Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή

Οι άνθρωποι-κλειδιά της σκηνής εξηγούν τι συμβαίνει καθώς τα clubs και τα parties γεμίζουν με DJs που παίζουν σκληρά και clubbers που παρτάρουν σκληρότερα…

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή

Τα πράγματα αποκτούν ένταση! Με την techno κερδίζει συνεχώς το χαμένο της έδαφος, οι άνθρωποι-κλειδιά της σκηνής εξηγούν τι συμβαίνει καθώς τα clubs και τα parties γεμίζουν με DJs που παίζουν σκληρά και clubbers που παρτάρουν σκληρότερα…

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή - εικόνα 1

Η αθηναϊκή σκηνή των clubs μπορεί να προσφέρει πεδίο για να ευδοκιμήσει κάθε subgenre της χορευτικής σκηνής, όμως εδώ και λίγο καιρό, ο ήχος που κουνά τα σώματα εκεί έξω γίνεται σαφώς πιο σκληρός, βιομηχανικός και «αυστηρός». Με άλλα λόγια το πράγμα στρέφεται προς την techno και τα παρακλάδια της. Αυτό διαπίστωσε πρόσφατα ο DJ Christian Cambas, αρκετά χρόνια στην υπηρεσία του συγκεκριμένου είδους, σε μια πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση στο Μέγαρο γύρω από την κουλτούρα του DJing στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η μουσική που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι η πιο σκληρή που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα».

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο των τελευταίων μηνών, δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις πόσο έχουν πληθύνει τα σχετικά events: από υψηλού προφίλ φεστιβαλικές διοργανώσεις μέχρι underground parties σε υπόγεια. Ασφαλώς και η techno ήταν πάντοτε εκεί έξω, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά της στην συνεχή αλληλοδιαδοχή των χορευτικών trends.

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή - εικόνα 2
Christian Cambas σε δράση (photo: George Xigos)

«Το καθαρό techno πάντα κάνει κύκλους παγκοσμίως, τη μία τείνει προς το underground, την άλλη γίνεται λίγο μόδα, αλλά πάντα υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει και να έχει clubbers που θα το ακολουθούν και δεν θα αλλάξουν μουσικά ακούσματα λόγω κάποιας τάσης. Η techno είναι μουσική κουλτούρα, είναι τρόπος σκέψης, είναι τρόπος ζωής», σημειώνει ο Κώστας Μιχάλης της ομάδας Evolution, η οποία ύστερα από μια σειρά αλλεπάλληλων φεστιβαλικού τύπου events την περασμένη χρονιά καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την άνοδο της strictly techno κουλτούρας. «Τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να έρχεται σε αυτά τα events πάρα πολλή νεολαία, γι’ αυτό και χρόνο με το χρόνο το κοινό αυτό μεγαλώνει και το βλέπεις να έρχεται ξανά και ξανά. Αυτό είναι και το πιο βασικό για να υπάρχει μια σταθερότητα και να μη χρειάζεται να φέρεις τον “superstar” για να γεμίσει ένα party».

Για τον ίδιο τον Κώστα Μιχάλη, «ο σκληρός ήχος πάντα ήταν στην Αθήνα, είναι από τα πιο διαδεδομένα κινήματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Το κοινό γνώρισε την techno μέσα από την γνωστή tribal techno της περιόδου 1998-2005 όπου τα BPM φθάνανε μέχρι και 145 - 150 και τότε ήταν “φυσιολογική” για όλους. Μετά ο ήχος άλλαξε παγκοσμίως, με τα BPM να πέφτουν κάτω από τα 128 σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Τότε υπήρξε μια σύγχυση γύρω από το τι είναι techno και τι είναι tech house και τα μουσικά είδη ήρθαν πολύ κοντά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί DJs που ανέβασαν τα BPM και σκλήρυναν τον ήχο τους σε πιο καθαρό techno, όπως οι Len Faki, Marcel Dettman, Ben Klock, DVS1 και πολλοί άλλοι. Εμείς ως ομάδα πάντα ήμασταν υπέρ αυτού του ήχου και τώρα πλέον υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι καλλιτέχνες, τους υποστηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί υπάρχει πιστό κοινό. Αυτό το κοινό είναι πιο ενημερωμένο, ξέρει ακριβώς τι ακούει και τι θα περιμένει σε ένα καθαρό techno event».

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή - εικόνα 3
Η κάτοψη του «Monastiraki Center» σε πρόσφατο Blend event

«Δεν πιστεύω πως συνέβη τυχαία η άνοδος της techno στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο η προσπάθεια των promoters να διοργανώνουν όλο και περισσότερα επιτυχημένα techno events με αποτέλεσμα να αυξάνεται σιγά σιγά και ο κόσμος που ακούει αυτήν τη μουσική. Η άνοδος έγινε σταδιακά και με μεγάλο κόπο από τους διοργανωτές», λέει ο Lorenzo της ομάδας Blend, η οποία συστηματικά έχει παρουσιάσει μερικούς από τους πιο επίκαιρους καλλιτέχνες του είδους στην Ελλάδα, όπως καλή ώρα το event με τη Nicole Moudaber και τον Paul Ritch (25/4 στο Monastiraki Center), ενώ για την επόμενη σεζόν προγραμματίζει να επαναφέρει στην Αθήνα τους Sven Vath, Chris Liebing, Loco Dice, Marcel Dettman, Dubfire και πολλούς άλλους ακόμη.

