Η Αυτοκρατορία του Φωτός

2

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες («American Beauty»).

H aftokratoria tou fotos

Εξαιρετικός σκηνοθέτης ηθοποιών (με πολυβραβευμένη διαδρομή στο θέατρο) και αφηγητής ιστοριών γύρω από δυσλειτουργικές οικογένειες, ο οσκαρικός Σαμ Μέντες ("American Beauty", "Ο Δρόμος της Απώλειας", "Skyfall") υπογράφει το πρώτο απολύτως προσωπικό σενάριό του (είχε συγγράψει με την Κρίστι Γουίλσον – Κερνς κι εκείνο του "1917"), αποστέλλοντας μια "ρομαντική επιστολή" στη διαχρονική μαγεία της μεγάλης οθόνης. Επιστρέφει στα χρόνια της εφηβείας του και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου δυο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. 

Το γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα του, γεμάτο σινεφίλ ευαισθησία, αναβιώνει τα ταραγμένα θατσερικά χρόνια αναζητώντας τη διαφυγή των παριών τού φιλελεύθερου ονείρου από ένα πολλαπλό ψυχολογικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς ("Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους", "Blade Runner 2019") και ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, με τον Μέντες να περιορίζεται στα απλά, βασικά και σίγουρα.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Empire of Light
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σαμ Μέντες

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, δύο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.