Το Δυστύχημα

3

Με ακρίβεια αλλά και ψυχρότητα εντομολόγου ο Λόουζι βάζει κάτω από τον σκηνοθετικό φακό του ένα upper class ψυχόδραμα του Χάρολντ Πίντερ. Εξαιρετική, βιτριολικά κυνική η ανατομία του σνομπ βρετανικού ακαδημαϊσμού, ρηχότερη από τον «Υπηρέτη» η ψυχαναλυτική προσέγγιση της ερωτικής αντιπαράθεσης.

Το Δυστύχημα

O αυτοεξόριστος, ελέω μακαρθικών διώξεων, Αμερικανός σκηνοθέτης Τζότζεφ Λόουζι και ο Βρετανός νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ συνεργάστηκαν με επιτυχία στην κινηματογραφική διασκευή τριών μυθιστορημάτων. Μετά τον «Υπηρέτη» (1963) και πριν τον «Μεσάζοντα» (1971), λοιπόν, το δημιουργικό δίδυμο διασκευάζει ένα βιβλίο του Νίκολας Μόσλι («Η Δολοφονία του Τρότσκι»), το οποίο περιγράφει πώς μια Αυστριακή φοιτήτρια της Οξφόρδης γίνεται το ερωτικό μήλο της έριδος ανάμεσα σε δύο καθηγητές και ένα συμφοιτητή της, τον οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί.

Με ακρίβεια αλλά και ψυχρότητα εντομολόγου ο Λόουζι βάζει κάτω από το φακό του ένα upper class ψυχόδραμα, το οποίο πραγματεύεται σχεδόν όλες τις πιντερικές εμμονές. Εξαιρετική, βιτριολικά κυνική η ανατομία του σνομπ βρετανικού ακαδημαϊσμού, ρηχότερη όμως από τον «Υπηρέτη» η ψυχαναλυτική προσέγγιση της ερωτικής αντιπαράθεσης. Κι αυτό γιατί εδώ είναι ο είρων συγγραφέας αυτός που κρατά τα –θεατρικής δραματουργίας– αφηγηματικά ηνία, με τον Λόουζι να προκρίνει μια διακριτικότερη σκηνοθετική προσέγγιση, βασισμένη στις σιωπές, τα βλέμματα, την αποστασιοποιημένη παρατήρηση και τις υποδειγματικές, πλην αυτήν της «απελέκητης» Ζακλίν Σασάρ, ερμηνείες.
Μ. Βρετανία. 1967. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δυστύχημα

Accident
3
  • Δραματική
  • 1967
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζόζεφ Λόουζι

Μια Αυστριακή φοιτήτρια της Οξφόρδης γίνεται το ερωτικό μήλο της έριδος ανάμεσα σε έναν συμφοιτητή της, τον οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί, και δύο καθηγητές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.