Inside

3

Ένα αυθεντικό crowd-pleaser, με σασπένς και χορταστική δράση, αλλά κι έναν ερμηνευτικά σαρωτικό Γουίλεμ Νταφόε, φρενάρεται από τη σεναριακή αμφισημία του.

inside_willem_dafoe

Κάποτε τα περιπετειώδη θρίλερ επιβίωσης ήταν μια ασφαλής κινηματογραφική επιλογή χάρη στην εγγυημένη ψυχαγωγία που πρόσφεραν. Η πλοκή εξαιρετικά απλή: ένας ή περισσότεροι άνθρωποι, μια ανυπέρβλητα δύσκολη συνθήκη και γενναιόδωρες δόσεις δράσης μέχρι να γλιτώσουν(;) οι πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή, τα εν λόγω φιλμ αποτελούν ένα δελεαστικό σεναριακό "παιχνίδι", καθώς σε ένα περιοριστικό πλαίσιο πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο για τουλάχιστον 90 λεπτά.

Στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Βασίλης Κατσούπης ("My Friend Larry Gus") και ο συνσεναριογράφος του Μπεν Χόπκινς αποδέχονται την παραπάνω πρόκληση, στήνοντας μια καθόλα ψυχαγωγική, αγωνιώδη, κλειστοφοβική περιπέτεια μέσα σε τέσσερις τοίχους. Συγκεκριμένα, σε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα γεμάτο αμύθητης αξίας έργα τέχνης, εγκλωβίζεται ένας διαρρήκτης (Γουίλεμ Νταφόε). Οι συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν άρον άρον και τότε καλείται να βρει έναν τρόπο να απελευθερωθεί αλλά και να επιβιώσει, αφού στο σπίτι υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα.

inside4

Οι Κατσούπης και Χόπκινς διασκεδάζουν τα σεναριακά εμπόδια της πλοκής, απεικονίζοντας με χαρακτηριστική δημιουργικότητα τη ρουτίνα του παγιδευμένου. Δηλαδή, εναρμονίζονται με τα μοτίβα που προκύπτουν στην απομόνωσή του και τα οποία αναπόφευκτα επαναλαμβάνονται (ανεύρεση τροφής, νερού, ρούχων κ.ο.κ.), αλλά δεν τα απεικονίζουν συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, αφού ποτέ δε βλέπουμε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Πρόκειται ομολογουμένως για επίτευγμα, το οποίο προσφέρει αβίαστα στο "Inside" γερές δόσεις ρεαλισμού και περιέργειας για τη συνέχεια. Πολύτιμος βοηθός το σαν υπολογισμένο σε μετρονόμο μοντάζ, το οποίο αναπτύσσει μια αφηγηματική ροή που παρασύρει. Βέβαια, ενώ ξεπερνιούνται οι δυσκολότερες σεναριακές πτυχές, μένει εκκρεμής μια βασική και λογική πληροφορία, αδύνατο να σχολιαστεί δίχως spoiler, η οποία αποσιωπάται αναίτια, αποδυναμώνοντας ένα κατά τα άλλα άψογα στημένο οικοδόμημα.

Στο επίκεντρο όλων, φυσικά, ο Νταφοέ. Ένας αρτίστας που έχει αποδείξει πολλάκις τα διαπιστευτήριά του και εδώ "σολάρει" υποκριτικά, κάνοντας επίδειξη της ερμηνευτικής του δύναμης, καθώς ρυθμίζει με το παίξιμό του τις εντάσεις της ταινίας, από τα πιο κωμικά σημεία (οι σκηνές του ψυγείου) μέχρι τα πιο παρανοϊκά (παροξυσμός επιλόγου).

Στο φινάλε, το "Inside", παρά το προαναφερθέν σεναριακό ατόπημα, αποδεικνύεται ένα αυθεντικό crowd-pleaser, διότι επιλέγει ώριμα πού ακριβώς θα δώσει την έμφασή του. Παρότι προσφέρεται για μεγαλόσχημες ερμηνείες, όπως ότι το φιλμ διαβάζεται και ως μεταφορά για τη ματαιότητα της τέχνης σε έναν κόσμο που χάνεται ή το πώς η τέχνη παραμένει ένας επουλωτικός μηχανισμός, ο Κατσούπης επιλέγει να τα αφήσει αυτά στο φόντο για όσο χρειάζεται. Έτσι, διακριτικά, το σύμπαν του "Inside" εμπλουτίζεται ώσπου να γίνει αληθινά χορταστικό.

Αγγλία, Γερμανία. 2022. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Inside

3
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Βασίλης Κατσούπης

Ένας διαρρήκτης έργων τέχνης παγιδεύεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, από όπου καλείται να δραπετεύσει πάση θυσία, καθώς συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε νερό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.