Στο Στοιχείο τους

3

Μια συγκινητική ερωτική ιστορία, ένας φαντασμαγορικός καινούργιος κόσμος και μια διδακτική αλληγορία. Ακόμα κι όταν δεν είναι μαγικό, το άγγιγμα της Pixar παραμένει ευαίσθητο και ευρηματικά δημιουργικό.

Sto stoixeio tous

Το "Στο Στοιχείο τους" διαφημίστηκε σαν το καινούργιο "Τα Μυαλά που Κουβαλάς", αφού, όπως το αριστουργηματικό, βραβευμένο με Όσκαρ animation της Pixar του 2015 είχε ως πρωταγωνιστές τα ανθρωπόμορφα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα (μια από τις πιο τολμηρές κι ευφάνταστες σεναριακές ιδέες), έτσι και το τελευταίο καρτούν του πρωτοποριακού στούντιο έχει για ήρωες τη φωτιά και το νερό! Επίσης, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης των "Μυαλών…" Πιτ Ντόκτερ έχει αναλάβει πλέον διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της εταιρείας, κρατώντας ρόλο παραγωγού στο "…Στοιχείο τους". Πόσο πραγματικά κοντά είναι λοιπόν οι δύο αυτές ταινίες;

Αφού σκηνοθέτησε τον "Καλόσαυρο" (2015), ο κορεάτικης καταγωγής Νεοϋορκέζος Πίτερ Σον, ο οποίος δούλεψε αρχικά ως σχεδιαστής στην Pixar και αποτέλεσε την έμπνευση για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του "Ψηλά στον Ουρανό", ανέπτυξε την ιδέα του για μια ταινία η οποία θα εκτυλισσόταν σε μια πόλη με κατοίκους τα βασικά στοιχεία της φύσης. Οκτώ χρόνια αργότερα, το σενάριο των τηλεοπτικών Τζον Χόμπεργκ, Κατ Λίκελ και Μπρέντα Σιού μας μεταφέρει στο Έλεμεντ Σίτι, όπου τα στοιχεία της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα συγκατοικούν, προσέχοντας να μην έρχονται σε ανεπιθύμητες, αυτοκαταστροφικές επαφές. Στη συνοικία της Φάιαρταουν η νεαρή Φλόγα, μετανάστης δεύτερης γενιάς, ανυπομονεί να αναλάβει το μίνι μάρκετ του πατέρα της, αλλά οι επιπόλαιες πρωτοβουλίες της δημιουργούν προβλήματα. Ένα απ’ αυτά προκαλεί την επίσκεψη του ελεγκτή ύδρευσης Νηρέα, ο οποίος κόβει πρόστιμο στην επιχείρηση, κάτι το οποίο μπορεί να την οδηγήσει σε κλείσιμο. Η Φλόγα προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, εκείνος, γοητευμένος από το δυναμισμό της, κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει, αλλά η αμοιβαία έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι καταδικασμένη, μιας και ο ένας δεν μπορεί καν να ακουμπήσει τον άλλον.


Η πολύβουη και πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη δίνει τη βασική ιδέα για μια εμπνευσμένα σχεδιασμένη μεγαλούπολη του μέλλοντος με στοιχεία από Βενετία και Άμστερνταμ. Η κεντρική ιστορία που εκτυλίσσεται στη σκιά των ουρανοξυστών της είναι απλή, διανθισμένη με "καθαρές" αναφορές στη μετανάστευση, την αναζήτηση ταυτότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση. Μονοδιάστατες οι περισσότερες, είναι προσανατολισμένες στη ρέουσα αφηγηματική διεκπεραίωση ενός παλιομοδίτικου, διδακτικού μύθου με φόντο μια φαντασμαγορική, πρωτότυπη στη σύλληψή της και συναρπαστική στις λεπτομέρειές της εικονογραφία – ευρηματικός ο λιτός, σχεδόν "χειροποίητος" σχεδιασμός Νηρέα και Φλόγας. Το μαγικό άγγιγμα της Pixar είναι δηλαδή και πάλι παρόν, χωρίς όμως το δραματουργικό βάρος και την ευφυή σημειολογική περιπλοκότητα άλλων ταινιών της, όπως τα "Γουόλ-Υ", "Ψηλά στον Ουρανό", "Τα Μυαλά που Κουβαλάς" ή το πρόσφατο "Soul".

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Στοιχείο τους

Elemental
3
  • Animation
  • 2023
  • Διάρκεια: 103 '
  • Πίτερ Σον

Στο Έλεμεντ Σίτι, τα στοιχεία της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα συγκατοικούν, προσέχοντας να μην έρχονται σε ανεπιθύμητες, αυτοκαταστροφικές επαφές. Έτσι, η Φλόγα και ο Νηρέας γνωρίζουν εξ αρχής πως η συνύπαρξή τους είναι αδύνατη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.