Ταξίδι στα Κύθηρα

3

Πιο ανθρωποκεντρικός, ο Αγγελόπουλος συνδυάζει με μεγαλόπρεπη στιλιστική εσωστρέφεια (η «υπογραφή του δημιουργού») μύθο και σύγχρονη ιστορία, κερδίζοντας τα βραβεία σεναρίου και κριτικών στο Φεστιβάλ Καννών.

Taxidi sta Kythira

Κλείνοντας τον πρώτο φιλμογραφικό κύκλο του με τον "Μεγαλέξαντρο" (1980), ο Αγγελόπουλος ανοίγει ένα καινούργιο δημιουργικό κεφάλαιο με την "Τριλογία της σιωπής". Όπως σ’ όλες τις προηγούμενες ταινίες του, η ιστορία είναι και πάλι παρούσα, αλλά αυτήν τη φορά ως μακρινός παρατηρητής ενός αλλοτριωμένου παρόντος, που την απωθεί συστηματικά. Στο "Ταξίδι στα Κύθηρα", λοιπόν, παίρνει τη μορφή του Σπύρου, ενός πρώην κομμουνιστή αντάρτη ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 32 χρόνια εξορίας. Τον υποδέχεται ο γιος του Αλέξανδρος, κινηματογραφικός σκηνοθέτης σε αναζήτηση έμπνευσης, και η αμήχανη γυναίκα του Κατερίνα, η οποία πάντα τον περίμενε. Όλοι μαζί εμπλέκονται στην ομαδική πώληση ενός χωραφιού στο χωριό του προς επιχειρηματική αξιοποίηση, στην οποία ο Σπύρος διαφωνεί, συνειδητοποιώντας ότι τα πάντα γύρω του, από τους ανθρώπους μέχρι τις αξίες τους, έχουν αλλάξει δραματικά.
Πιο ανθρωποκεντρικός, ο Αγγελόπουλος πλησιάζει διστακτικά την κάμερά του στα πρόσωπα, χωρίς να απαγκιστρωθεί όμως από τη βαριά σκιά του βαθυστόχαστου συμβολισμού. Έτσι ο μύθος του Οδυσσέα και η αλληγορία της χαμένης επανάστασης προσγειώνονται σε μια σύγχρονη Ελλάδα όπου η επικοινωνία του ενός με τον άλλον και του παρόντος με το παρελθόν έχει οριστικά χαθεί. Η διαπίστωση αποτυπώνεται με μεγαλόπρεπη στιλιστική εσωστρέφεια (η "υπογραφή του δημιουργού"), κερδίζοντας τα βραβεία σεναρίου και κριτικών στο Φεστιβάλ Καννών.

Ελλάδα, Ιταλία, Δ. Γερμανία. 1984. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στα Κύθηρα

3
  • Σινεφίλ
  • 1984
  • Διάρκεια: 138 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ένας σκηνοθέτης υποδέχεται τον πατέρα του, πρώην κομμουνιστή αντάρτη ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 32 χρόνια εξορίας. Προσπαθεί να προσανατολιστεί στην καινούργια πραγματικότητα, αλλά διαπιστώνει ότι όλα γύρω του έχουν αλλάξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βραβείο Directors' Next Gen από το Cinobo και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

Το κοινό αναδεικνύει την καλύτερη φοιτητική ταινία της χρονιάς. Δείτε τις 12 μικρού μήκους ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Ο Γιώργος Αθανασίου γύρισε μία ταινία για "την ανάγκη μας να μην νιώθουμε μόνοι"

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη που συστήνεται στο κοινό με το ρομαντικό ασπρόμαυρο φιλμ "Τα Άνθη στα Άνθη".

Ο Φρανσουά Οζον "ομολογεί" το "Έγκλημά του"

Μιλήσαμε με τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη για τη νέα ταινία του που δίνει αντισεξιστικό τουίστ σε μια γαλλική επιθεώρηση των 30s.

Η νέα ταινία του Pedro Pascal θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις τελευταία, ο δημοφιλής ηθοποιός είναι από κάτω.

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".