Το Δυστύχημα

3

Με ακρίβεια αλλά και ψυχρότητα εντομολόγου ο Λόουζι βάζει κάτω από τον σκηνοθετικό φακό του ένα upper class ψυχόδραμα του Χάρολντ Πίντερ. Εξαιρετική, βιτριολικά κυνική η ανατομία του σνομπ βρετανικού ακαδημαϊσμού, ρηχότερη από τον «Υπηρέτη» η ψυχαναλυτική προσέγγιση της ερωτικής αντιπαράθεσης.

Το Δυστύχημα

O αυτοεξόριστος, ελέω μακαρθικών διώξεων, Αμερικανός σκηνοθέτης Τζότζεφ Λόουζι και ο Βρετανός νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ συνεργάστηκαν με επιτυχία στην κινηματογραφική διασκευή τριών μυθιστορημάτων. Μετά τον «Υπηρέτη» (1963) και πριν τον «Μεσάζοντα» (1971), λοιπόν, το δημιουργικό δίδυμο διασκευάζει ένα βιβλίο του Νίκολας Μόσλι («Η Δολοφονία του Τρότσκι»), το οποίο περιγράφει πώς μια Αυστριακή φοιτήτρια της Οξφόρδης γίνεται το ερωτικό μήλο της έριδος ανάμεσα σε δύο καθηγητές και ένα συμφοιτητή της, τον οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί.

Με ακρίβεια αλλά και ψυχρότητα εντομολόγου ο Λόουζι βάζει κάτω από το φακό του ένα upper class ψυχόδραμα, το οποίο πραγματεύεται σχεδόν όλες τις πιντερικές εμμονές. Εξαιρετική, βιτριολικά κυνική η ανατομία του σνομπ βρετανικού ακαδημαϊσμού, ρηχότερη όμως από τον «Υπηρέτη» η ψυχαναλυτική προσέγγιση της ερωτικής αντιπαράθεσης. Κι αυτό γιατί εδώ είναι ο είρων συγγραφέας αυτός που κρατά τα –θεατρικής δραματουργίας– αφηγηματικά ηνία, με τον Λόουζι να προκρίνει μια διακριτικότερη σκηνοθετική προσέγγιση, βασισμένη στις σιωπές, τα βλέμματα, την αποστασιοποιημένη παρατήρηση και τις υποδειγματικές, πλην αυτήν της «απελέκητης» Ζακλίν Σασάρ, ερμηνείες.
Μ. Βρετανία. 1967. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δυστύχημα

Accident
3
  • Δραματική
  • 1967
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζόζεφ Λόουζι

Μια Αυστριακή φοιτήτρια της Οξφόρδης γίνεται το ερωτικό μήλο της έριδος ανάμεσα σε έναν συμφοιτητή της, τον οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί, και δύο καθηγητές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το σινεμά της Μπέτσι Μπράουν και του Πίτερ Βακ έρχεται στο Τριανόν

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα έρχεται να φωτίσει την προκλητική και ριζοσπαστική φιλμογραφία δύο δημιουργών που διαμόρφωσαν μια νέα γλώσσα στο σύγχρονο cult σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Αποστολία Κατσιαντρίδου, τι σημαίνει "We're Not Really Strangers";

Η επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης παρουσιάζει στο "α" την κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος.

Ντέιβιντ Κόρενσουετ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο Superman

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του 32χρονου ηθοποιού από την Πενσιλβάνια, πριν γίνει σούπερ-διάσημος.

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.