Το Ήσυχο Κορίτσι

3

Υποψηφιότητα για Όσκαρ διεθνούς ταινίας για ένα γλυκόπικρο, ειδυλλιακό στην όψη και μελαγχολικό στη διάθεση χρονικό ενηλικίωσης, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις με τα καθαρά, τρυφερά συναισθήματά του.

To isixo koritsi

Στο μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν "Foster" η 12χρονη Κάιτ αφηγείται μια καλοκαιρινή ιστορία στην Ιρλανδία του 1981. Μικρότερη κόρη μιας φτωχής και πολυμελούς οικογένειας η οποία δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να τα βγάλει πέρα όταν η μητέρα μένει και πάλι έγκυος, παραχωρείται για τους θερινούς μήνες των σχολικών διακοπών και μέχρι τη γέννα σε ανάδοχους γονείς. Ο Σον στέκεται στην αρχή πιο απόμακρος, αλλά η Έιμπλιν αποδεικνύεται στοργική και υπομονετική, αφήνοντας στην Κάιτ το χώρο και το χρόνο που χρειαζόταν για να ωριμάσει ψυχολογικά και να αρχίσει να αποκτά αυτοπεποίθηση. Αλλά ενώ στην καινούρια της οικογένεια υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα.

Πως αφηγείσαι κινηματογραφικά μια ιστορία η οποία δεν στηρίζεται στην πλοκή, μα στην ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα; Με θητεία στο ντοκιμαντέρ και σε τηλεοπτικές σειρές, ο πρωτοεμφανιζόμενος στη μυθοπλασία Κόλμ Μπερέιντ αφήνει τους ηθοποιούς του και το φυσικό ιρλανδικό τοπίο να αναλάβουν καθοριστικούς ρόλους στη διαμόρφωση μιας συναρπαστικής αβεβαιότητας η οποία περικυκλώνει και ταυτόχρονα πλημμυρίζει εσωτερικά την Κάιτ. Η πρωτάρα Κάθριν Κλιντς εκφράζει με σιωπηλή ορμή την ψυχολογική καταιγίδα στην οποία έχει παρασυρθεί η ηρωίδα της, προσπαθώντας να αντλήσει – χωρίς να ξέρει από που – απαντήσεις για την αντιφατική συμπεριφορά των ενηλίκων. Άλλοτε ψυχρά αδιάφορη και άλλοτε γεμάτη κατανόηση, συχνά αμήχανη και κάποιες φορές απρόβλεπτα μεγαλόκαρδη. Αν και ενταγμένη σε μια κοινότοπη αγροτική καθημερινότητα, ο Μπερέιντ δεν αφήνει να χαθούν οι λεπτές διακυμάνσεις της και με σκηνοθετική ευαισθησία (στις σιωπές, στα βλέμματα, στους φυσικούς ήχους) μεταμορφώνει τη λιτή ιστορία του σε μια επικών διαστάσεων περιπέτεια πάνω στους καταπιεστικούς και συνάμα λυτρωτικούς οικογενειακούς δεσμούς. Ταυτόχρονα σ’ ένα γλυκόπικρο, ειδυλλιακό στην όψη και μελαγχολικό στη διάθεση χρονικό ενηλικίωσης, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ διεθνούς ταινίας (η πρώτη για την Ιρλανδία) χάρη στα καθαρά, τρυφερά συναισθήματά του.

Ιρλανδία. 2022. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ήσυχο Κορίτσι

An Cailín Ciúin / The Quiet Girl
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 94 '
  • Κόλουμ Μπερέιντ

Στην Ιρλανδία του 1981, η μικρή Κάιτ, κόρη μιας φτωχής, πολυμελούς οικογένειας, θα περάσει το καλοκαίρι με ανάδοχους γονείς λόγω της νέας εγκυμοσύνης της μητέρας της. Θα ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, αλλά ενώ μεταξύ των θετών γονιών της υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.