Η Συνωμοσία του Καΐρου

2,5

Βραβείο σεναρίου στις Κάννες για ένα αστυνομικό θρίλερ που σε παρασύρει στους δαιδάλους μιας περίπλοκης, διαπλεκόμενης ίντριγκας, την οποία όμως ξεδιαλύνει με αυθαίρετα «βολικό» τρόπο.

H_synomosia_tou_Kairou1

Από Αιγύπτιο πατέρα και Σουηδή μητέρα, ο σκηνοθέτης, τηλεοπτικός παραγωγός, δημοσιογράφος και βραβευμένος graffiti artist Ταρίκ Σαλέχ έκανε κινηματογραφική καριέρα στην Σκανδιναβία, όπου γεννήθηκε (Στοκχόλμη) και μεγάλωσε. Δουλεύει πλέον και στις δυο μεριές του Ατλαντικού ("The Contractor"), αλλά οι πλέον ενδιαφέρουσες ταινίες του είναι σουηδικά αστυνομικά θρίλερ των οποίων η ιστορία εξελίσσεται στην Αίγυπτο, χωρίς τα ίδια να έχουν γυριστεί εκεί! Το πρώτο ήταν το "Κάιρο Εμπιστευτικό" (2017), το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Σάντανς, και το δεύτερο είναι η "Συνωμοσία του Καΐρου", η οποία βραβεύτηκε στις Κάννες για το σενάριό της. Σ’ αυτήν ο Άνταμ, νεαρός γιος ενός φτωχού ψαρά, επιλέγεται, μετά από πρωτοβουλία του τοπικού ιμάμη, να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζάρ στο Κάιρο, το σπουδαιότερο πνευματικό ίδρυμα του σουνιτικού Ισλάμ. Εκεί θα γίνει μάρτυρας της δολοφονίας ενός συμφοιτητή του και θα βρεθεί στη μέση μιας περίπλοκής αντιπαράθεσης. Γιατί όταν ο επικεφαλής της σχολής Μεγάλος Ιμάμης πεθάνει ξαφνικά, αυτή θα μετατραπεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης των θρησκευτικών και πολιτικών ελίτ της Αιγύπτου.

Ο Ταρίκ Σαλέχ μένει πιστός στη φόρμουλα του "Κάιρο Εμπιστευτικό", με τον Λιβανοσουηδό Φαρές Φαρές να υποδύεται ξανά έναν αστυνομικό ο οποίος προσπαθεί να διαλευκάνει μια δολοφονία. Τα κίνητρά της είναι και εδώ θολά, πιο περίπλοκα και σκοτεινά απ’ ότι μοιάζουν με την πρώτη ματιά, και φυσικά συνδεδεμένα με τα διαπλεκόμενα πολιτικοθρησκευτικά συμφέροντα τα οποία προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους τα νήματα εξουσίας. Άβουλο πιόνι τους, ο Άνταμ δεν είναι παρά ένα ακόμα γρανάζι του κυνικού και αμοραλιστικού μηχανισμού τους, σε ένα αστυνομικό θρίλερ που σε παρασύρει στους δαιδάλους μιας λαβυρινθώδους ίντριγκας, την οποία όμως ξεδιαλύνει με αυθαίρετα "βολικό" τρόπο. Συγκαταβατικά μετέωρο και απλοϊκά διδακτικό (η τελική απόφαση του τυφλού Σεΐχη), αταίριαστο με την κοφτερή και συγκροτημένη νεονουάρ σκηνοθετική ματιά (το Αλ-Αζάρ σαν μια γιγαντιαία φυλακή, το κοσμικό Κάιρο σαν ένα κινούμενο χάος).

Σουηδία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Η Συνωμοσία του Καΐρου

Walad Min Al Janna / Boy From Heaven
2,5
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 126 '
  • Ταρίκ Σαλέχ

Στον Άνταμ, γιο ενός φτωχού ψαρά, προσφέρεται το προνόμιο να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζάρ στο Κάιρο, κέντρο ισχύος του σουνιτικού Ισλάμ. Όταν ο επικεφαλής του Μεγάλος Ιμάμης πεθάνει ξαφνικά, αυτό θα μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης των θρησκευτικών και πολιτικών ελίτ της Αιγύπτου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.