Εκεί που το Κακό Παραμονεύει

3

Ενδιαφέρουσες ιδέες ενσωματώνονται πειστικά στους κανόνες μιας ταινίας τρόμου, η οποία προσπαθεί να χειριστεί εναλλακτικά το κλισέ του δαιμονισμού.

Εκεί που το Κακό Παραμονεύει

Άλλαξε ρούχα. Μην πεις το όνομά του. Απόφυγε την επαφή με τα ζώα. Μείνε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Μην προσπαθείς να το σκοτώσεις με όπλα. Αυτοί είναι μερικοί από τους κανόνες προφύλαξης απέναντι στο κακό που παραμονεύει στην περιοχή των Πέδρο και Τζίμι. Δυο αδελφών, οι οποίοι όταν βρίσκουν ένα τεμαχισμένο πτώμα κοντά στο χωράφι τους, ξέρουν πού να ψάξουν. Σε ένα γειτονικό σπίτι θα βρουν έναν από τους ενοίκους του κατάκοιτο, απίστευτα πρησμένο και γεμάτο πυώδεις φλύκταινες. Πρόκειται για έναν "σαπισμένο", έναν δαιμονισμένο έτοιμο να εξαπλώσει το κακό, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τους… παραδοσιακούς τρόπους. Η αστυνομία δεν βοηθάει, και μια "εξορκίστρια" τους δίνει πολύτιμες, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμβουλές, με τα πτώματα να συσσωρεύονται γύρω τους και τα δυο αδέλφια να εγκλωβίζονται σε μια παγίδα θανάτου.


Ο Ντέμιαν Ρούγκνα ("Aterrados", 2017) ενσωματώνει πειστικά μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιδέες στους κανόνες μιας ταινίας τρόμου, η οποία προσπαθεί να χειριστεί εναλλακτικά το κλισέ του δαιμονισμού. Η αόρατη απειλή πάντα συναρπάζει και ο Αργεντίνος σκηνοθέτης δεν χρειάζεται περιστρεφόμενα κεφάλια, μετεωρισμούς και φωνές από την κόλαση για να μας οδηγήσει βαθιά μέσα σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Παρέχει λίγες πληροφορίες για τη φύση του κακού, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο ρεαλισμό και την αλληγορία (μια κοινωνία χωρίς την παραμικρή αίσθηση κατανόησης κι εμπιστοσύνης), το κλασικό horror και το δράμα χαρακτήρων. Επιστρατεύει σκηνές σοκ, αλλά οι περισσότερες απ’ αυτές λειτουργούν με διηγηματική οικονομία, "εξηγώντας" μας λιτά και άμεσα την επίδραση του κακού σε ζώα, παιδιά και ενήλικες. Και είναι η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων αυτή η οποία το διασπείρει, σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν είναι ασφαλής, γιατί κανείς δεν είναι αθώος. Ο Ρούγκνα τον διασχίζει με ένα road movie τρόμου, το οποίο μπορεί να μη συναρμόζει άρρηκτα όλες τις αλληγορικές και αφηγηματικές δυναμικές του, ξεχωρίζει όμως θεαματικά από σχεδόν όλες τις déjà vu χολιγουντιανές ταινίες του είδους.

Αργεντινή, ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Εκεί που το Κακό Παραμονεύει

Cuando Acecha la Maldad / When Evil Lurks
3
  • Τρόμου
  • 2023
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ντέμιαν Ρούγκνα

Τα αδέλφια Πέδρο και Τζίμι ανακαλύπτουν ότι μια δαιμονική οντότητα έχει στοιχειώσει ένα κοντινό αγροτόσπιτο, δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τα ζώα της γύρω περιοχής. Το να την εκδιώξουν από τη γη τους, όμως, αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι φαντάζονταν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.