Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν

3,5

Το φιλμ που έβαλε για τα καλά στο χάρτη το τσεχοσλοβάκικο νέο κύμα, κερδίζοντας το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

o_anthropos_pou_evlepe_ta_trena_na_pernoun

Δεν φορούν όλοι οι αντιήρωες κάπες. Σίγουρα όχι αυτός του Γίρι Μένζελ, ένας αργόσχολος νεαρός, ο οποίος καυχιέται πως είναι ο επόμενος μιας σειράς αντρών της οικογένειάς του πέρασαν τη ζωή τους μην κάνοντας κάτι. Έτσι κι εκείνος σκοτώνει την ώρα από τη θέση του υπαλλήλου σιδηροδρομικού σταθμού. Η ησυχία του ανατρέπεται, όμως, όταν ξαφνικά ερωτεύεται κεραυνοβόλα.

Ο Μένζελ κάνει μια πονηρή, σπιρτόζα και έξυπνη σπουδή πάνω στην ανδρική επιθυμία, ψυχογραφώντας παράλληλα ήρωες αποφασισμένους να μην εγκαταλείψουν τη βολή τους. Ειρωνεύεται με βιτριολικό χιούμορ την ανωριμότητά τους (ξεκαρδιστικός ο λόγος που νεαρός θέλει να αυτοκτονήσει) και φροντίζει να απεικονίσει τρυφερά τις στιγμές που προδίδονται από τα συναισθήματά τους. Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει την αθωότητα αυτών των αντρών χωρίς να παραγνωρίζει τα ελαττώματά τους, καθώς προετοιμάζει το έδαφος για το επίπονο τεστ που θα καθορίσει αν η αφέλειά τους θα τους σώσει ή όχι από τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι εκείνη η στιγμή που μαζί με τον βάρβαρο ρεαλισμό αποκαλύπτεται και η ποιητική μαγεία του φιλμ που έβαλε στο χάρτη το τσεχοσλοβάκικο νέο κύμα, κερδίζοντας Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Α/Μ. Τσεχία. 1966. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν

Ostře Sledované Vlaky / Closely Watched Trains
3,5
  • Δραματική
  • 1966
  • Διάρκεια: 95 '
  • Γίρι Μένζελ

Στην κατεχόμενη από τους ναζί Τσεχοσλοβακία, ο νεαρός Μίλος, υπάλληλος σε έναν επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό, ξεκινάει ένα ταξίδι σεξουαλικής αφύπνισης και συνειδησιακής ωρίμανσης, που θα τον οδηγήσει σε μια ηρωική πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βραβείο Directors' Next Gen από το Cinobo και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

Το κοινό αναδεικνύει την καλύτερη φοιτητική ταινία της χρονιάς. Δείτε τις 12 μικρού μήκους ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Ο Γιώργος Αθανασίου γύρισε μία ταινία για "την ανάγκη μας να μην νιώθουμε μόνοι"

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη που συστήνεται στο κοινό με το ρομαντικό ασπρόμαυρο φιλμ "Τα Άνθη στα Άνθη".

Ο Φρανσουά Οζον "ομολογεί" το "Έγκλημά του"

Μιλήσαμε με τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη για τη νέα ταινία του που δίνει αντισεξιστικό τουίστ σε μια γαλλική επιθεώρηση των 30s.

Η νέα ταινία του Pedro Pascal θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις τελευταία, ο δημοφιλής ηθοποιός είναι από κάτω.

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".