Φαντάσματα της Επανάστασης

2

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Fantasmata tis epanastasis

Η τελευταία ταινία του Θάνου Αναστόπουλου ("Όλο το Βάρος του Κόσμου", "διόρθωση", "Η Κόρη"), μόνιμου κατοίκου Τεργέστης πλέον, παίρνει αφορμή από την 200η επέτειο της επανάστασης του 1821 και την πρόθεση της ελληνικής κοινότητας της πόλης να χρηματοδοτήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική παροικία η οποία μεγαλούργησε εκεί κατά τον 18ο αιώνα. Η έρευνά του τον οδηγεί στον Ρήγα Φεραίο (ο οποίος συνελήφθη από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη τον Δεκέμβριο του 1797) και σε ένα υβριδικό φιλμ το οποίο συνδυάζει μυθοπλασία και τεκμηρίωση: ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη και στα "παλιά της λημέρια". 

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά. Οι πολιτικές τακτικές και ίντριγκες στη σκιά της καταρρέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας περιγράφονται με γλαφυρότητα και οι αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα είναι ξεκάθαρες. Η Ιστορία κάνει κύκλους διαπιστώνει ο Αναστόπουλος, μεσω του κινηματογραφικού alter ego του (Νίκος Γεωργάκης), εναλλάσσοντας διαρκώς τόνο και ύφος. Δεν εγκλωβίζεται στη σοβαροφάνεια, αν και συχνά πυκνά γλιστρά στην καρικατούρα και κάποιες στιγμές συγκινεί (η μελαγχολία του Γιώργου Χωραφά – Δημήτριου Καρυτσιώτη), ενώ άλλες κάνει τις αλληγορικές νύξεις του να μοιάζουν προφανείς και "ξύλινες" (η ασυμβίβαστη Ελευθερία της  Πηνελόπης Τσιλίκα, ο άστεγος του Ράντε Σερμπέτζια). Ένα ακόμα βήμα προς τη... σουρεαλιστική αυθαιρεσία και μερικές – δι' απαγγελίας – ιστορικές πληροφορίες λιγότερες θα ήταν πραγματικά πολύτιμες.

Ελλάδα, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 101΄ 

Περισσότερες πληροφορίες

Φαντάσματα της Επανάστασης

2
  • Σινεφίλ
  • 2022
  • Διάρκεια: 101 '
  • Θάνος Αναστόπουλος

Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
30/05/2024

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ' τη Μαρκίζα

Εξομολογήσεις και πληροφορίες συνθέτουν μια περισκοπική όσο και κινηματογραφικά λιτή προσέγγιση στο έργο ενός μελωδικού, απρόβλεπτου και σεμνότατου μουσικού δημιουργού.

Ελεγεία της Μόσχας

Βασισμένος σε προϋπάρχον κυρίως υλικό, ένας καταξιωμένος ταρκοφσκικός μαθητής προσπαθεί να περιγράψει την ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα του δασκάλου του.

Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ έρχεται στον Πειραιά

Με έμφαση στο ελληνικό ποιοτικό σινεμά η καινούρια διοργάνωση παρουσιάζει σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο.

Ο Δημήτρης Φύσσας έγραψε ένα βιβλίο για τους κινηματογράφους της Αθήνας

Σε δύο τόμους και χίλιες σελίδες ο ερευνητής συγκέντρωσε όλη η ιστορία των σκοτεινών αιθουσών της πόλης.