Η Εξαφάνιση του Προέδρου

2

Σπιρτόζικη σάτιρα η οποία δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο της καρικατούρας και δεν εμβαθύνει πολιτικά, αν και προσπαθεί να υπερασπιστεί μια ενδιαφέρουσα ιστορική «ένσταση».

H exafanisi tou proedrou

Καθώς οι σύγχρονοι ιστορικοί επανεξετάζουν τις συνέπειες της συνθήκης των
Βερσαλλιών
, η οποία καθόρισε την τύχη της Γερμανίας μετά την άνευ όρων
παράδοσή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διαφωνίες τους μοιάζουν ολοένα
εντονότερες. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ζαν – Μαρκ Πιρεφίτ και ο
συνσεναριογράφος του Μαρκ Σιριγκάς ("Η Πρόβα", "Η Συνωμοσία της Σκιάς")
προσπαθούν να υπερασπιστούν τη μειοψηφούσα τότε άποψη κατά της υπερβολικής
αυστηρότητας των επιβληθέντων κυρώσεων μέσα από την ιστορική βιογραφία του
Πολ Ντεσανέλ
. Ενός αντισυμβατικού, οραματιστή και αθεράπευτα ρομαντικού
πολιτικού ο οποίος λίγο μετά την αναπάντεχη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 1920,
σε πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας, εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια σιδηροδρομικού ταξιδιού. Καθώς όλη η χώρα τον αναζητά, ο βετεράνος και μεγάλος αντίπαλός του Ζορζ Κλεμανσό καλείται να διαχειριστεί την κοινοβουλευτική κρίση.
Σεναριακά καλοζυγισμένη και ερμηνευτικά απολαυστική, η σπιρτόζικη σάτιρα του
Πιρεφίτ στέκεται μοναχά στα – κωμικώς – απαραίτητα.
Δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο της καρικατούρας και δεν εμβαθύνει πολιτικά, αν και προσπαθεί να αναδείξει μια ενδιαφέρουσα ιστορική "ένσταση".

Γαλλία, Βέλγιο. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εξαφάνιση του Προέδρου

Le Tigre et le Président
2
  • Κωμωδία
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ζαν-Μαρκ Περεφίτ

Λίγο μετά την αναπάντεχη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 1920, στη θέση του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, ο αντισυμβατικός πολιτικός Πολ Ντεσανέλ εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια ενός σιδηροδρομικού ταξιδιού. Καθώς όλη η χώρα τον αναζητά, ο βετεράνος και μεγάλος αντίπαλός του Ζορζ Κλεμανσό καλείται να διαχειριστεί την κοινοβουλευτική κρίση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.