Το Αγόρι και ο Ερωδιός

3,5

Οσκαρική υποψηφιότητα και Χρυσή Σφαίρα animation για ένα οπτικά γοητευτικότατο, ψυχαναλυτικά συμβολικό και θαρραλέα σκοτεινό οδοιπορικό ενηλικίωσης με γνήσια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Ο 83χρονος Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι ο σπουδαιότερος δημιουργός στην ιστορία του κινηματογραφικού animation μετά τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. Είτε ως ιδρυτής και επικεφαλής του στούντιο Ghibli είτε ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχει επηρεάσει ολόκληρη τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, ενώ οι ταινίες του καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα εισπρακτικά ρεκόρ στη χώρα του και ο ίδιος έχει αποσπάσει κάθε δυνατή φεστιβαλική και ακαδημαϊκή διάκριση – από τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου ως το ξενόγλωσσο Όσκαρ ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων"). Κόντρα στη μόδα και την ευκολία του ψηφιακού σκίτσου, επιμένει να ζωγραφίζει στο χέρι και να αφηγείται παραμύθια σκληρής ενηλικίωσης με ένα προσωπικό ύφος που κρατάει αποστάσεις τόσο από το ντισνεϊκό σύμπαν όσο και από τα μοντέρνα γιαπωνέζικα anime.


Οι περισσότερες ταινίες του Μιγιαζάκι αφορούν αγόρια και (κυρίως) κορίτσια, τα οποία παρασύρονται σε μια περιπετειώδη περιπλάνηση στα βάθη ενός μαγικού, παράλληλου κόσμου. Οι δοκιμασίες τους αντανακλούν ψυχολογικά και ηθικά διλήμματα που τους θέτει η σκληρή πραγματικότητα μέσα στην οποίαν καλούνται να ενηλικιωθούν, και αυτή του Μαχίτο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο μικρός ήρωας της τελευταίας ταινίας του Ιάπωνα auteur, βασισμένος στο μυθιστόρημα του Γκενζαμπούρο Γιοσίνο "How Do You Live?" και με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από την παιδική ηλικία του σκηνοθέτη, μεγαλώνει καταμεσής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού χάνει τη μητέρα του. Ο πατέρας του, εργοστασιάρχης που εφοδιάζει την πολεμική αεροπορία, παντρεύεται λίγο μετά την αδελφή της πρώην γυναίκας του, η οποία, έγκυος πλέον, καταφεύγει για ασφάλεια μαζί με τον Μαχίτο σε μια επαρχιακή έπαυλη. Εκεί, ο τελευταίος θα ανακαλύψει έναν μυστηριώδη, εγκαταλειμμένο πύργο και έναν ερωδιό που μιλάει και του υπόσχεται να τον οδηγήσει στη μητέρα του που είναι ζωντανή.


Όπως η Τσιχίρο της "…Χώρας των Θαυμάτων", η Σόφι του "Κινούμενου Κάστρου" και η Μπρουνχίλντε του "Ponyo", έτσι και ο Μαχίτο, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει μια τραυματική απώλεια, "δραπετεύει" σε ένα ονειρικό σύμπαν γεμάτο φαντασμαγορικές εικόνες, συναρπαστικούς χαρακτήρες, απροσδόκητες δοκιμασίες και θανάσιμους κινδύνους. Η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", φροϊδικά σύμβολα, η ασιατική μυθολογία και στοιχεία της αληθινής ζωής του ήρωα δανείζουν ιδέες στην παραμυθένια οδύσσειά του (τα πουλιά, όπως τα αεροπλάνα, αποτελούν μια μόνιμη απειλή). Η εικαστική αρτιότητά της συναρπάζει, το μινιμαλιστικό μουσικό σκορ του Τζο Χισάισι (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα) δημιουργεί μια λυρική αντίστιξη και οι αγωνίες μιας ολόκληρης γενιάς, αυτής της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, ζωντανεύουν μέσα από ένα τρυφερό, θεαματικό, αλλά και θαρραλέα σκοτεινό οδοιπορικό προς μια συνειδητοποιημένη ενηλικίωση γεμάτη υποσχέσεις, απογοητεύσεις, ελπίδες και ανακαλύψεις.

Ιαπωνία. 2023. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Kimitachi wa Dô Ikiru ka / The Boy and the Heron
3,5
  • Animation
  • 2023
  • Διάρκεια: 124 '
  • Χαγιάο Μιγιαζάκι

Κατά τη διάρκεια Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μικρός Μαχίτο χάνει τη μητέρα του. Καταφεύγοντας με τη μητριά του σε μια επαρχιακή έπαυλη, θα ανακαλύψει έναν εγκαταλειμμένο πύργο, έναν ερωδιό που μιλάει και έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.