Asteroid City

2,5

Μια διασκεδαστικότατη, ευφυής και κομψή, μα ανεκδοτολογικά ρηχή φάρσα, η οποία επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πλανοθετική ευφυΐα, το παιχνιδιάρικο γούστο και τον εγκλωβισμό του Γουές Άντερσον σε μια αυτάρεσκη σινε-λούπα.

Asteroid city12

Δύο χρόνια μετά τη "Γαλλική Αποστολή", ο Γουές Άντερσον είναι και πάλι εδώ, παρέα φυσικά με την άμεσα αναγνωρίσιμη κινηματογραφική φόρμουλά του: μυθιστορηματική διήγηση off, παστέλ χρώματα, πικάντικοι αναχρονισμοί, στιλάτα κοστούμια, γεωμετρικό καδράρισμα, μεγάλα σε διάρκεια τράβελινγκ, άμεσες σινεφίλ αναφορές, off beat χιούμορ, σκορ από τον Αλεξάντρ Ντεσπλά και ένα πολυπρόσωπο επιτελείο πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών.

Όλα αυτά μεταφέρονται στο 1955 και στο Άστεροϊντ Σίτι (κάτοικοι 87), στη μέση της ερήμου των νοτιοδυτικών ΗΠΑ και δίπλα ακριβώς σ’ έναν μεγάλο κρατήρα από μετεωρίτη. Κι ενώ στο βάθος του ορίζοντα ραδιενεργά μανιτάρια σηκώνονται στον ουρανό, λόγω των πυρηνικών δοκιμών, επισκέπτες αρχίζουν να καταφθάνουν στη μέση του πουθενά για το συνέδριο των Νεαρών Αστροπαρατηρητών. Στρατός, αστρονόμοι και οι λιγοστοί ντόπιοι υποδέχονται τις νεαρές ιδιοφυΐες και τους συνοδούς τους, ανάμεσά τους κι έναν πρόσφατα χηρεύσαντα φωτογράφο-πολεμικό ανταποκριτή, που κουβαλάει τις στάχτες της συζύγου του σ’ ένα τάπερ, με τα τέσσερα παιδιά του. Αυτά, όμως, δεν ανήκουν παρά σε ένα θεατρικό έργο το οποίο παίζεται, από τους ίδιους χαρακτήρες-ηθοποιούς, στη Νέα Υόρκη και μεταδίδεται ως ασπρόμαυρο τηλεοπτικό σόου! Μόνον οι εξωγήινοι λείπουν, λοιπόν, απ’ όλο αυτό το αφηγηματικό μετα-μπέρδεμα, αλλά σε λίγο θα εμφανιστούν κι εκείνοι, αναγκάζοντας το στρατό να επέμβει και να αποκλείσει όλη την περιοχή.

Εκκεντρικοί χαρακτήρες διαπλέκονται σε μια παλαβή ιστορία με καρτποσταλικό φόντο, καθώς ο Άντερσον αναβιώνει μια εποχή συλλογικής παράνοιας, στην οποία υπάρχει ελάχιστος χώρος και περιορισμένος χρόνος για ανθρώπινη συναισθηματική επαφή. Γι’ αυτόν τον απρόβλεπτο όσο και λυτρωτικό τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ιδιόρρυθμους κι αδέξιους ήρωές του τον οποίο αναζητά σ’ όλες τις ταινίες του. Θα τον βρει κι εδώ, κρυμμένο πίσω από μερικά ευφυή αστεία (τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης), πολλές εμπνευσμένες ατάκες και μια εκθαμβωτική, vintage εικονογραφία, που κλέβει το μάτι για το πρώτο μισάωρο. Γιατί η στιλιζαρισμένη γοητεία της γρήγορα ξεθωριάζει, μαζί με την παιχνιδιάρικη διηγηματική πρωτοτυπία (ταινία-μέσα-σε-θεατρικό-μέσα-σε-τηλεοπτικό-σόου) και τη διασκεδαστική παραξενιά όλου αυτού του ανθρώπινου θιάσου. Είναι φανερό πλέον ότι επαναλαμβάνοντας, πάντα κομψά, τον εαυτό της, η φιλμογραφία του Άντερσον απομακρύνεται σταδιακά όλο και περισσότερο από τη γλυκιά μελαγχολία της "Οικογένειας Τενενμπάουμ" και την τρυφερή νοσταλγία του "Έρωτα του Φεγγαριού", προκρίνοντας τη ρηχή εικαστική αρτιότητα και την καρτουνίστικη, γεμάτη κινηματογραφόφιλες αναφορές σάτιρα σε βάρος του γνήσιου συναισθήματος και του δημιουργικού αυθορμητισμού. Γιατί, όπως και να το κάνεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να σχολιάσεις καίρια την απώλεια και τη διαχείρισή της από το να στήσεις ένα πετυχημένο μεταμοντέρνο ανέκδοτο πάνω στα sci-fi b-movies του ’50.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Asteroid City

2,5
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 104 '
  • Γουές Άντερσον

Ένα σαββατοκύριακο του 1955, επισκέπτες καταφθάνουν σε ένα απομονωμένο χωριό της αμερικανικής ερήμου, όπου διοργανώνεται συνέδριο Νεαρών Αστροπαρατηρητών. Οι εργασίες του, όμως, θα διαταραχθούν από έναν απρόσμενο εξωγήινο επισκέπτη και ο στρατός θα αποκλείσει την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θερινό σινεμά κάτω από τα αστέρια στο ΚΠΣΝ με ελεύθερη είσοδο

Το ΚΠΣΝ υποδέχεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με δωρέαν κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους, κάτω από τα αστέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2026

"Κόκορας": Μια γλυκόπικρη κωμωδία καταφθάνει προσεχώς στους κινηματογράφους

Ο Αργύρης παλεύει να εξασφαλίσει στον γιο του μια θέση στο "όνειρο¨", όμως η προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή φέρνει στην επιφάνεια κρυφές συγκρούσεις και αυταπάτες.

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Αύγουστος στην Αθήνα ίσον η τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Ελληνικό box office: O Spider-Man εκθρονίζει τον Οδυσσέα

Όση φόρα κι αν είχε πάρει η "Οδύσσεια", ο ερχομός του Spider-Man κατάφερε να την αναχαιτίσει αλλά επ' ουδενί σε βαθμό που να μπορούμε να ισχυριστούμε πώς το ομηρικό έπος αρχίζει να περνά απαρατήρητο.

Όλες οι αναφορές στις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν που εντοπίσαμε στην Οδύσσεια

Η "Οδύσσεια" του 56χρονου σκηνοθέτη μπορεί να απέχει αρκετά από το πρωτότυπο κείμενο του Ομήρου, αλλά όχι και τόσο από τα κινηματογραφικά έπη που φέρουν τη δική του υπογραφή.

Δωρεάν προβολές σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου τον Αύγουστο στο Κερατσίνι

Τρεις σύγχρονες ελληνικές ταινίες προβάλλονται δωρεάν στον δημοτικό κινηματογράφο "Μάρθα Καραγιάννη" στο Κερατσίνι, κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Αυγούστου.

Νύχτες κάτω από τα αστέρια: Η αξεπέραστη γοητεία του θερινού σινεμά

Βρες την αγαπημένη σου προβολή, κλείσε το εισιτήριό σου από το More.com app και απόλαυσε την εμπειρία του θερινού σινεμά.