Η Αυτοκρατορία του Φωτός

2

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες («American Beauty»).

H aftokratoria tou fotos

Εξαιρετικός σκηνοθέτης ηθοποιών (με πολυβραβευμένη διαδρομή στο θέατρο) και αφηγητής ιστοριών γύρω από δυσλειτουργικές οικογένειες, ο οσκαρικός Σαμ Μέντες ("American Beauty", "Ο Δρόμος της Απώλειας", "Skyfall") υπογράφει το πρώτο απολύτως προσωπικό σενάριό του (είχε συγγράψει με την Κρίστι Γουίλσον – Κερνς κι εκείνο του "1917"), αποστέλλοντας μια "ρομαντική επιστολή" στη διαχρονική μαγεία της μεγάλης οθόνης. Επιστρέφει στα χρόνια της εφηβείας του και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου δυο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. 

Το γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα του, γεμάτο σινεφίλ ευαισθησία, αναβιώνει τα ταραγμένα θατσερικά χρόνια αναζητώντας τη διαφυγή των παριών τού φιλελεύθερου ονείρου από ένα πολλαπλό ψυχολογικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς ("Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους", "Blade Runner 2019") και ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, με τον Μέντες να περιορίζεται στα απλά, βασικά και σίγουρα.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Empire of Light
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σαμ Μέντες

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, δύο υπάλληλοι μιας πάλαι ποτέ πολυτελούς κινηματογραφικής αίθουσας, ένας νεαρός Μαύρος και μια ψυχολογικά εύθραυστη σαρανταπεντάρα, θα αναπτύξουν μια κοινωνικά αταίριαστη σχέση. Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φρίμοντ

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/06/2024

Παριζιάνικες Ιστορίες

Σπονδυλωτή, αλλά άνευρη κωμωδία, η οποία προσπαθεί αδέξια να φιλοσοφήσει και να εκβιάσει ένα γλυκόπικρα αισιόδοξο συναίσθημα.

Ο Κακός Ηθοποιός

Η βασική ιδέα ενός πιθανού θεατρικού δράματος αναπτύσσεται σαν ένα διαλογικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο διατυμπανίζει τις καταγγελίες του με εκκωφαντικό διδακτισμό και ασυγχώρητη μελοδραματική υπερβολή.

Η Αόρατη Μάχη

Τολμηρή, μα άνιση και παρατραβηγμένη σάτιρα των ανατολίτικων περιπετειών πολεμικών τεχνών. Δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά, προοριζόμενη για ξέφρενες μεταμεσονύχτιες προβολές.

Κυνήγι Γειτόνων

Ξέπνοη και ανέμπνευστη αντιπαράθεση αστικής και επαρχιακής νοοτροπίας αλά γαλλικά. Η κοινωνική κριτική της είναι συγκαταβατική και η κωμική της γκάμα προβλέψιμα περιορισμένη.

Η Θηλιά

Τολμηρό σκηνοθετικό πείραμα που εντυπωσιάζει (η ταινία είναι γυρισμένη σε ένα και μόνο πλάνο), χωρίς όμως να συνοδεύεται από το ανάλογο ουσιαστικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Ο Τελευταίος των Ανθρώπων

Βωβό κοινωνικό δράμα, σκηνοθετημένο με πρωτοποριακή εκφραστικότητα από το δημιουργό του "Νοσφεράτου". Οξύ και διεισδυτικό, με ένα ανατρεπτικά ειρωνικό φινάλε.