 1

Κάθε φορά που χαρτογραφούμε την αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση, οι βασικοί άξονες έχουν να κάνουν με το ποιες είναι οι τρέχουσες δυνατές πιάτσες, ποια είδη ευδοκιμούν σε αυτές, πώς γεννιούνται καινούργιες γειτονιές διασκέδασης και αν ο κόσμος μετακινείται στην περιοχή του ή έξω από αυτή. Το ευρύτερο κέντρο της πόλης τις δύο τελευταίες δεκαετίες φρόντισε να «θρέψει» τουλάχιστον δύο γενιές με τάσεις (ελληνάδικα, live clubbing, άνθηση του έντεχνου, κοκτέιλ μπαρ) αλλά και γεωγραφικά στίγματα (Εμπορικό τρίγωνο, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικός, Κουκάκι). Με λίγα λόγια, τα πράγματα μέσα στην εξέλιξή τους ήταν λίγο πολύ τακτοποιημένα. Το mainstream Γκάζι, το ιντελεκτουέλ κέντρο, τα εναλλακτικά Πετράλωνα και διάφορες άλλες διαφωτιστικές ταμπέλες, που η αλήθεια είναι ότι διευκολύνουν εμάς τους δημοσιογράφους – οι οποίοι άλλωστε τις επινοούμε. Μαζί με αυτά και οι απομακρυσμένες πιάτσες είχαν πάνω κάτω ξεκάθαρη ταυτότητα.

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν. Αυτά τα ανεπίσημα «γκέτο» αρχίζουν να βάζουν τόσο νερό στο κρασί τους όσο χρειάζεται για να μεθύσουν όλες οι φυλές και όλες οι απόψεις.

Ίσως όμως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν. Αυτά τα ανεπίσημα «γκέτο» αρχίζουν να βάζουν τόσο νερό στο κρασί τους όσο χρειάζεται για να μεθύσουν όλες οι φυλές και όλες οι απόψεις. Τα συμπεράσματα από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον, αυτό δείχνουν. Φέτος, για παράδειγμα, μια μουσική σκηνή ανοίγει στην Πατησίων φλερτάροντας με το κοινό του «Σταυρού του Νότου» που άλλες προσπάθειες αποκέντρωσης δεν κατάφεραν να το κερδίσουν. Επίσης, δύο νέα dance clubs μπαίνουν σφήνα στον mainstream χαρακτήρα του Γκαζιού, ενώ τα βόρεια αποκτούν ξανά πίστες, έστω και με το ένδυμα του live clubbing. Το Κολωνάκι μπαίνει δυναμικά στη διαδρομή τής mainstream διασκέδασης και η Νέα Σμύρνη μοιάζει να είναι η επόμενη περιοχή που ξεπερνάει τον τοπικό χαρακτήρα της. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Σε μια εποχή δηλαδή που δεν προσφέρεται για πειράματα, το φετινό στοίχημα είναι να μπορέσει κάθε πιάτσα και περιοχή να ενισχύσει τη δυναμική της. Πώς; Αντιγράφοντας κατά κάποιον τρόπο η μία την (επιτυχημένη) άλλη και ικανοποιώντας έτσι όλες τις φυλές. Το βασικό, οι συνταγές δηλαδή, δεν αλλάζουν και οι τάσεις παραμένουν σταθερές – τα ελληνάδικα, το live clubbing, οι all-day χώροι που θα προσέξουν από τον καφέ μέχρι το κοκτέιλ τους και το έντεχνο τραγούδι έχουν έρθει για να μείνουν.

Τέτοιου τύπου μαγαζιά και μορφές διασκέδασης θα τα βρούμε σκορπισμένα παντού (ΟΚ, δεν έχουμε δει ελληνάδικο στην Αγίας Ειρήνης, αλλά μπορεί και να είναι θέμα χρόνου), σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους θαμώνες της περιοχής και ίσως να δημιουργήσουν brands που θα φέρουν κόσμο από πιο μακριά. Αν έχετε διάθεση για περιπλανήσεις στην Αθήνα, θα βρείτε πλέον απ’ όλα και παντού. Αλλά κι έξω απ’ την πόρτα του σπι­τιού σας, πάλι, όλα σας περιμένουν. Και αν σας μπερδέψαμε, διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ μας για τις φετινές τάσεις και οpenings κι όλα θα μπουν σε τάξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

"Villa Grigio": Κοκτέιλ αλά ιταλικά

Μπορεί ένα aperitivo bar να σε διακτινίσει στις ιταλικές ακτές ενώ δεν έχεις κουνήσει ρούπι από την Αθήνα;

Η Central Wine Fair επιστρέφει στην Αθήνα

Με μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και πληθώρα κρασιών, η Central Wine Fair 2022 έρχεται ξανά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Γιώργο Καστρίτη (Cosmonauts), ποιος φέρνει το χάος στο "Club 22";

Λίγο πριν το πολυαναμενόμενο Chaos Festival, μιλάμε με έναν από τους διοργανωτές για το line up, το μέλλον της εγχώριας dance σκηνής αλλά και πώς θα απολαύσουμε (με ασφάλεια) τον διήμερο χορευτικό μαραθώνιο.

Η ιστορία και η συνταγή του Americano

Ο πατέρας του Negroni, η πορεία του στους αιώνες και η συνταγή του.

Πόσο έτοιμος νιώθεις για το πρώτο super premium gin;

Η Granikal φέρνει στην Ελλάδα το πολυβραβευμένο spirit Martin Miller’s Gin.

Ένας επτάωρος μουσικός μαραθώνιος στο Ωδείο Αθηνών

Οι Red Axes, Jay Jay και K.atou έρχονται για να χορέψουν την Αθήνα στο επόμενο των Κυριακάτικο Eden party του Plisskën Festival.