Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν.

Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν.

Πώς η νυχτερινή γεωγραφία της πόλης εκδικείται - εικόνα 1

Κάθε φορά που χαρτογραφούμε την αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση, οι βασικοί άξονες έχουν να κάνουν με το ποιες είναι οι τρέχουσες δυνατές πιάτσες, ποια είδη ευδοκιμούν σε αυτές, πώς γεννιούνται καινούργιες γειτονιές διασκέδασης και αν ο κόσμος μετακινείται στην περιοχή του ή έξω από αυτή. Το ευρύτερο κέντρο της πόλης τις δύο τελευταίες δεκαετίες φρόντισε να «θρέψει» τουλάχιστον δύο γενιές με τάσεις (ελληνάδικα, live clubbing, άνθηση του έντεχνου, κοκτέιλ μπαρ) αλλά και γεωγραφικά στίγματα (Εμπορικό τρίγωνο, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικός, Κουκάκι). Με λίγα λόγια, τα πράγματα μέσα στην εξέλιξή τους ήταν λίγο πολύ τακτοποιημένα. Το mainstream Γκάζι, το ιντελεκτουέλ κέντρο, τα εναλλακτικά Πετράλωνα και διάφορες άλλες διαφωτιστικές ταμπέλες, που η αλήθεια είναι ότι διευκολύνουν εμάς τους δημοσιογράφους – οι οποίοι άλλωστε τις επινοούμε. Μαζί με αυτά και οι απομακρυσμένες πιάτσες είχαν πάνω κάτω ξεκάθαρη ταυτότητα.

Ίσως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν. Αυτά τα ανεπίσημα «γκέτο» αρχίζουν να βάζουν τόσο νερό στο κρασί τους όσο χρειάζεται για να μεθύσουν όλες οι φυλές και όλες οι απόψεις.

Ίσως όμως τώρα έρχεται η ώρα οι περιοχές να εκδικηθούν για όλους τους χαρακτηρισμούς που έχουν εισπράξει στο παρελθόν. Αυτά τα ανεπίσημα «γκέτο» αρχίζουν να βάζουν τόσο νερό στο κρασί τους όσο χρειάζεται για να μεθύσουν όλες οι φυλές και όλες οι απόψεις. Τα συμπεράσματα από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον, αυτό δείχνουν. Φέτος, για παράδειγμα, μια μουσική σκηνή ανοίγει στην Πατησίων φλερτάροντας με το κοινό του «Σταυρού του Νότου» που άλλες προσπάθειες αποκέντρωσης δεν κατάφεραν να το κερδίσουν. Επίσης, δύο νέα dance clubs μπαίνουν σφήνα στον mainstream χαρακτήρα του Γκαζιού, ενώ τα βόρεια αποκτούν ξανά πίστες, έστω και με το ένδυμα του live clubbing. Το Κολωνάκι μπαίνει δυναμικά στη διαδρομή τής mainstream διασκέδασης και η Νέα Σμύρνη μοιάζει να είναι η επόμενη περιοχή που ξεπερνάει τον τοπικό χαρακτήρα της. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Σε μια εποχή δηλαδή που δεν προσφέρεται για πειράματα, το φετινό στοίχημα είναι να μπορέσει κάθε πιάτσα και περιοχή να ενισχύσει τη δυναμική της. Πώς; Αντιγράφοντας κατά κάποιον τρόπο η μία την (επιτυχημένη) άλλη και ικανοποιώντας έτσι όλες τις φυλές. Το βασικό, οι συνταγές δηλαδή, δεν αλλάζουν και οι τάσεις παραμένουν σταθερές – τα ελληνάδικα, το live clubbing, οι all-day χώροι που θα προσέξουν από τον καφέ μέχρι το κοκτέιλ τους και το έντεχνο τραγούδι έχουν έρθει για να μείνουν.

Τέτοιου τύπου μαγαζιά και μορφές διασκέδασης θα τα βρούμε σκορπισμένα παντού (ΟΚ, δεν έχουμε δει ελληνάδικο στην Αγίας Ειρήνης, αλλά μπορεί και να είναι θέμα χρόνου), σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους θαμώνες της περιοχής και ίσως να δημιουργήσουν brands που θα φέρουν κόσμο από πιο μακριά. Αν έχετε διάθεση για περιπλανήσεις στην Αθήνα, θα βρείτε πλέον απ’ όλα και παντού. Αλλά κι έξω απ’ την πόρτα του σπι­τιού σας, πάλι, όλα σας περιμένουν. Και αν σας μπερδέψαμε, διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ μας για τις φετινές τάσεις και οpenings κι όλα θα μπουν σε τάξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.