Δεσμοί Γυναικών

3

Δράμα με ξεκάθαρη κοινωνική ατζέντα, τις περισσότερες ευκολίες της οποίας ξεπερνά με αβίαστη αμεσότητα, σκηνοθετική κομψότητα και ανθρωποκεντρική ματιά.

Desmoi_gynaikon

Σε μια εποχή κατά την οποία οι φωνές διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων ακούγονται όλο και δυνατότερα ανά τον κόσμο, η αντιμετώπιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αναδεικνύεται σε ένα από τα κυρίαρχα σύγχρονα κινηματογραφικά θέματα. Από το αμερικανικό "Never, Rarely, Sometimes, Always" έως το γαλλικό "Γεγονός", οι ηρωίδες οι οποίες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ορίζουν το σώμα τους πληθαίνουν. Εδώ, η δεκαπεντάχρονη Μαρία, μια κοπέλα από την Ντζαμίνα του Τσαντ η οποία ζει με τη χωρισμένη μητέρα της Αμίνα, πιστή μουσουλμάνα, μένει ξαφνικά έγκυος. Η ίδια είναι αποφασισμένη να κάνει έκτρωση πάση θυσία, κάτι το οποίο στη χώρα της είναι νομικά απαγορευμένο, αλλά και ηθικά όσο και θρησκευτικά έντονα κατακριτέο. Η Αμίνα θεωρεί την ιδέα της κόρης της εξωφρενική, αλλά το ανυποχώρητο πείσμα της μικρής την πείθει να γίνει αρωγός της σε αυτό το απονενοημένο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί απόλυτη μυστικότητα, "ειδικές" γνωριμίες και πολλά χρήματα.


Ο βραβευμένος Αφρικανός δημιουργός Μουχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν ("Η Κραυγή Ενός Ανθρώπου") δεν κρύβει την κοινωνική ατζέντα του, την οποία αποκαλύπτει ο εύστοχος ελληνικός τίτλος (το lingui σημαίνει κάτι σαν "ιεροί δεσμοί"). Σκηνοθετικά απλός, μα ξεκάθαρος κι αποτελεσματικός, δεν χάνει ποτέ από την κάμερά του τη σχέση χαρακτήρων και περιβάλλοντος, διατηρώντας μια στιλάτη, ρεαλιστική κι ανθρωποκεντρική ματιά. Οδηγεί τις ηρωίδες του προς την απελευθερωμένη συνειδητοποίηση με δροσερή αισιοδοξία και κάποιες καλοδεχούμενες αφηγηματικές ευκολίες, περιγράφει χωρίς μεμψιμοιρίες μια σκληρή, αόρατη στον δυτικό κόσμο καθημερινότητα και καταγγέλλει την καλά κρυμμένη βία της θρησκόληπτης, πατριαρχικής και αυταρχικής πραγματικότητας μιας ολόκληρης ηπείρου.

Τσαντ, Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Γυναικών

Lingui
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 87 '
  • Μαχαμάτ - Σαλέχ Χαρούν

Η Αμίνα μεγαλώνει μόνη της τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα, όταν η Αμίνα ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει μείνει έγκυος σε μια χώρα όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται τόσο από το νόμο όσο και από τη θρησκεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.