Η Επαφή

2,5

Πάντα σεναριακά ευφυής και σκηνοθετικά ακριβής, ο Μπέργκμαν νιώθει λίγο έξω από τα νερά του στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του.

Η Επαφή

Πρώτη αγγλόφωνη ταινία στη φιλμογραφία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η «Επαφή» είχε μια ιδιαίτερα ψυχρή κριτική αντιμετώπιση στην εποχή της. Παρά τις ουκ ολίγες σύγχρονες επανεκτιμήσεις, πρόκειται πράγματι για μια από τις μετριότερες στιγμές του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος, φανερά έξω από τα νερά του, μοιάζει να επαναλαμβάνει εδώ ευρήματα και ιδέες. Αυτές αφορούν την αλλοτρίωση των (ερωτικών κι οικογενειακών) σχέσεων, την καταστροφική εξάρτησή τους από τις αξεπέραστες ψυχολογικές ανασφάλειες, την αδυναμία απόδρασής μας από το καταπιεστικό παρελθόν και το τίμημα της κάθε προσωπικής επιλογής.

Ο Μπέργκμαν τις πραγματεύεται μέσα από την ιστορία μιας Σουηδέζας νοικοκυράς, μητέρας δυο παιδιών και παντρεμένης 15 χρόνια με ένα γιατρό, η οποία θα ερωτευτεί έναν Αμερικανοεβραίο αρχαιολόγο, επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για ανθρώπους ταγμένους σε δυο αντίθετους τρόπους ζωής (αυτοσυγκράτηση και εξωστρέφεια, μεθοδική οργάνωση και αυθόρμητες επιλογές), οι οποίοι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από ένα καταδικασμένο ερωτικό πάθος. Η ταινία περισσότερο το περιγράφει παρά το νιώθει, με τον χαμηλότονο Έλιοτ Γκουλντ να στέκει αμήχανος απέναντι στην καταιγιστική Μπίμπι Άντερσον.

Σουηδία, ΗΠΑ. 1971. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Επαφή

The Touch
2,5
  • Δραματική
  • 1971
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Μια Σουηδέζα νοικοκυρά, μητέρα δυο παιδιών και παντρεμένη 15 χρόνια με ένα γιατρό, θα ερωτευτεί έναν Αμερικανοεβραίο αρχαιολόγο, επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Αναζητώντας το πάθος που λείπει από το γάμο της, θα παγιδευτεί σε μια αδιέξοδη παράλληλη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".