Αγελάδα

3,5

Ωμά, αντιρομαντικά, κι όμως αφοπλιστικά συγκινητικά, η βραβευμένη με Όσκαρ Άντρεα Άρνολντ («Red Road», «Fish Tank», «Ανεμοδαρμένα Ύψη») μας βάζει στη θέση του πιο… αντικινηματογραφικού ήρωα και απέναντι στις αλήθειες του ανθρώπου της βιομηχανικής εποχής.

Agelada

Ογκώδεις, βραδυκίνητες και ανέκφραστες, οι αγελάδες είναι μεν από τους παλιότερους φίλους του ανθρώπου, παραμένουν όμως εντελώς ακατάλληλες για κινηματογραφική καριέρα. Εκτός από κομπάρσοι στα γουέστερν, δεν προσφέρονται για κάτι δραματικότερο ή κωμικότερο, ακόμα και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Αλλά η Άντρεα Άρνολντ έχει διαφορετική γνώμη. Η βραβευμένη με Όσκαρ (για τη μικρού μήκους "Wasp") Βρετανή σκηνοθέτρια ("Red Road", "Fish Tank") επιστρέφει πίσω από την κινηματογραφική κάμερα πέντε χρόνια μετά το απρόβλητο στη χώρα μας "American Honey" για να περιγράψει την καθημερινότητα μιας γαλακτοπαραγωγού αγελάδας, της Λούμα, την οποία συναντάμε σε μια βιομηχανική μονάδα της νοτιοανατολικής Αγγλίας έτοιμη να γεννήσει ένα ακόμα μοσχαράκι.
Στη λογική του ντοκιμαντέρ παρατήρησης, όπου η αφιλτράριστη πραγματικότητα κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Άρνολντ προσπαθεί να υιοθετήσει το βλέμμα της αγελάδας απέναντι σε μια καθημερινότητα που σε μας μοιάζει ανιαρή και αδιάφορη. Κι όμως, από τις πρώτες κιόλας σκηνές, όπου το νεογέννητο απομακρύνεται από τη μητέρα του κι εκείνη το γυρεύει, η ταινία της μας αποκαλύπτει χωρίς διδακτικούς μελοδραματισμούς, αλλά πολύ πειστικά, την οργανωμένη διαδικασία εκμετάλλευσης ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, της πολυποίκιλης πανίδας, από τον άνθρωπο της βιομηχανικής εποχής. Με ποιο τίμημα άραγε;


Όπως και το πρόσφατο "Gunda" του Βίκτορ Κοσακόφσκι, η "Αγελάδα" δεν θέλει να μας περάσει απλώς μια πληροφορία, μα να μας κάνει να καταλάβουμε. Με ρεαλιστικές, αντιρομαντικές εικόνες, με τη σκληρότητα της φύσης να στέκεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα της καρτποσταλικής ομορφιάς της, με την επιμονή σε μια "άκακη" ρουτίνα που πλάνο πλάνο γίνεται όλο και εφιαλτικότερη και με την ωμή υπενθύμιση πως οι πιο αποτρόπαιες πράξεις συνοδεύονται συχνά από τις αγαθότερες προθέσεις. Πού χωράει η οικολογική… λογική σ’ όλη αυτήν τη διαδικασία;
Η Άντρεα Άρνολντ έχει περισσότερα ερωτήματα παρά έτοιμες απαντήσεις. Ακολουθώντας έναν απρόβλεπτο κινηματογραφικό ήρωα, αναμετριέται με την απροσπέλαστη, "αντικινηματογραφική" αλήθεια του, δοκιμάζει τα σκηνοθετικά όρια του σινεμά βεριτέ και αφήνει στον –ανήσυχο σινεφίλ– θεατή την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων.

Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αγελάδα

Cow
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 94 '
  • Άντρεα Άρνολντ

Η καθημερινότητα της Λούμα, μιας γαλακτοπαραγωγού αγελάδας, η οποία είναι έτοιμη να γεννήσει ένα ακόμα μοσχαράκι σε μια βιομηχανική μονάδα της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/3

Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει ως Τζον Γουίκ παρέα με δέκα ακόμα κυκλοφορίες που προσεχώς θα βρουν τη θέση τους στις μαρκίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/03/2023

Η μόνη ιρλανδική ταινία που πρέπει να δεις τη St. Patrick’s Day

Στο λυρικό "Song of Granite" συνοψίζεται η ψυχή της ιρλανδικής μουσικής παράδοσης και της εξαγνιστικής γοητείας του ανταμώματος στις παμπ.

Κυκλοφόρησε o "Κινηματογράφος 2022" από την Π.Ε.Κ.Κ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 30ή συνεχόμενη χρονιά την έκδοση "Κινηματογράφος", τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.

Έρχονται προβολές έκπληξη σε έναν κινηματογράφο πολύ κοντά σου

Με τίτλο "Mystery Movie Nights" η Feelgood Entertainment σε προσκαλεί σε μια σειρά αιφνιδιαστικών προβολών, σκέτος γρίφος.

Τυχερό Αστέρι

Το αγαπημένο στον Κορε-έντα ("Κλέφτες Καταστημάτων") θέμα της αυτοσχέδιας οικογένειας επανέρχεται σ’ ένα διασκεδαστικά γλυκόπικρο road movie το οποίο απέσπασε το βραβείο αντρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών.