Η Αυτοκρατορία του Φωτός

2

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες («American Beauty»).

H aftokratoria tou fotos

Εξαιρετικός σκηνοθέτης ηθοποιών (με πολυβραβευμένη διαδρομή στο θέατρο) και αφηγητής ιστοριών γύρω από δυσλειτουργικές οικογένειες, ο οσκαρικός Σαμ Μέντες ("American Beauty", "Ο Δρόμος της Απώλειας", "Skyfall") υπογράφει το πρώτο απολύτως προσωπικό σενάριό του (είχε συγγράψει με την Κρίστι Γουίλσον – Κερνς κι εκείνο του "1917"), αποστέλλοντας μια "ρομαντική επιστολή" στη διαχρονική μαγεία της μεγάλης οθόνης. Επιστρέφει στα χρόνια της εφηβείας του και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου δυο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. 

Το γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα του, γεμάτο σινεφίλ ευαισθησία, αναβιώνει τα ταραγμένα θατσερικά χρόνια αναζητώντας τη διαφυγή των παριών τού φιλελεύθερου ονείρου από ένα πολλαπλό ψυχολογικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς ("Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους", "Blade Runner 2019") και ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, με τον Μέντες να περιορίζεται στα απλά, βασικά και σίγουρα.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Empire of Light
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σαμ Μέντες

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, δύο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.