Σε αντίθεση με την υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ της ΕDM και techno σκηνής, ο Lorenzo δεν πιστεύει πως υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο κουλτούρες: «Εγώ πιστεύω ότι η EDM έχει ουσιαστικά βοηθήσει την άνοδο της techno. Με τον εμπορικό ήχο να είναι πλέον η EDM και όχι η R’n’B, όπως παλιότερα, ο κόσμος που ακούει εμπορική μουσική έρχεται πιο άμεσα σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση σε κάτι πιο ψαγμένο και εξελιγμένο. Δηλαδή τα παιδιά που είναι τώρα 15 και 16 χρόνών και ακούν EDM, θα στραφούν πιο εύκολα στην techno όταν ο αρχίσουν να αναζητούν πιο προχωρημένους ήχους»

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή - εικόνα 4
Photo από party της Evolution (by George Xigos)

Ασφαλώς η επικράτηση της techno δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. «Φέτος μπορεί άνετα να πει κάποιος ότι η techno βασιλεύει διεθνώς. Το βλέπεις στα charts, στα πάρτι, στα φεστιβάλ και σε όλες τις πτυχές της ηλεκτρονικής σκηνής. Σίγουρα είναι και θέμα μόδας, αλλά πιστεύω ότι ως ήχος είναι ο πιο σταθερός στη διάρκεια του χρόνου και με πολλούς και πιστούς fans. Εξάλλου η μουσική κάνει κύκλους. Μετά την άνθηση της deep house και την καθιέρωση της ως mainstream, σε κάποια φάση, όλοι οι DJs που ήθελαν να κρατήσουν ένα πιο underground προφίλ μεταπήδησαν στην tech και την techno», παρατηρεί ο Viton από την Playground, μιας δραστήριας αθηναϊκής ομάδας η οποία διαβάζει τα χορευτικά trends μεταφράζοντάς τα σε parties και μετακλήσεις DJs από το εξωτερικό.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας κι έναν κίνδυνο… «Αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα BPM έχουν πέσει σε σχέση με παλιότερα, βοήθησε στην απομυθοποίηση της techno ως αποκλειστικά βαριά μουσική και "ξυλο", ανοίγοντας περισσότερο την αγορά και το κοινό. Η άνθιση της techno για τα clubs έχει τα καλά του και τα κακά του. Πιο σκληρή μουσική σημαίνει λιγότερες κοπέλες, περισσότερη “groova” όμως και αυτόματα περισσότερο κέφι και rave. Είναι λεπτή η γραμμή. Εκεί πάντως σίγουρα έχασε τον κόσμο της η deep house. Ήρθαν άπειροι guests αλλά μόνο σε 4-5 parties πέρασε καλά ο κόσμος. Γιατί ενώ ήθελε να ξεσηκωθεί, η μουσική δε τον βοηθούσε».

Γιατί η techno κάνει δυνατό comeback στην αθηναϊκή dance σκηνή - εικόνα 5
O Carl Cox έχει καλες αναμνήσεις από την πρόσφατη εμφάνισή του στην Αθήνα

Με ή χωρίς μετακλήσεις πάντως, το γεγονός παραμένει ότι αυτή τη στιγμή η αθηναϊκή σκηνή διαθέτει αυτή τη στιγμή αρκετές ομάδες και parties που εστιάζουν στο συγκεκριμένο ήχο: οι Analogue, το Deep Phase, το Refill, το Vault 88, το Modulation, το Cannibal Radio και το Bedroom έχουν την techno ως βασικό ηχητικό τους άξονα. Στις πιο πειραματικές παρυφές του είδους οι πλατφόρμες Phormix, Reform, και Emergent (με τις δύο τελευταίες να συνιστούν τον δημιουργικό πυρήνα του φεστιβάλ FASMA) παρουσιάζουν στην Αθήνα cutting edge καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, ενώ την ίδια στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την χορευτική σκηνή έχουν αρχίσει να ρίχνουν τους προβολείς τους σε εγχώρια parties και labels όπως το Revolt! και η Modal Analysis.

Αλλά και οι ίδιοι οι DJs που έρχονται να παίξουν στην Αθήνα είναι ενθουσιασμένοι με τη σκηνή μας, αναφέρει ο Κώστας Μιχάλης: «Οι techno DJs εδώ και μία δεκαετία, στα καλά, στα δύσκολα και στο σήμερα της Ελλάδας, πάντα έλεγαν τα καλύτερα για το αθηναϊκό κοινό. Το θεωρούν ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης γιατί όταν το party είναι καλό, ο κόσμος χορεύει μέχρι το πρωί. Κατά καιρούς έχω ακούσει πολύ κολακευτικά σχόλια. Ο Carl Cox, μετά το gig του εδώ, μου δήλωσε πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε όλα τα επίπεδα. Ο UMEK μας επισκέπτεται εδώ και 14 χρόνια με χαρά γιατί γνωρίζει πως το party θα είναι καλό. Τα σχόλια των DJs αποδεικνύουν ότι όλοι στην Αθήνα κάνουμε μία σωστή προσπάθεια, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τόσο για το κοινό όσο και για τους promoters».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.