Arte Povera – The Documentary

3

Ένα άψογα στημένο μεταμοντέρνο ντοκιμαντέρ το οποίο αποτελεί πολύτιμη καταγραφή ενός καινοτόμου ορόσημου για την εγχώρια μουσική σκηνή.

Arte Povera – The Documentary 1

Τον Απρίλιο του 2023 έκανε την εμφάνισή της σε επιλεγμένους κινηματογράφους η ταινία "Arte Povera", το οπτικοακουστικό making off για το ομώνυμο άλμπουμ του πολύπειρου παραγωγού Beats Pliz. Επτά μήνες αργότερα το φιλμ επανέρχεται για ευρύτερη διανομή στις αίθουσες, με το δίσκο στο ενδιάμεσο να έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή και να έχει γράψει ιστορία ως ο πρώτος στο ελληνικό χιπ χοπ που έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας πρωτότυπες συνθέσεις κλασικής μουσικής. Πίσω από τις δύο άρρηκτα συνδεδεμένες παραγωγές βρίσκεται ο κατά κόσμον Φώτης Γεωργιάδης, ταιριαστά ένας σύγχρονος άνθρωπος - ορχήστρα, ο οποίος ευθύνεται για τα πάντα στα εν λόγω πρότζεκτ, από τη μουσική μέχρι τη σκηνοθεσία.

Η μεταμοντέρνα προσέγγιση που διαπνέει το άλμπουμ δε θα μπορούσε να λείπει και από το κινηματογραφικό "Arte Povera", το οποίο αποφεύγει τις συμβάσεις ενός τυπικού ντοκιμαντέρ αντιμετωπίζοντας το χρονικό των ηχογραφήσεων τόσο καθαρά καταγραφικά όσο και ως βίντεο κλιπ αλλά και teaser του άλμπουμ. Έτσι δεν υπάρχει λεπτό που να περνάει στράφι στη μεγάλη οθόνη, αφού τα πάντα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα από τον Γεωργιάδη ώστε να περιπλέκουν το ρεαλισμό (σκηνές στο στούντιο) με την προσχεδιασμένη δράση - μυθοπλασία (σεκάνς αυτοκινήτου, θεάτρου).

Arte Povera – The Documentary2

Την ώρα που η εγχώρια χιπ χοπ σκηνή απολαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο καλλιτεχνικής ακμής και δημόσιας αποδοχής, ποδοσφαιρικά γήπεδα και venues αρκετών χιλιάδων χωράνε πλέον τους ράπερς, τα κομμάτια του "Arte Povera" έρχονται να επαληθεύσουν το δημιουργικό πλούτο μιας μουσικής που διαχρονικά αντιμετωπίζει την υποτίμηση της ντόπιας ιντελιγκέντσιας. Υπό αυτήν την έννοια, είναι δύσκολο να μη συγκινούν οι συναισθηματικά φορτισμένοι συμβολισμοί του δίσκου, όπως ο άψογος στίχος του Εθισμού "Ορχήστρες που παίζουν για μας / Τα κωλόπαιδα της γειτονιάς" ("Recital In D# Minor") ή ο φόρος τιμής του Sadam στον Mad Clip ("Lavara & Balaclava in C Minor").

Έξυπνα, ο Γεωργιάδης μεταφράζει τις νότες του σε κινηματογραφικές εικόνες προσπερνώντας τυχόν παραγωγικούς περιορισμούς και υιοθετώντας ασπρόμαυρη αισθητική. Κινήσεις οι οποίες κλείνουν το μάτι από τη μία στο καθαυτό κίνημα του arte povera (τέχνη "από τα κάτω" με φθηνά υλικά) και από την άλλη στον κλασικισμό του σινεμά. Από εκεί και πέρα βέβαια, όσο καλοστημένες και εάν είναι οι αρχικές βιντεοκλιπίστικες βινιέτες, τα μυθοπλαστικά κομμάτια του ντοκιμαντέρ σταδιακά τείνουν προς την επανάληψη και φλερτάρουν με την αυταρέσκεια. Αφενός κάποιες ιδέες λειτουργούν σαφώς καλύτερα από άλλες, όπως εκείνη του άτυπου road movie στη Θεσσαλονίκη, αφετέρου ίσως θα είχε νόημα στη θέση ορισμένων όμοιων κοντινών του Γεωργιάδη ο οποίος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς παντού, να βρίσκονταν πλάνα από την πρόσφατη μεγαλειώδη συναυλία του στον ασφυκτικά sold out Λυκαβηττό. Όχι τίποτα άλλο, αυτή η βραδιά αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για τον ίδιο, έναν επιπλέον φαινομενικά ακατόρθωτο στόχο ο οποίος επετεύχθη με κρότο.

Ελλάδα. 2023. Α/Μ. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: VILLAGE CINEMAS.

Περισσότερες πληροφορίες

Arte Povera - The Documentary

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 80 '
  • Φώτης Γεωργιάδης

Το χρονικό της δημιουργίας του δίσκου «Arte povera», του πρώτου στο ελληνικό χιπ χοπ που συνδυάζει ραπ και κλασική μουσική, από τον Beats Pliz.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.