Το Αγόρι και ο Ερωδιός

3,5

Οσκαρική υποψηφιότητα και Χρυσή Σφαίρα animation για ένα οπτικά γοητευτικότατο, ψυχαναλυτικά συμβολικό και θαρραλέα σκοτεινό οδοιπορικό ενηλικίωσης με γνήσια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Ο 83χρονος Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι ο σπουδαιότερος δημιουργός στην ιστορία του κινηματογραφικού animation μετά τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. Είτε ως ιδρυτής και επικεφαλής του στούντιο Ghibli είτε ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχει επηρεάσει ολόκληρη τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, ενώ οι ταινίες του καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα εισπρακτικά ρεκόρ στη χώρα του και ο ίδιος έχει αποσπάσει κάθε δυνατή φεστιβαλική και ακαδημαϊκή διάκριση – από τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου ως το ξενόγλωσσο Όσκαρ ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων"). Κόντρα στη μόδα και την ευκολία του ψηφιακού σκίτσου, επιμένει να ζωγραφίζει στο χέρι και να αφηγείται παραμύθια σκληρής ενηλικίωσης με ένα προσωπικό ύφος που κρατάει αποστάσεις τόσο από το ντισνεϊκό σύμπαν όσο και από τα μοντέρνα γιαπωνέζικα anime.


Οι περισσότερες ταινίες του Μιγιαζάκι αφορούν αγόρια και (κυρίως) κορίτσια, τα οποία παρασύρονται σε μια περιπετειώδη περιπλάνηση στα βάθη ενός μαγικού, παράλληλου κόσμου. Οι δοκιμασίες τους αντανακλούν ψυχολογικά και ηθικά διλήμματα που τους θέτει η σκληρή πραγματικότητα μέσα στην οποίαν καλούνται να ενηλικιωθούν, και αυτή του Μαχίτο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο μικρός ήρωας της τελευταίας ταινίας του Ιάπωνα auteur, βασισμένος στο μυθιστόρημα του Γκενζαμπούρο Γιοσίνο "How Do You Live?" και με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από την παιδική ηλικία του σκηνοθέτη, μεγαλώνει καταμεσής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού χάνει τη μητέρα του. Ο πατέρας του, εργοστασιάρχης που εφοδιάζει την πολεμική αεροπορία, παντρεύεται λίγο μετά την αδελφή της πρώην γυναίκας του, η οποία, έγκυος πλέον, καταφεύγει για ασφάλεια μαζί με τον Μαχίτο σε μια επαρχιακή έπαυλη. Εκεί, ο τελευταίος θα ανακαλύψει έναν μυστηριώδη, εγκαταλειμμένο πύργο και έναν ερωδιό που μιλάει και του υπόσχεται να τον οδηγήσει στη μητέρα του που είναι ζωντανή.


Όπως η Τσιχίρο της "…Χώρας των Θαυμάτων", η Σόφι του "Κινούμενου Κάστρου" και η Μπρουνχίλντε του "Ponyo", έτσι και ο Μαχίτο, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει μια τραυματική απώλεια, "δραπετεύει" σε ένα ονειρικό σύμπαν γεμάτο φαντασμαγορικές εικόνες, συναρπαστικούς χαρακτήρες, απροσδόκητες δοκιμασίες και θανάσιμους κινδύνους. Η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", φροϊδικά σύμβολα, η ασιατική μυθολογία και στοιχεία της αληθινής ζωής του ήρωα δανείζουν ιδέες στην παραμυθένια οδύσσειά του (τα πουλιά, όπως τα αεροπλάνα, αποτελούν μια μόνιμη απειλή). Η εικαστική αρτιότητά της συναρπάζει, το μινιμαλιστικό μουσικό σκορ του Τζο Χισάισι (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα) δημιουργεί μια λυρική αντίστιξη και οι αγωνίες μιας ολόκληρης γενιάς, αυτής της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, ζωντανεύουν μέσα από ένα τρυφερό, θεαματικό, αλλά και θαρραλέα σκοτεινό οδοιπορικό προς μια συνειδητοποιημένη ενηλικίωση γεμάτη υποσχέσεις, απογοητεύσεις, ελπίδες και ανακαλύψεις.

Ιαπωνία. 2023. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Kimitachi wa Dô Ikiru ka / The Boy and the Heron
3,5
  • Animation
  • 2023
  • Διάρκεια: 124 '
  • Χαγιάο Μιγιαζάκι

Κατά τη διάρκεια Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μικρός Μαχίτο χάνει τη μητέρα του. Καταφεύγοντας με τη μητριά του σε μια επαρχιακή έπαυλη, θα ανακαλύψει έναν εγκαταλειμμένο πύργο, έναν ερωδιό που μιλάει και έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αξίζει να πας σινεμά για τον "Κωδικό Τεχεράνη";

Μια ομάδα πρώην πρακτόρων της CIA ξεκινά μια γεμάτη ρίσκα αποστολή στο Ιράν προκειμένου να φυγαδεύσει μια νεαρή ακτιβίστρια και να βρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
22/09/2026

"Μόλις Ξαναχώρισα": Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας ρομαντικής κωμωδίας

Η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης επιστρέφουν σε μια ιστορία γεμάτη έρωτα, χιούμορ και ανατροπές, φέρνοντας ξανά στην οθόνη το αγαπημένο σύμπαν του "Μόλις Ξαναχώρισα".

Κι αν το Resident Evil είναι η καλύτερη video game ταινία όλων των εποχών;

Το να βλέπεις το Resident Evil του Ζακ Κρέγκερ έχει κάτι από αποκάλυψη. Σε κάνει να αναρωτιέσαι "τι στο καλό περιμέναμε τόσο καιρό;".

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

"Λογική και Ευαισθησία", το "Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς", "Avengers: Endgame" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (24/09-01/10)

"Uchronia": Η νέα ταινία του Φιλ Ιερόπουλου για μια εβδομάδα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν

Οι προβολές της νέας ταινίας του Φιλ Ιερόπουλου, με executive producer τον Τσάρλι Κάουφμαν, θα πλαισιώνονται μια σειρά συζητήσεων εμπνευσμένες από τις θεματικές της ταινίας.

"Queen at Sea": Η νέα ταινία με τη Ζιλιέτ Μπινός έρχεται στις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας

Η βραβευμένη ταινία του Λανς Χάμερ έρχεται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Βερολίνου 2026 στις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 24/09

"Λογική και Ευαισθησία", το "Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς", "Avengers: Endgame" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (24/09-01/10)