Ο Αντικαταστάτης

2

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

O_antikatastatis

Έχοντας υπογράψει κάθε είδους ταινία, από μελλοντολογική περιπέτεια ("Atolladero") και σατιρική βιογραφία ("El Gran Vázquez") έως δραματική επιστημονική φαντασία ("El Bosc"), ο Όσκαρ Αϊμπάρ προσπαθεί να αναδείξει πάντα τη λιγότερο ή περισσότερο φανερή πολιτική πλευρά των ιστοριών του, ακόμα κι αυτές αφορούν τις περιπέτειες της οικογένειας του τηλεοπτικού σίριαλ "Cuéntame" στην φρανκική Ισπανία (έχει σκηνοθετήσει 45 επεισόδιά του). Ο "Αντικαταστάτης" του εξελίσσεται μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1982, μέσω όμως μιας έρευνας την οποία διενεργεί στο παρόν μια νεαρή δημοσιογράφος. Παίρνοντας συνέντευξη από μια ηλικιωμένη γιατρό, προσπαθεί να μάθει πληροφορίες για όσα συνέβησαν τότε στην πόλη τους και αφορούν τη τύχη ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στα αδιευκρίνιστα γεγονότα.


Μεταφερόμαστε έτσι μερικές δεκαετίες πριν στη φαινομενικά ειδυλλιακή και παραθαλάσσια Ντένια, όπου έχει μόλις μετατεθεί με την οικογένειά του ο Αντρές. Ένας μεθοδικός κι αποτελεσματικός αστυνομικός που αναζητά πλέον ηρεμία, γρήγορα όμως θα βρεθεί μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο και μια κοινότητα πλούσιων Γερμανών η οποία απολαμβάνει μια παράξενου τύπου "ασυλία".


Από τη μια μεριά έχουμε μια αστυνομική ίντριγκα και από την άλλη μια "κοινωνική συνθήκη" με πιθανά ύποπτες διαπλοκές, σεναριακά μοτίβα τα οποία αναπόφευκτα θα διασταυρωθούν σε ένα νεονουάρ με πειστική ατμόσφαιρα εποχής και τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα, χάνοντας συχνά ρυθμό, επιστρατεύοντας εύκολες συμπτώσεις, αφήνοντας έξυπνες ιδέες ημιτελείς (η ήττα των Γερμανών στο Μουντιάλ, η εκλογική νίκη των σοσιαλιστών) και πακετάροντας σε μια συνοπτική αφήγηση το (δεύτερο) φινάλε.

Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αντικαταστάτης

El Sustituto
2
  • Αστυνομική
  • 2021
  • Διάρκεια: 117 '
  • Όσκαρ Αϊμπάρ

Μια Ισπανίδα δημοσιογράφος αναζητά πληροφορίες για την τύχη ενός αστυνομικού ο οποίος το 1982 ενεπλάκη σε μια σκοτεινή υπόθεση δολοφονίας και πολιτικής διαπλοκής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.