Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση

2

Συρραφή στρατευμένων και γλαφυρών εξομολογήσεων, των οποίων η ανθρώπινη πλευρά είναι βαθιά συγκινητική.

Gynaikes_maxitries

Οι αγώνες της ελληνικής αριστεράς στον 20ό αιώνα απασχολούν είτε με μυθοπλαστικό ("Ούλοι Εμείς, Εφέντη") είτε με ντοκιμαντερίστικο τρόπο ("Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή") τη φιλμογραφία του Λεωνίδα Βαρδαρού, η τελευταία ταινία του οποίου εστιάζει στη θηλυκή πλευρά της ιστορίας. Μέσα από συγκεντρωμένο υλικό πολλών χρόνων, γυναίκες που από τη δεκαετία του ’30 στρατεύτηκαν στην κομουνιστική αριστερά και κατόπιν στο ΕΑΜ και τον Δημοκρατικό Στρατό μιλούν για τις θαρραλέες πολιτικές, απελευθερωτικές και κοινωνικές μάχες τους. Πρόκειται για απλή συρραφή στρατευμένων και γλαφυρών εξομολογήσεων, των οποίων η ανθρώπινη πλευρά είναι βαθιά συγκινητική. Η ιστορική προσέγγιση, από την άλλη, είναι κυρίως πληροφοριακή, όπως και όλο το (γνωστό) κινηματογραφικό υλικό αρχείου.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 120΄

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 120 '
  • Λεωνίδας Βαρδαρός

Γυναίκες που από τη δεκαετία του ’30 στρατεύτηκαν στην αριστερά και κατόπιν στο ΕΑΜ και τον Δημοκρατικό Στρατό μιλούν για τους πολιτικούς, απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς & ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/01/2023

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.