Ένα Τέλος και Μια Αρχή

2,5

Δράμα επιβίωσης που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Ρεαλιστική περιγραφή, στέρεες ερμηνείες, αφηγηματική αναποφασιστικότητα.

Ένα Τέλος και Μια Αρχή

Ξεκινώντας την καριέρα της ως μυθιστοριογράφος, η Αγγλίδα ποιήτρια Μέγκαν Χάντερ περιέγραψε στο "The end we start from" ένα μετα-αποκαλυπτικό αύριο. Προσπάθησε όμως να το "προσγειώσει" σε μια πειστική, κοντινή μας πραγματικότητα και να εστιάσει στη σχέση μιας ανώνυμης αφηγήτριας με το μωρό της, αποφεύγοντας θεαματικές καταστροφές ή γραφικές σκηνές αγωνίας και δράσης.


Η πολύπειρη Άλις Μπερτς ("Λαίδη Μάκβεθ", "Η Κυριακή της Μητέρας") το διασκεύασε με σεναριακή πιστότητα και η πρωτοεμφανιζόμενη Μαχάλια Μπέλο ακολούθησε τους λυρικούς τόνους της διήγησης, αφήνοντας τη δυναμική πρωταγωνίστρια Τζόντι Κόμερ ("Η Τελευταία Μονομαχία") να εκφράσει με κινηματογραφική εσωτερικότητα μια γυναίκα που καλείται να αντιμετωπίσει το απρόοπτο: Καθώς μια περιβαλλοντική κρίση πλημμυρίζει τις μεγάλες βρετανικές πόλεις, ένα ζευγάρι και το νεογέννητό τους προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω γενικευμένου πανικού. Καταφεύγουν στην εξοχή και στο σπίτι των πεθερικών της, αλλά οι εξελίξεις θα αφήσουν τη μητέρα μόνη με ένα βρέφος στην αγκαλιά και την ισχνή ελπίδα να ξανανταμώσει τον άντρα της.


Η περιπλάνησή της αποκαλύπτει έναν κόσμο στα πρόθυρα φυσικής κατάρρευσης και ηθικής παράλυσης, με τις δραματικές εντάσεις να αγγίζουν τα όρια του θρίλερ. Παρ’ όλα αυτά και με τη βοήθεια των στέρεων ερμηνειών (οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μαρκ Στρονγκ κρατούν δυο μικρούς ρόλους), το πλαίσιο παραμένει σταθερά ρεαλιστικό, εστιασμένο στους χαρακτήρες και τα διλήμματά τους. Το "κάδρο" του, όμως, είναι υπερβολικά κλειστό, δέσμιο της λογοτεχνικής "εσωτερικότητας". Η αλληλεπίδραση της ηρωίδας με το περιβάλλον περιορίζεται, λοιπόν, με αποτέλεσμα οι σκληρές αποφάσεις της να μη μας πληγώνουν και οι κίνδυνοι που την απειλούν να μη μας τρομάζουν πραγματικά. Με λιγότερη αφηγηματική αναποφασιστικότητα, η ενδιαφέρουσα σινε-διαδρομή θα μπορούσε να εξελιχθεί συναρπαστικά.

Μ. Βρετανία. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Τέλος και Μια Αρχή

The End we Start From
2,5
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μαχάλια Μπέλο

Καθώς μια περιβαλλοντική κρίση πλημμυρίζει τις μεγάλες βρετανικές πόλεις, ένα ζευγάρι και το νεογέννητό τους προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω γενικευμένου πανικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".

Εννοείται ότι θα δεις τα "Φτηνά Τσιγάρα" Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα

Η cult ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη επιστρέφει στον Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις για τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με ακόμη δύο ταινίες, τον "Νυχτερινό Εκφωνητή" και το "Κλασικό Αριστούργημα".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.