Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

2

Πολιτισμικές διαφορές γεννούν αθώες παρεξηγήσεις σε μια ελάχιστα απαιτητική, μα καλόκαρδη σάτιρα που κουβαλά στις πλάτες της η Ιρανή σταρ Γκολσιφτέχ Φαραχανί.

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 38χρονης Γαλλοτυνήσιας Μανέλ Λαμπιντί εξελίσσεται στη χώρα καταγωγής της λίγα χρόνια μετά την ταραγμένη Αραβική Άνοιξη. Μην περιμένετε όμως να μάθετε λεπτομέρειες για τη νέα τυνησιακή πραγματικότητα από αυτό το χαριτωμένο, μα επιφανειακό κινηματογραφικά «Ντιβάνι…», καθώς η κάμερα της Λαμπιντί δεν έχει μάτια παρά για την πρωταγωνίστρια του φιλμ Γκολσιφτέχ Φαραχανί. Η γνωστή Ιρανή σταρ υποδύεται εδώ τη Σέλμα, η οποία ύστερα από δέκα χρόνια στη Γαλλία επιστρέφει στην Τύνιδα αποφασισμένη να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχαναλύτριας. Ξεκινά να δέχεται τους παραδόξως πολλούς ασθενείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στην ταράτσα της πολυκατοικίας της θείας της, αλλά διάφορα προβλήματα –με βασικότερο τη γραφειοκρατική καθυστέρηση για την έκδοση της επαγγελματικής άδειας– θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.

Πολιτισμικές διαφορές που συγκρούονται σε μια κοινωνική καθημερινότητα διαφορετικών ταχυτήτων γεννούν άκακες παρεξηγήσεις που αποφεύγουν μεν τη φαρσική υπερβολή, δεν ξεφεύγουν όμως ποτέ εντελώς από τη διασκεδαστική γραφικότητα. Η ιστορία της Σέλμα προχωρά πάνω σε μια σειρά από ανεξάρτητες σκηνές-συναντήσεις με τους ασθενείς (από crossdressers μέχρι ιμάμηδες), οι οποίες εξαντλούνται στο πικάντικο και το προφανές, όπως και όλος ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς, ο οποίος αρχίζει και τελειώνει με μια απλοϊκά σκιαγραφημένη δημόσια υπάλληλο.

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία - εικόνα 1

Η αναπόφευκτη ερωτική ιστορία δεν προσθέτει δραματικούς πόντους, αλλά εντάσσεται κι αυτή σαν ένα ανάλαφρο ενσταντανέ στην όλη χιουμοριστική, ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη σινε-κατασκευή. Η Λαμπιντί φροντίζει για την ενιαία αφηγηματική γραμμή που ακολουθεί το μονοδιάστατο σενάριό της και αφήνει τη χαρισματική Γκολσιφτέχ Φαραχανί να «κάνει παιχνίδι», ενσαρκώνοντας πειστικά τον μοναδικό τρισδιάστατο χαρακτήρα αυτής της ελάχιστα απαιτητικής, μα εύληπτης και καλόκαρδης σάτιρας.

Γαλλία, Τυνησία. 2019. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

Un Divan à Tunis
2
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μανέλ Λαμπιντί

Έπειτα από δέκα χρόνια στη Γαλλία, η Σέλμα επιστρέφει στην Τύνιδα αποφασισμένη να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχαναλύτριας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.