Η Γυναίκα Βασιλιάς

2

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

H_gynaika_vasilias

Η Δημοκρατία του Μπενίν είναι ένα μικρό κράτος της δυτικής Αφρικής το οποίο βρέχεται από τον κόλπο της Γουινέας κατά μήκος της επονομαζόμενης Ακτής των Σκλάβων. Απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 1960, όντας γνωστό νωρίτερα ως Δαχομέη. Ένα βασίλειο το οποίο ήκμασε τον 18ο και τον 19ο αιώνα, για να έρθει στην αποικιοκρατική κυριαρχία τον Γάλλων το 1894. Στην περίοδο της μεγάλης ισχύος του βασιλιάς ήταν ο Γκέζο (1818-58), ο οποίος κατήργησε το δουλεμπόριο, αντιστεκόμενος στα πολλά τοπικά και διεθνή συμφέροντα κυρίως χάρη στην εξαιρετική οργάνωση του στρατού του, με επικεφαλής τις Αγκότζι ("οι μητέρες μας"). Σώματα πολεμιστριών αυστηρής πειθαρχίας και υψηλής αποτελεσματικότητας, τα οποία προσέδωσαν στη Δαχομέη το προσωνύμιο "Μαύρη Σπάρτη".

Βασισμένη σ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα, η ηθοποιός Μαρία Μπέλο ("Το Τέλος της Βίας", "Prisoners") ανέπτυξε μια σεναριακή ιδέα την οποία ολοκλήρωσε η Ντάνα Στίβενς ("Η Πόλη των Αγγέλων"), παίρνοντας τελικά, μετά από χρόνια αναμονής, το πράσινο φως από τους παραγωγούς. Γιατί τώρα που τα ζητήματα φεμινιστικής και φυλετικής ατζέντας είναι καυτά, το Χόλιγουντ νιώθει λιγότερο ανασφαλές στο να ποντάρει σε ένα πολεμικό έπος με μαύρες πρωταγωνίστριες, φροντίζοντας φυσικά να υπάρχουν πάντα πολλαπλές δικλείδες - εμπορικής - ασφαλείας. Έτσι, η ιστορία της (μυθοπλαστικής) στρατηγού των Αγκότζι Νανίσκα, η οποία το 1823 προετοιμάζει μεθοδικά την υπεράσπιση του βασιλείου της Δαχομέης απέναντι στις αριθμητικά και τεχνολογικά ανώτερους εχθρούς του (τοπικές φυλές και Ευρωπαίους αποικιοκράτες), διανθίστηκε με: άπαντες να μιλούν την αγγλική γλώσσα, την οσκαρική Βαΐόλα Ντέιβις ως πρωταγωνίστρια, ένα γυναικείο επιτελείο συντελεστών (από τη σκηνοθέτιδα Τζίνα Πρινς – Μπάιδιγουντ του "The Old Guard" μέχρι τη διευθύντρια φωτογραφίας και τη μοντέζ) και ένα συνταγογραφημένο σενάριο ιστορικής δραματικής περιπέτειας.

Το δράμα λοιπόν το οποίο στήνεται γύρω από την ατρόμητη στρατηγό περιλαμβάνει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες (η γυναίκα του βασιλιά δεν καλοβλέπει την παλλαϊκή αποδοχή της), τις στρατιωτικές τακτικές (ο σχεδιασμός των μαχών) και φυσικά μια πολυδιάστατη προσωπική ιστορία, η οποία έχει να κάνει τόσο με την ιδιοτελή κόντρα που έχει η ίδια με τον αρχηγό των αντιπάλων, όσο και με την Νάουι. Μια νεαρή επίδοξη πολεμίστρια η οποία αποδεικνύεται ο… Μάβερικ των Αγκότζι (ικανότατη και ατίθαση), με ένα θολό παρελθόν που κάπου συναντά τις παλιές "αμαρτίες" της Νανίσκα. Όλα αυτά με μια στοιχειώδη αφηγηματική σοβαρότητα η οποία φρενάρει έναν πόντο πριν το σαπουνοπερέ στόμφο, εξελίσσοντας την προβλέψιμη πλοκή με μια εξωραϊστική οπτική (κουβέντα για την υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή των πολεμιστριών), τον δέοντα διδακτισμό, τον αναπόφευκτο ηρωισμό, το εκβιαστικό ρομάντζο και τις μελό συμπτώσεις που θα συγκινήσουν το ευρύ κοινό.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2022. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γυναίκα Βασιλιάς

The Woman King
2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 135 '
  • Τζίνα Πρινς-Μπάιδιγουντ

Το 1823, το αφρικανικό βασίλειο της Δαχομέης απειλείται τόσο από διάφορες τοπικές φυλές όσο και από Ευρωπαίους δουλέμπορους. Η μόνη ελπίδα για να μην συμβιβαστεί ατιμωτικά είναι οι Αγκότζι, ένα επίλεκτο, ανίκητο σώμα πολεμιστριών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.