Πατέρας

3,5

Βραβείο κοινού στο Βερολίνο για μια ρεαλιστικά σκληρή απεικόνιση της σέρβικης κοινωνικής πραγματικότητας και τη συγκινητική εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα απέναντι σε μια καφκική γραφειοκρατική εξουσία.

Pateras

Το γιουγκοσλαβικό παρελθόν επανέρχεται σαν απειλητικό φάντασμα στις ζωές των ηρώων του άνισου Σρνταν Γκολούμποβιτς ("Η Παγίδα", "Διασταυρούμενες Ζωές"), ο οποίος αποφασίζει τώρα να κοιτάξει κατάματα τη λειτουργία των –βαλκανικού τύπου– δομών της μετακομουνιστικής σέρβικης δημοκρατίας. Ένα από τα "θύματά" της είναι κι ο Νίκολα (ο υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Γκόραν Μπόγκνταν), απολυμένος εργάτης, ο οποίος ζει με την οικογένειά του κάτω από τα όρια της φτώχειας. Απελπισμένη, η γυναίκα του αυτοπυρπολείται διαμαρτυρόμενη και νοσηλεύεται με εγκαύματα. Εκείνον η Πρόνοια τον κρίνει ανίκανο ως πατέρα και στέλνει τα δύο παιδιά τους σε ανάδοχη οικογένεια. Τότε, ο Νίκολα αποφασίζει να πάει με τα πόδια από το χωριό του μέχρι το Βελιγράδι για να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό. Ρεαλιστικά σκληρή απεικόνιση της σέρβικης πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας, το ντοκιμαντερίστικο οδοιπορικό του, το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στο τμήμα του "Πανοράματος" του Φεστιβάλ Βερολίνου, είναι παράλληλα και η συγκινητική, πικρή εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα απέναντι σε μια καφκική γραφειοκρατική εξουσία.  

Σερβία, Γαλλία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Πατέρας

Otac
3,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 120 '
  • Σρνταν Γκολούμποβιτς

Απολυμένος χωρίς αποζημίωση και ζώντας με την οικογένειά του κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Νίκολα μαθαίνει πως η γυναίκα του αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Κι ενώ εκείνη νοσηλεύεται, η Πρόνοια τον κρίνει ανίκανο ως πατέρα και στέλνει τα δύο παιδιά τους σε ανάδοχη οικογένεια. Τότε, αποφασίζει να πάει με τα πόδια μέχρι το Βελιγράδι για να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο χόρεψε στο ρυθμό των Oasis. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τέταρτης και της πέμπτης μέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/09/2026

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 10/09

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

DISFF49: 10 λόγοι που ανυπομονούμε για το Φεστιβάλ Δράμας

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF49) επιστρέφει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στη Δράμα νέες κινηματογραφικές φωνές. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε στην αγαπημένη γιορτή των μικρομηκάδων.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.