Δεσμοί Γυναικών

3

Δράμα με ξεκάθαρη κοινωνική ατζέντα, τις περισσότερες ευκολίες της οποίας ξεπερνά με αβίαστη αμεσότητα, σκηνοθετική κομψότητα και ανθρωποκεντρική ματιά.

Desmoi_gynaikon

Σε μια εποχή κατά την οποία οι φωνές διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων ακούγονται όλο και δυνατότερα ανά τον κόσμο, η αντιμετώπιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αναδεικνύεται σε ένα από τα κυρίαρχα σύγχρονα κινηματογραφικά θέματα. Από το αμερικανικό "Never, Rarely, Sometimes, Always" έως το γαλλικό "Γεγονός", οι ηρωίδες οι οποίες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ορίζουν το σώμα τους πληθαίνουν. Εδώ, η δεκαπεντάχρονη Μαρία, μια κοπέλα από την Ντζαμίνα του Τσαντ η οποία ζει με τη χωρισμένη μητέρα της Αμίνα, πιστή μουσουλμάνα, μένει ξαφνικά έγκυος. Η ίδια είναι αποφασισμένη να κάνει έκτρωση πάση θυσία, κάτι το οποίο στη χώρα της είναι νομικά απαγορευμένο, αλλά και ηθικά όσο και θρησκευτικά έντονα κατακριτέο. Η Αμίνα θεωρεί την ιδέα της κόρης της εξωφρενική, αλλά το ανυποχώρητο πείσμα της μικρής την πείθει να γίνει αρωγός της σε αυτό το απονενοημένο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί απόλυτη μυστικότητα, "ειδικές" γνωριμίες και πολλά χρήματα.


Ο βραβευμένος Αφρικανός δημιουργός Μουχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν ("Η Κραυγή Ενός Ανθρώπου") δεν κρύβει την κοινωνική ατζέντα του, την οποία αποκαλύπτει ο εύστοχος ελληνικός τίτλος (το lingui σημαίνει κάτι σαν "ιεροί δεσμοί"). Σκηνοθετικά απλός, μα ξεκάθαρος κι αποτελεσματικός, δεν χάνει ποτέ από την κάμερά του τη σχέση χαρακτήρων και περιβάλλοντος, διατηρώντας μια στιλάτη, ρεαλιστική κι ανθρωποκεντρική ματιά. Οδηγεί τις ηρωίδες του προς την απελευθερωμένη συνειδητοποίηση με δροσερή αισιοδοξία και κάποιες καλοδεχούμενες αφηγηματικές ευκολίες, περιγράφει χωρίς μεμψιμοιρίες μια σκληρή, αόρατη στον δυτικό κόσμο καθημερινότητα και καταγγέλλει την καλά κρυμμένη βία της θρησκόληπτης, πατριαρχικής και αυταρχικής πραγματικότητας μιας ολόκληρης ηπείρου.

Τσαντ, Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Γυναικών

Lingui
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 87 '
  • Μαχαμάτ - Σαλέχ Χαρούν

Η Αμίνα μεγαλώνει μόνη της τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα, όταν η Αμίνα ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει μείνει έγκυος σε μια χώρα όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται τόσο από το νόμο όσο και από τη θρησκεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.