Αδάμ, πού Ει;

2

Ατμοσφαιρική, αν και απλή, καθαρά καταγραφική προσέγγιση μιας ασκητικής πραγματικότητας, η οποία, απομονωμένη από τους πειρασμούς του πολιτισμού, προσπαθεί να υπερασπιστεί την ορθόδοξη πνευματικότητα.

Adam_pou_ei

Από το "Άγιον Όρος" (1967) του Βασίλη Μάρου έως τον φετινό "Έτερο Tόπο" των Πάνου Παπαγιάννη και Δημήτρη Καλαϊτζή, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που εισήλθαν στο άβατο της χερσονήσου του Άθω διατηρούν σχεδόν στο σύνολό τους παρόμοια προσέγγιση. Πολύ κοντινή μάλιστα και στα διεθνή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ρώσικα, τα οποία προσπαθούν να αποτυπώσουν στο φιλμ και να μεταφέρουν στον έξω κόσμο μιαν ασκητική πραγματικότητα, η οποία, απομονωμένη από τους πειρασμούς του πολιτισμού, αγωνίζεται να υπερασπιστεί την ορθόδοξη πνευματικότητα.

Το ελληνο-ουκρανικό "Αδάμ, πού Ει;", ερώτηση με την οποία ο Θεός καλεί σε μετάνοια τον αμαρτωλό πρωτόπλαστο, ακολουθεί τον ίδιο κινηματογραφικό δρόμο. Γοητευμένος από τον εναλλακτικό τρόπο ζωής των μοναχών, ο Ουκρανός Αλεξάντερ Ζαποροτσένκο, ο οποίος επιμελείται και τη διεύθυνση φωτογραφίας με το μοντάζ, καταγράφει την καθημερινή ρουτίνα της Μονής Δοχειαρίου, ενός από τα παλαιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω. Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική, αν και απλή, καθαρά καταγραφική μαρτυρία, η οποία δεν κρύβει το θαυμασμό της για όσα μυστηριακά και μη εκτυλίσσονται μπροστά στην κάμερα.

Ουκρανία, Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ENORAMA

Περισσότερες πληροφορίες

Αδάμ, πού Ει;

Where Are You, Adam?
2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 80 '
  • Αλεξάντερ Ζαποροτσένκο

Η καθημερινή ζωή στη Μονή Δοχειαρίου, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.