Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση

2

Συρραφή στρατευμένων και γλαφυρών εξομολογήσεων, των οποίων η ανθρώπινη πλευρά είναι βαθιά συγκινητική.

Gynaikes_maxitries

Οι αγώνες της ελληνικής αριστεράς στον 20ό αιώνα απασχολούν είτε με μυθοπλαστικό ("Ούλοι Εμείς, Εφέντη") είτε με ντοκιμαντερίστικο τρόπο ("Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή") τη φιλμογραφία του Λεωνίδα Βαρδαρού, η τελευταία ταινία του οποίου εστιάζει στη θηλυκή πλευρά της ιστορίας. Μέσα από συγκεντρωμένο υλικό πολλών χρόνων, γυναίκες που από τη δεκαετία του ’30 στρατεύτηκαν στην κομουνιστική αριστερά και κατόπιν στο ΕΑΜ και τον Δημοκρατικό Στρατό μιλούν για τις θαρραλέες πολιτικές, απελευθερωτικές και κοινωνικές μάχες τους. Πρόκειται για απλή συρραφή στρατευμένων και γλαφυρών εξομολογήσεων, των οποίων η ανθρώπινη πλευρά είναι βαθιά συγκινητική. Η ιστορική προσέγγιση, από την άλλη, είναι κυρίως πληροφοριακή, όπως και όλο το (γνωστό) κινηματογραφικό υλικό αρχείου.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 120΄

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 120 '
  • Λεωνίδας Βαρδαρός

Γυναίκες που από τη δεκαετία του ’30 στρατεύτηκαν στην αριστερά και κατόπιν στο ΕΑΜ και τον Δημοκρατικό Στρατό μιλούν για τους πολιτικούς, απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.