Η Γη της Επαγγελίας

2,5

Μνήμες από κλασικά γουέστερν εμπλουτίζουν ένα στέρεο ιστορικό δράμα, το οποίο διαγωνίστηκε στο Φστιβάλ Βενετίας. Ατμοσφαιρικές εικόνες, πειστικές ερμηνείες, γνωστά λίγο-πολύ συμπεράσματα.

H gi tis epagelias

Ο Δανός Νικολάι Αρσέλ έγινε διεθνώς γνωστός πρώτα με το σενάριό του για το "Κορίτσι με το Τατουάζ" και κατόπιν για το οσκαρικά υποψήφιο ιστορικό δράμα "Ο Έρωτας της Βασίλισσας", το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε έντεκα χρόνια πριν. Αφού πέρασε τον Ατλαντικό για να γυρίσει την αποτυχημένη σινε-διασκευή του "Μαύρου πύργου" του Στίβεν Κινγκ, επιστρέφει τώρα στην πατρίδα του με άλλη μία ιστορία που εκτυλίσσεται στον 18ο αιώνα και είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Αυτά αφορούν το σχέδιο του μοναχικού και εξαιρετικά πεισματάτρη λοχαγού Λούντβιχ Κάλεν να καλλιεργήσει την αφιλόξενη γη της Γιουτλάνδης. Ο στόχος του ήταν να καταστήσει εύφορη μια χέρσα έκταση γης και να δημιουργήσει εκεί μια βασιλική αποικία, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένας τίτλος ευγενείας, μιας και ο ίδιος ήταν ο νόθος γιος (εξού και ο πρωτότυπος τίτλος "Bastarden") ενός αριστοκράτη και μιας υπηρέτριας. Ύστερα από μεγάλη προσπάθεια θα εξασφαλίσει την άδεια του βασιλιά, μόνο που από τον δριμύ χειμώνα έως τον σαδιστή γαιοκτήμονα Φρέντερικ ντε Σίνκελ, θα βρει μπροστά του ανυπέρβλητα εμπόδια.


Ο Αρσέλ, σε συνεργασία με το συνσεναριογράφο του Άντερς Τόμας Γένσεν ("Μετά το Γάμο", "Ίσως, Αύριο"), περιγράφουν ρεαλιστικά μιαν εποχή κατά την οποία η μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια (αρχίζει να) μεταφέρεται από το φυσικό τοπίο στον κοινωνικό στίβο. Ταξικές αντιθέσεις και μνήμες από κλασικά γουέστερν εμπλουτίζουν ένα στέρεο, οπτικά μεγαλοπρεπές, αν και σεναριακά ακαδημαϊκό ιστορικό δράμα, το οποίο διαγωνίστηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας. Ατμοσφαιρικές εικόνες, πειστικές ερμηνείες και γνωστά λίγο-πολύ συμπεράσματα πάνω σε μια εποχή (αυτή του τέλους της φεουδαρχίας) ακραίων ανισοτήτων, μισαλλοδοξίας, πολλαπλών προκαταλήψεων και βίαιων συμπεριφορών.

Δανία, Σουηδία, Νορβηγία. 2023. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γη της Επαγγελίας

Bastarden / The Promised Land
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 127 '
  • Νικολάι Αρσέλ

Στη Δανία του 1755, ο μοναχικός και πεισματάρης λοχαγός Λούντβιχ Κάλεν αποσπά την άδεια του βασιλιά για να καλλιεργήσει τον χερσότοπο της Γιουτλάνδης, με αντάλλαγμα έναν τίτλο ευγενείας. Αλλά θα βρει μπροστά του ανυπέρβλητα εμπόδια, από τον δριμύ χειμώνα έως τον σαδιστή γαιοκτήμονα Φρέντερικ ντε Σίνκελ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".