Το Πνεύμα του Μελισσιού

4

Μυστικιστικής ατμόσφαιρας αλληγορικό παραμύθι που πατά και με τα δυο πόδια του σε στέρεα ιστορικά και κινηματογραφικά γη. Κορυφαία στιγμή του ισπανικού σινεμά και σημείο αναφοράς των ταινιών ενηλικίωσης.

To_pneyma_tou_melissiou

Sui generis σκηνοθετική φιγούρα του παγκόσμιου σινεμά με δύο μόνο μυθοπλαστικές ταινίες (ετοιμάζει τώρα την τρίτη του μετά από… 40 ολόκληρα χρόνια), ο Βίκτορ Ερίθε έκανε το ντεμπούτο του δυο χρόνια πριν από το τέλος του δικτάτορα Φράνκο και του φρανκισμού με μια υποβλητικά αλληγορική φαντασία: το 1940 προβάλλεται σε ένα καστιγιάνικο χωριό ο "Φρανκενστάιν" με τον Μπορίς Καρλόφ. Η φιγούρα του εξάπτει τη φαντασία της εφτάχρονης Άνα, η οποία θα βρει σε μια απομονωμένη αγροικία έναν τραυματισμένο αντάρτη.

Όνειρο και πραγματικότητα, σινεμά και αληθινή ζωή, αθωότητα και τυφλή βία συναντιούνται σε μια μυστικιστικής ατμόσφαιρας ταινία ενηλικίωσης, η οποία πατά και με τα δυο πόδια της σε στέρεα ιστορικά και κινηματογραφικά γη. Γεμάτη σύμβολα που παραπέμπουν στη φρανκική Ισπανία, ψυχαναλυτικές αναφορές και σινεφίλ παραπομπές, μας οδηγεί έως το κέντρο ενός συναρπαστικού λαβυρίνθου ιδεών και συναισθημάτων. Πιστή σε ένα αργό, τελετουργικό αφηγηματικό τέμπο, υποβάλλει μια απόκοσμη αίσθηση και εκμοντερνίζει πολλαπλά και βαθυστόχαστα την έννοια του κινηματογραφικού παραμυθιού (μέγιστη επιρροή στο "Λαβύρινθο του Πάνα").

Ισπανία. 1973. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πνεύμα του Μελισσιού

El Espiritu de la Colmena / The Spirit of the Beehive
4
  • Σινεφίλ
  • 1973
  • Διάρκεια: 98 '
  • Βίκτορ Ερίθε

Το 1940 προβάλλεται σε ένα καστιγιάνικο χωριό ο «Φρανκενστάιν» με τον Μπορίς Καρλόφ. Η φιγούρα του εξάπτει τη φαντασία της εφτάχρονης Άνα, η οποία θα βρει σε μια απομονωμένη αγροικία έναν τραυματισμένο αντάρτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.